Hai.
Entri yang lepas aku ada cerita beli Kimchi dan Gochujang kan? Ok, kali ni nak share resipi simple tapi sedap. Pernah dengar Bibimbap? Kalau yang suka makanan Korea dan gila Korea tahulah. Tapi nak buat yang sebiji macam bibimbap Korea memang tak la. So, kita buat yang simple-simple je. Nasi putih, telur mata goyang, Kimchi dan sos bibimbap. Done! So, aku nak share macam mana nak buat sos bibimbap yang sedap.
Bahan-bahan :
- 100g daging hancur
- 1 sudu kicap
- 1 sudu minyak bijan
- 1 sudu chopped garlic
- 5 sudu gochujang
- Garam secukup rasa
- Secubit gula (pengganti MSG)
- Olive oil (untuk menumis)
- Bijan
Cara-cara:
- Perapkan daging hancur bersama minyak bijan dan kicap selama 15 minit.
- Panaskan frying pan, masukkan sedikit minyak dan tumis chopped garlic
- Masukkan daging yang telah diperap dan masak sehingga kering
- Kemudian masukkan Gochujang dan gaul sebati
- Perasakan dengan garam dan sedikit gula
- Tutup api dan taburkan bijan di atas sos tersebut. Siap dimakan!
Senang kan? Jadilah sos bibimbap ala Korean style. Resipi ini dikatakan dihidangkan di restoran mahal di Korea! Yang di Korea belum jamin halal. Tapi yang buat sendiri kat rumah, dah confirm halal.
Cadangan makan bibimbap versi tekak Melayu.
credit photo and recipe to : Faiza.Amer Halal Korean Kitchen
Comments