Skip to main content

Cara Menambah Followers di Instagram Secara Percuma!

Hi semua, harini saya nak ajar macam mana caranya untuk tambah follower dekat Instagram secara percuma. Untuk berbisnes dalam Instagram ni, benda yang paling penting ialah, kita tahu macam mana nak tarik followers, dan juga menghasilkan gambar-gambar yang menarik.

          Dengan gambar yang menarik, secara tidak langsung kita dapat menarik orang untuk follow akaun Instagram kita. Betul tak? Sebab orang akan lebih percaya dengan akaun Instagram bisnes yang lebih banyak followernya berbanding following.

Okey, ni antara Apps yang kita kena ada dalam handphone :

  1. Apps Instgram 
  2. PicsArt
  3. Insta Repost
  4. Crowdfire
- Kalau takde semua apps ni, boleh download dekat Play Store / App Store.



  • Instagram

  • Apps percuma untuk pengguna telefon berkongsi gambar / video mereka dengan rakan-rakan (follower).
  • Instagram merupakan salah satu cara yang tepat, cantik dan menarik untuk berkongsi gambar-gambar dengan adanya filter. nak edit gambar pun senang! dan dapat upload gambar dengan pantas.
  • Salah satu medium pemasaran yang sedang naik sekarang. Sebelum ni ramai orang yang guna Facebook (banyak iklan, so ramai bebudak muda pindah dekat Instagram)
  • Boleh dapat marketing secara PERCUMA jika KONSISTEN menggunakannya.
  • Follower akan dapat semua update terkini (jika post sesuatu kat IG, kebarangkalian follower kita akan dapat post kita sangat tinggi, berbanding media sosial yang lain
  • Mudah untuk VIRAL (kerana Instagram menggunakan '#' / '@' . ramai orang buat hastag sendiri dan mudah jadi viral. contoh, #akubeliakupakai) - Gunakan HASTAG untuk brandingkan produk. customer gunakan hastag untuk cari sesuatu.
Saya sarankan anda semua, jika nak berbisnes menggunakan Instagram, JANGAN campur adukkan personal dan bisnes. Maksudnya, dekat satu akaun tu la buat bisnes dan satu tu la untuk share gambar / video dengan keluarga dan rakan. Dekat sini akan nampak betapa tak profesionalnya kita dalam berbisnes :)

  • PicsArt


  • Apps untuk edit gambar. Banyak function yang membantu (boleh letak font, boleh crop, boleh letak border dan boleh buat collage)
  • Bila gambar kita lebih menarik, customer akan lebih tertarik dan seterusnya akan engage dengan gambar tu dan akan follow kita di Instagram. Ini akan meningkatkan lagi minat customer untuk beli produk kita. :)

  • Insta Repost

  • Apps untuk post semula post.
  • Membantu untuk kekal di atas untuk hastag
  • Repost semula post orang lain

  • Crowdfire

  • Membantu menviralkan post anda.
  • Boleh remove orang yang tak follow kita.
  • Boleh guna teknik follow-unfollow
  • Boleh tengok siapa yang followback dan siapa yang unfollow kita.
  • Membantu following sedikit berbanding follower.
Cara-cara menggunakan Crowdfire :


  1. Downloads Apps Crowdfire di Play Store / App Store.
  2. Install apps tersebut.
  3. Connectkan dekat akaun Instagram anda.
  4. Pilih icon menu yang berlambang 3 garis
  5. Pilih 'copy follower'
  6. Tuliskan nama user Instagram yang anda ingin copy followernya. (contoh, @iamlisasurihani) - cari yang official / follower yang banyak! kemudian pilih icon "copy" yang melambangkan simbol '+' dan add sampai following limit.
kalau tak faham, boleh rujuk gambar ni. :D

rujuk anak panah untuk "3 garis".

         Dalam Instagram marketing ni, kita kena pastikan following lebih sikit daripada follower. Jadi, sekiranya follower lebih banyak, akan menambahkan lagi keyakinan customer kepada Instagram bisnes kita. Semoga membantu ya :)

EXTRA! - kat sini saya ada senaraikan beberapa IG yang disarankan follow untuk meningkatkan marketing :
  1. ctdk
  2. rozitachewan1
  3. shaheizy_sam
  4. neelofa
  5. missfazura
  6. jozlynnhanania
  7. bellaammara
  8. duckscarves
  9. iamlisasurihani
  10. laraalana
  11. faizdickievp
  12. schaalyahya
  13. haniszalikha
  14. awalashaari
  15. izzueislam
  16. noradanish
  17. zizanrazak869
  18. elfiraloy
  19. nelydiasenrose
  20. yanasamsudin








Comments

Suhaiza Suki said…
thanks for the tips :)
A'eshah Badrul said…
most welcome @suhaiza suki hehehe

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …