Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2016

Product Review : Rahsia Suami Makin Sayang : Inteemor

Hi!

Harini aku nak share tentang satu produk Ephyra yang best! Nama dia Inteemor. Kalau untuk mereka-mereka yang dah berumah tangga tu sesuai la try Inteemor ni. Orang kata ni 'pengikat suami'. Bagi anak-anak dara macam aku ni pun boleh je nak try. Boleh melancarkan bahagian dalaman tu. Yang ada masalah period tak teratur ke, senggugut teruk (macam aku) ataupun miss V berbau. Memang elok sangat minum Inteemor ni.



Inteemor merawat dalaman dan luaran diri wanita :

Merawat keputihan dan lendiran yang banyakMenyempitkan rahim dan ketat seperti perawanMengecutkan peranakanMenghilangkan gatal-gatal di bahagian Miss VMelancarkan peredaran haidMiss V akan berbau harum semulajadiMemberi tenaga sepanjang hariMembuang angin dalam badanMembetulkan haid yang tidak teraturMenghilangkan senggugutMelangsingkan badan dan menjadikan bentuk badan lebih menawanMerawat dan menyembuh luka-luka dalaman semasa dalam pantang dan selepas bersalin Rahsia jamu moden jus premium Inteemor : Gabungan 16 herb…

Masak Dengan Perangai Manusia

Hi!

Semenjak join bisnes Powergold ni, ramai yang duk PM, Whatsapp aku tanya macam mana nak join, macam mana boleh kaya, macam mana boleh beli banyak emas, macam-macam lagilah. Tak tahan letew aku asyik update income masuk pastu asyik beli itu ini.

          Bisnes simple je. Bisnes online dihujung jari. Buat part time pun income boleh kaching-kaching. Kau hado? Sesambil terbaring, sesambil study duit masuk. Kau tak nak? Mestilah nak. Peluh tak sempat keluar, duit dah masuk ratus-ratus. Cakap sikit siapa nak bagi income RM500 sehari? Takde kan. Powergold je baik hati nak bagi.

Memang seriously aku berpuas hati join Powergold ni. Ramai je student-student baya aku yang join. Maklumlah masing-masing dah celik dah sedar diri dah taknak menyusahkan mak bapak lagi. So kitaorang satu team pakat-pakat bina networking sama-sama, jana income sama-sama untuk tampung duit study. heheheh seronok betul bisnes dalam group ni.

          Paling best sebab dia langsung tak ganggu jadual study kau. Haa …

5 Things I hate The Most

Hi!

          Aku telah ditag oleh sistur cantik (Mia) untuk buat entry tentang "5 Things I hate The Most" Thanks Kak Mia sudi tag kita huhuhu. So, RULES dia :

"Buat satu entry bertajuk 5 THINGS I HATE MOST berserta gambar di atas dan list lima benda/perkara yang anda paling tak suka/benci. Mention siapa tag anda dalam entry tersebut. Anda juga dikehendaki untuk tag lima orang blogger dan pastikan mereka tahu."
So, here it is :
Cicak - Aku memang takleh spesis reptilia ni. Serius tak boleh. Aku memang geli tahap infiniti. Segala jenis atuk nenek cicak dan reptilia semua aku geli dan benci.Makanan yang lembik/kenyal - Bab makanan aku memang tak suka yang lembik-lembik, yang kenyal-kenyal. Contohnya macam daging yang bahagian lemak dia tu (yang orang panggil tetel), perut lembu/kambing dan kulit ayam. Selain tu, aku tak makan kulit ikan. Melainkan kalau ikan tu goreng.Pinjam barang tak reti pulang/jaga - Bukanlah kata aku ni kedekut. Tapi aku tak suka bila orang pinja…

Resipi BBQ Kambing dan Ayam

Hi.

Alright, entry yang lepas aku kata nak share resipi BBQ kambing dengan ayam (marinated lamb and chicken) kan? So here it is! Aku tak letak bape biji tau sebab aku ni jenis yang masak campak-campak je. So, kuantiti bahan tu aku agak-agak je ikut kuantiti daging ayam / kambing / lembu yang korang nak masak.

Bahan-bahan rempah BBQ :
Bawang merah *Bawang putih *Serai *Halia *Lengkuas *Garam secukup rasaGula merah / gula kabung / gula melakaSedikit serbuk kunyit (nak kasi warna kekuningan)Serbuk kari (secukupnya)Serbuk kurma (secukupnya)Sos lada hitam (kasi rasa pedas-pedas) Ni daging kambing yang dah siap marinated!
Ni daging ayam yang dah marinated! nyumm!
Cara-cara :
Blend semua bahan-bahan yang bertanda *Gaulkan semua bahan-bahan yang telah diblend dengan semua bahan-bahan yang ada. Gaul sampai sebati.Perap daging ayam / lembu / kambing tersebut semalaman (masuk dalam freezer ok) tips : lagi lama perap, lagi sedap sebab rempah dah serap dalam daging. Lepastu daging jadi lebih lembut …

Family Gathering : BBQ Party Tepi Sungai

Hi. Baru berkesempatan nak update blog semula. Few days ni sibuk sikit. Sibuk dengan bisnes, sibuk dengan family gathering. So aktiviti blogging terpaksa hold dulu. Sabtu lepas aku pergi berpicnic dan berBBQ satu family dekat Bekok. Saje suka-suka. Sebab dah lama tak gather satu family reramai. Seronok gila. Angah tugaskan aku untuk buat rempah BBQ untuk ayam dengan kambing. Takpe, next entry aku share resipinya okeh?

          Bertahun jugak la aku dah tak pergi mandi air terjun dekat Bekok tu. Rasanya last pergi masa aku masih sekolah rendah. Banyak jugak la perubahan kat Pekan Bekok tu. Dah maju weh! Kalau dulu bila masuk, jalan tanah merah. Sekarang dah tar tau!

Ni kira first time la kitaorang buat family BBQ tepi air terjun. Selama ni kalau pegi mandi-manda kitaorang bawak bekal dah siap masak dari rumah. Kali ni memang lain dari yang lain ah! Mungkin sebab kitaorang adik-beradik semua dah besar-besar, dah pandai buat sendiri semua benda.

          Barang-barang untuk bakar BBQ s…

Punca Kuku Cepat Panjang

Hi.

  "Kerap berak sebab tu kuku panjang." kata Chef Lin kepada Opah kata kepada aku. chia chia chia.

Eh, tapi betul ke bila selalu berak ni kuku cepat panjang? Yes, kuku aku memang cepat panjang, and yes aku memang jenis kerap berak. Sehari sekali mesti berak. Tak kira pagi, petang ataupun malam. Bukankah itu tandanya usus aku sihat? hihihii. Dan kuku aku memang cepat panjang. Lepas tiga hari aku dah nampak kuku putih memunculkan diri.

"Padahal tiga hari lepas baru potong kot!!!" rungut aku setiap kali tengok kuku putih dah muncul.

Tak tak, kuku cepat panjang bukan sebab kau kerap berak jadah semua. Tapi sebab kuku tangan kerap terdedah dengan environment (environment gituhh). Contoh la kan kita makan, basuh tangan ataupun menyentuh apa-apa jelah. Lebih-lebih lagi kalau kita makan guna tangan, makin banyak la nutrien dari makanan tu diserap oleh kuku kita. Haa sebab tulah kuku kita tumbuh dengan pesat. Cukup air cukup nutrient. So tak payah la kita nak risau. Tu tan…

Resipi Blueberry Cheesetart Mudah

Hi. Malam ni aku nak share satu resipi mudah. mudah ke? Hmm.. mudah jugakla sebab dah dua kali buat. Walaupun masa yang frist attempt tu memang 50% hangus. taktau la kenapa. Dahla hangus, buat dia pun makan masa sampai 5 jam! Seriously? -_- Nasib baik sedap. Sampai Shida rindu-rinduan cheestart hangus aku. :'D chia chia chia~

          Harini aku try lagi buat cheesetart untuk kali yang kedua. Disebabkan blueberry filling dah nak habis, so aku suruh Umi pergi belikan. Kali ni ada improvement, kulit tart nye putih mulus. Takde yang sunburn. Cuma bakar untuk kali kedua tiba-tiba tersunburn sikit. Duhhhh (aku tertinggalkan dia untuk 5 min. kesimpulannya, kena sentiasa perhatikan dia dalam oven tu. ngade tau!)

