Skip to main content

Cadangan Menu Berbuka Puasa

Assalamualaikum.

Hai. yes, I'm still here. tunggu waktu je nak balik KMJ T.T arghhhhhh. petang kang balik laa.  ok, harini umi masak daging black pepper. sedap gilaa hingga menjilat badan. hahaha. khas untuk bawak bekal balik. sebab pasni Ai ngadap makanan bazaar dengan makanan mak cik cafe je -_- (cepatlah cuti raya) tapi harini takde la nak cerita pasal menu-berbuka-Aishah. just Ai nak kongsikan beberapa cadangan menu untuk berbuka.

          Maklumlah, perempuan yang jadi tukang masak ni, selalu la dok fikir "nak masak apa untuk buka." paling-paling tak, beli kat bazaar. tapi, tiap-tiap hari beli jemu jugak kan? untuk yang ada anak tu mestilah anak dia nak makan masakan air tangan mak dia (like me now) hahaha. so let's cekidaut!


  • Roti lapis daging berkeju 
wahh sekali sekala makan yang western.

ni pulak cara-cara nak buat roti lapis keju tadi. senang je kan :D

  • Ayam panggang bermadu
sedap ni kalau makan beramai-ramai 

  • Ikan siakap kukus
ikan kaya dengan sumber protein! :)

  • Pajeri nenas
one of my favourite dish ni. lagi-lagi kalau maktok yang masak.
nyummehh!

  • Mee hailam
kalau dah bosan buka nasi setiap hari, boleh try
mee hailam.

  • Nasi dagang
boleh juga kalau nak cuba masakan dari negeri lain.
this is my favourite too

p/s: jangan tengok lama-lama nanti makruh puasa. hahah anyway selamat berpuasa untuk semua umat Islam terutama yang baca blog Ai ni. thank you sudi singgah. jumpa lagi dalam entri yang akan datang (masa cuti raya nanti kot, Insya Allah.)


sumber gambar : google images






Comments

Mialia Amelia said…
dah la perut tengah dalam mood berbunyi2 ni T_T lepas tu tgk pulak gambar makanan yg sedap2 ni xD

rindunya nk mkn pajeri nenas. Ikan stim tu pon nampak sedap gila. but tak pernah lgi makan nasi dagang, hehe
ejulz said…
waaaa.. sedap.. :)

Nak kad raya? Meh sini.. "Saya Nak Kad Raya Dari EJULZ!!!"

Nak Hadiah Gopro 4? Meh sini.. "Persiapan Hari Raya bersama Lazada Malaysia"

terliurnya tengok makanan2 tu semuaaa! btw hai KMJ-ian !
terliurnya tengok makanan2 tu semuaaa! btw hai KMJ-ian !

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.
 Hai. Aku kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Aku pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan ya? :)
          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Aku baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.
My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman grammar, rea…

Resipi Nasi Serai

Assalamualaikum.
Hai.
Hari-hari asyik makan nasi putih je bosan juga kan? Kadang-kadang nak juga cuba resepi lain daripada yang lain. Nak cuba masak nasi minyak pun dah jemu makan. Sebab lepas raya ni ramai orang buat kenduri kahwin. Jadi, lepas scroll dekat Facebook terjumpa pula resepi Nasi Serai, jadi apa lagi teruslah cuba. Bahan-bahan pun senang dan ringkas je.



Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi2 sudu besar minyak sapiSedikit rempah 4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)3 batang serai (dititik)2 helai daun pandan diikatSetengah kuib pati ayam1 biji bawang besar (dihiris)1 inci halia (ditumbuk)4 ulas bawang (ditumbuk)3 cawan air (ikut cawan sukat nasi)Sedikit garam untuk perasa
Cara-cara :
Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat. 
Kemudian hiris bawang besar dan titikkan serai Basuh rempah tiga beradik dengan mesra dan basuh juga berasa dan daun pandan sebersihnya dan toskan.

Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Kemudian masukkan rempah 4 b…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…