Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2015

Cadangan Menu Berbuka Puasa

Assalamualaikum.

Hai. yes, I'm still here. tunggu waktu je nak balik KMJ T.T arghhhhhh. petang kang balik laa.  ok, harini umi masak daging black pepper. sedap gilaa hingga menjilat badan. hahaha. khas untuk bawak bekal balik. sebab pasni Ai ngadap makanan bazaar dengan makanan mak cik cafe je -_- (cepatlah cuti raya) tapi harini takde la nak cerita pasal menu-berbuka-Aishah. just Ai nak kongsikan beberapa cadangan menu untuk berbuka.

          Maklumlah, perempuan yang jadi tukang masak ni, selalu la dok fikir "nak masak apa untuk buka." paling-paling tak, beli kat bazaar. tapi, tiap-tiap hari beli jemu jugak kan? untuk yang ada anak tu mestilah anak dia nak makan masakan air tangan mak dia (like me now) hahaha. so let's cekidaut!


Roti lapis daging berkeju  wahh sekali sekala makan yang western.
ni pulak cara-cara nak buat roti lapis keju tadi. senang je kan :D
Ayam panggang bermadu sedap ni kalau makan beramai-ramai 
Ikan siakap kukus ikan kaya dengan sumber protein! …

Ramadhan 2015

Assalamualaikum.

Hai. apa khabar semua? seminggu dah tak update blog. huhuhu. first of all, Ai nak ucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan. Alhamdulillah, kita masih berpeluang menyambut 1 Ramadhan. memang satu rahmat yang sangat tak ternilai. so, how was your first Ramadhan? takmo ponteng ehh.

          Tahun ni tahun pertama Ai berpuasa tanpa umi and ayah. puasa sendiri, sahur sendiri and even berbuka sendiri! T.T lumrah kehidupan seorang pelajar. tapi still bersyukur sebab dapat sambut 1 Ramadhan dengan family. yeayy Alhamdulillah for that. sebab tulah dapat update blog ni. (harapkan wifi KMJ? siput pun lagi laju OK) tapi Sabtu ni nak balik KMJ dahh. blergh cepat sangat habis cuti.


Kehidupan sebagai student KMJ not bad. rushing? agak-rushing sebab Ai Program Satu Tahun (PST) so memang banyak benda yang nak catch up dalam masa 10 bulan a.k.a setahun. assignment, lab report, tutorial, quizzes. banyak sangat wehh. tapi yang bestnya, dapat kerja harini, harini jugak hantar. so takde k…

Persiapan ke Matrikulasi

Assalamualaikum.

Hai. tup tup esok dah nak pergi Kolej Matrikulasi Johor (KMJ) dah. tinggal rumah tinggal bilik tinggal bantal tinggal home-cook dish. paling sendu dah jauh-sikit dengan parents T.T sekarang dah kena hidup berdikari. first time kay first time. kali pertama duduk jauh-sikit daripada parents. sambut puasa kat KMJ. haihh lumrah nak jadi pelajar yang berjaya. we have to sacrifice on something.

          Overall, semua barang-barang dengan borang-borang yang diminta dah siap. semoga Allah permudahkan segala urusan esok :) even KMJ dengan rumah Ai taklah-jauh-sangat (1 jam perjalanan - tengokla drive cemana) tapi still bukan dekat rumah. you know what I mean. hahaha. mixed feelings.

Kalau nak ikutkan tahap kemalasan nak update blog memang MALAS weh. tapi ni malam last kot guna wifi rumah. sementara ada leisure nih. baik Ai gunakan sebaik mungkin. kang dekat KMJ tah bila masa nak update blog. dahla wifi super-laju bila dah tengah malam. tak masal jadi burung hantu hanya keran…

Perayu Yang Berjaya

Assalamualaikum.

Hai. Ingat lagi tak entri yang ni. Pasal Ai tak dapat Matrikulasi pastu buat rayuan. ayat cam sadis gila kan? budak-rayuan. budak rayuan je kau ni. takyah nak ajet sangat ah. haa gituu. but for me, even rayuan tetap gak rasa bersyukur. at least ada peluang belajar "jauh-sikit" dari umi ayah. haaha takdelah terkulat-kulat tengok orang lain dah sambung belajar tempat lain, Ai masih dalam sekolah T.T sayu je wehh.

          Ai rasa ni peluang kedua lepas kena reject untuk kali pertama. Alhamdulillah untuk tu. lepas tu, ni jugak peluang kedua untuk Ai baiki balik pencapaian masa SPM dulu (yeayy I got my Science subject back!) so that Ai boleh kejar balik cita-cita nak jadi doktor gigi tu. mihmihh.  Alhamdulillah untuk kali kedua.

klik untuk tumbesaran.
It is ok to be "budak-rayuan". tak payah takut. as long as kita ada tempat belajar. kita rasa sesuai dengan apa yang kita nak. paling penting, niat kita mesti betul, NAK BELAJAR. katakan tak dapat IPTA a…

Lesen L dan Handphone Baru

Assalamualaikum.

Hai. harini nak flashback story jehh. flashback, throwback etc . . .

Rabu // 3 Jun 2015 - waktu pagi

Ai decide dengan kawan Ai yang kitaorang nak ambik ujian komputer untuk lesen L haritu. so pagi tu kitaorang pergilah ambik ujian. padahal belum genap seminggu lagi dari tarikh kitaorang join ceramah memandu. hahaha dan yang paling dahsyat kan, TAK BACA BUKU langsung! esok nak test, malam tu baru bukak baca sikit-sikit. konon "ahh senang je ni." senang ye senang -_- tolong jangan ikut perangai buruk haku ni.

Sampai je dekat litar, memang dah pasrah je laa wehh. yang konon-baca malam tadi pun cam dah lesap je. pastu cakap ngan Maklong (mak sedara yg jadi cikgu memandu) nak ambik test pe semua. then Maklong jawab "walau apa pun keputusan, balik je bagi terus keputusan tu kat Maklong. Good luck kay" memang takut gila bila Maklong cakap camtu. kalau Ai failed mesti MALU gila T.T

          Lepas je habis ambik test. sejuk satu badan tengok result keluar ka…

Expectation vs Reality

Assalamualaikum.

Hai. sorry, been busy again. hahahah sibuk dengan preparation hias kelas lahh sibuk ambik lesen memandu. cuti-cuti pun pack huh? what a life. Hari Selasa haritu Ai keluar dengan kawan Ai pergi cari barang untuk hias kelas. yes berdua je. dulu masa sebelum semorang pergi sambung belajar, kami keluar ngedate beramai-ramai. sekarang yang lain tu semua dah sambung belajar. tinggalah Ai dengan Hajar. heheh.


pape pun kita WAJIB memulakan sesi shopping dengan selfie!
          Memula kitaorang pergi kedai DIY memandangkan kat situ macam-macam boleh beli. pastu harga murah, apa lagi kan? then pergi Popular bookstore nak cari pen Sharpie dengan kertas warna. balik je rumah, apa lagi, kami kerjakan barang-barang tadi.

Act, kitaorang sangat STRESS sebab cikgu Ekonomi dengan cikgu PA asyikla duk push kitaorang untuk hias kelas hias kelas hias kelas. guru kelas kitaorang sendiri pun tak push sampai cenggitu. bukak je whatsapp, cikgu-cikgu tu dah spam gambar budak 6 Atas hias kelas…

Homemade Hunny Wax

Assalamualaikum.

Hai. Manusia dengan bulu tak boleh dipisahkan. tak kira la lelaki ke perempuan ke. masing-masing ada bulu roma kan? bagi lelaki its normal la kan kalau bulu kaki dengan bulu tangan tu lebat. tapi kalau perempuan yang tebal bulu kaki dengan bulu tangan ni mesti macam what the . . .  even lelaki punya bulu roma pun tak setebal haku punya.

  Macam mana nak get-rid bulu-bulu semua ni? cukur la kan? ape lagi. walaupun kita cukur guna dia punya krim ataupun cukur buta benda tu semua tetap tak bagus untuk kulit. korang tahu tak, setiap kali kita cukur tu, akan merosakkan tekstur kulit kita. memanglah kita tak nampak tapi seriously kulit kita jadi lebih kasar dan . . . buruk. So, nak jaga tekstur kulit, better kita pilih untuk wax! Tapi ramai orang tak berani wax sebab alasan SAKIT. tapi tapi tapi ada satu jenis wax yang tak sakit pun kalau kita guna . . . jeng jeng~


Hunny Home Made Traditional sugar wax! 100% bahan semula jadi tanpa bahan kimia yang membahayakan. berasaskan m…