So, mari mulakan resipi cheesetart kita :-

Bahan-bahan kulit tart :

370g tepung gandum diayak (aku guna tak sampai 370g pun, agak-agak dah jadi doh lembut tu ok dah. kalau tuang semua takut jadi keras. So tuang sikit-sikit)1 biji putih telur50g gula kastor100g marjerin / butterBah…

Jadi Jutawan Dalam Masa Yang Singkat

Harini saya nak berkongsi satu cerita tentang sedekah. cerita ni saya dapat daripada whatsapp group Team Marketing Powergold saya. hehehe. Semoga cerita ini dapat memberi manfaat kepada awak semua :D

......................
Tiga minggu lepas, saya menghadiri satu seminar selama lima hari. Seminar ini kebanyakannya dihadiri oleh mereka yang diberi kelapangan kewangan oleh Allah. Ini kerana kos seminar itu hampir RM 8000 untuk lima hari. Tak ramai yang mampu hadir disebabkan kos yang sangat tinggi.

          Bertemu dengan ramai jutawan.

Sepanjang lima hari di sana, saya bertemu dengan ramai jutawan. Mereka 'tersangat' kaya. Ada yang income mencecah RM500K - RM600K sebulan, baru berusia 40-an. Ada yang baru berusia 25 tahun, tapi pendapatan bulanan sudah mencecah RM50K sebulan. Ada yang berusia 35 tahun, sales tahunan mencecah RM120 juta!

          Tak boleh nak cerita semua. Sebab terlalu ramai yang hebat-hebat.

Subhanallah, saya sendiri terkejut dengan kejayaan mereka. Jangan t…

Cara Menambah Followers di Instagram Secara Percuma!

Hi semua, harini saya nak ajar macam mana caranya untuk tambah follower dekat Instagram secara percuma. Untuk berbisnes dalam Instagram ni, benda yang paling penting ialah, kita tahu macam mana nak tarik followers, dan juga menghasilkan gambar-gambar yang menarik.
          Dengan gambar yang menarik, secara tidak langsung kita dapat menarik orang untuk follow akaun Instagram kita. Betul tak? Sebab orang akan lebih percaya dengan akaun Instagram bisnes yang lebih banyak followernya berbanding following.
Okey, ni antara Apps yang kita kena ada dalam handphone :
Apps Instgram PicsArtInsta RepostCrowdfire - Kalau takde semua apps ni, boleh download dekat Play Store / App Store.


Instagram
Apps percuma untuk pengguna telefon berkongsi gambar / video mereka dengan rakan-rakan (follower).Instagram merupakan salah satu cara yang tepat, cantik dan menarik untuk berkongsi gambar-gambar dengan adanya filter. nak edit gambar pun senang! dan dapat upload gambar dengan pantas.Salah satu medium pemasa…

Tips Mudah Mengenali Emas Palsu

Kaum perempuan ni memang sinonim sangat dengan emas kan? kalau yang jenis "kaki emas" "gila emas" tu memang dia tau setiap inci pasal emas, dari jenis emas, nama barang kemas, semua dia tau. hebat sungguh. Kalau dulu, bila nak beli emas semua pergi kedai emas nak beli barang kemas. Tapi sekarang dah moden. Sampaikan ada jual emas online. Contohnya, macam saya sendiri. Saya jual emas online (tapi jangan risau, emas saya, original emas tulen 916)

          Tapi, cabaran nak beli emas online ni, kita kena pastikan yang barang kemas tu betul-betul emas 916 yang original. bukan emas celup ke apa ke. So, kat sini, saya nak share sedikit tips mudah untuk mengenali emas tu palsu atau original. :)


Pakai barang kemas tersebut sekurang-kurangnya satu hari, jika anda dapat mengesan sebarang tanda pada kulit anda atau perubahan warna, maka emas tersebut mungkin palsu
Dengan lembut cucukkan jarum pada emas tersebut, jika jarum tersebut tidak patah, maka emas anda mungkin tulen ker…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…