Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2013

Travelog: Padang, Indonesia [Part3]

Assalamualaikum.

Bismillah . . . 

           Day 3 (24 Nov 2013), Sempat berposing gedikss depan gunung berapi yang nun jauh di belakang sanaaaa. time ni tengah on the way nak pergi gerai Kuih Bika. siap mintak encik supir berhenti tepi jalan semata-mata nak ambil gambar Gunung Merapi (gunung berapi). kehkehh. 


Posing gediksss :p
          lepas dah habis posing, encik supir pun terus bawak kitaorang pergi rasa kuih tradisional Padang. nama kuih tu kuih Bika. dalam hati aku kata, kuih bika aku tak pernah pula dengar. tapi kalau jajan Bika tu aku taulaa. hahaaa. rasa kuih Bika ni sedap sangat. kuih ni dia bakar atas bawah. (maksudnya atas kuih tu bakar dengan kayu api, bawah kuih tu pula bakar dengan arang kayu). kalau tak silap aku, ramuan untuk buat kuih ni cuma tepung pulut, kelapa parut dan gula. tu yang jenis original. kuih ni ada dua perisa. satu rasa pisang, satu lagi rasa original. dua-dua pun sedapp. tapi aku prefer perisa pisang. nyummyyy. kalau korang pergi Padang, korang waj…

Travelog: Padang, Indonesia [Part 2]

Assalamualaikum.

ok, harini aku nak cerita Part 2 punya holiday trip. agak-agaknya, Day 2 ni apa yang kitaorang buat? tempat mana pulak kitaorang pergi? haa, ni nak cerita la ni. sabar sabar. :P pape pun kita start dari awal dulu. 

Bismillah. . . 

          Trip Padang hari kedua ni, kitaorang habiskan dengan pergi shopping, and melawat tempat bersejarah. seawal 7.00 pagi (waktu Indonesia) aku dah kena bangun. sebabnya encik supir akan sampai pukul 8.30 a.m sharp! pagi tu sarapan, hotel yang sediakan. first time rasa sarapan dekat dekat bumi Padang ni. pagi tu aku breakfast mee goreng dengan teh. rasa dia? ok, yang ni sedap. first time rasa mee goreng dia, memang sedap. siap ditabur bawang goreng kau! haha. cakap pasal mee, dekat sini diaorang tak guna mee kasar macam dekat Malaysia. kalau sebut je mee goreng, diaorang akan bagi maggie goreng. diaorang serve mee siap dengan keropok lagi. keropok dia absolutely delicious, marvelous. hhe. terbaikkk.

Perut dah kenyang, encik supir pun da…

Travelog: Holiday - Padang, Indonesia [Part 1]

Assalamualaikum,

Sebagaimana yang aku dah promise, harini aku nak cerita pasal pengalaman aku di Padang, Indonesia. err, sorry lah sebab baru nak cerita. computer aku buat masalah sikit. but sekarang ni dah ok. hhe. tapi ni baru part 1 (Day 1). maknanya, aku memang ada banyakk benda nak share dengan korang. aku rasa part 1 ni pun boleh tahan panjangnya. so first of all, tarik nafas dulu ok? 

Bismillah . . . 

          Pagi 22 Nov 2013 tu, aku satu family bangun awal pagi (4 a.m). bangun awal sebab kitaorang nak kena bertolak ke KL. kang kalau lambat bertolak, ada yang kena tinggal flight. tak masal nangis tak berlagu nanti. hahaha. lebih kurang pukul 9 lebih aku sampai KL. but before ke LCCT Airport, kitaorang berehat-rehat dulu dekat Masjid Sultan Abdul Samad. then pukul 10.30 a.m baru bertolak ke LCCT. lepas dah uruskan check-in ticket, luggage scan & drop, imigresen semua, barulah check-in platform. dalam pukul 1 p.m lebih, aku dah fly daripada LCCT ke Minangkabau Airport. perj…

Travelog: Pengalaman Di Awan Biru

Assalamualaikum,

Wahhhhh, dah 4 hari aku tak update blog. rindu tak rindu tak? hahaaaa. Selama 4 hari ni aku sebenarnya pergi holiday with my big big family. tak sempat nak update entri. lagipun kat sana takda line internet. kalau ada pun, masa dekat hotel. hmm, takkan la 24 jam nak duduk hotel pulak kan? tu bukan pergi bercuti namanya. :D

          Mesti korang tertanya tanya, ke manalah aku pergi bercuti 4 hari ni kan? cer teka cer teka? Langkawi? Sabah? Cameron Highland? salahh salahh. aku pergi Padang, Indonesia. Alhamdulillah, impian aku nak naik ke awan biru tercapai. yeayy. walaupun masa perjalanan tu tak lama, but I really enjoy it. 


dah ready aje ni. XD
Masa ni tengah check-in ticket :))
On the way menuju ke tempat kapal terbang. time ni excited gilaaa.
Part ni yang best nii. hahaa dah ada kat awan biru
aku cuma boleh cerita sikit je dulu buat masa ni. ni baru 5%. ada lagi 95% aku cerita esokk.lagipun, aku terlalu letih and penat. maklumlaa, baru je balik dari Indonesia siang tadi…

Herbalife-Soothing Gel

Assalamualaikum.

Soothing Gel? apa tuu. ok ok Soothing Gel ni antara the best produk dalam Herbalife. Gambar kat bawah ni ialah rupa Soothing Gel :) 


Tadaaa. ini dia Soothing Gel.
Macam biasalah, mana-mana produk Herbalife yang aku dah guna, aku akan share dekat sini. :) cakap pasal Soothing Gel ni, dia diperbuat daripada extract Aloe Vera. semua pun sedia maklum yang Aloe Vera ni sangat sangat sangat bagus untuk kulit. Kalau korang nak tau, Aloe Vera ni sebenarnya dah lama digunakan oleh Cleopatra (tak kenal? ohh dia isteri Firaun) untuk kecantikan. and korang pun tau yang Cleopatra ni memang terkenal dengan kulit muka dia yang cantik kan? so, Aloe Vera ni lah rahsia kecantikan dia. 
          Macam yang semua orang tau, kita ni sebagai manusia biasa memang tak boleh lari daripada tercedera, ada masalah jerawat dan parut sana sini kan? Like me, aku dulu ada masalah jerawat (huuh memang tak suka citer pasal ni). agak teruk jugaklaa. tak cukup dengan jerawat, dia tambah lagi dengan parut …

Tempahan Meningkat.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, aku rasa bersyukur sangat-sangat sebab tempahan untuk felt craft aku semakin meningkat. alahmdulillah, thank you Allah :) . aku tak sangka dalam masa seminggu, ramai dah yang buat tempahan. aku tak sangka benda ni dapat sambutan hangat (katanya). Ya Allah rasa terharu betul. ni semua rezeki daripada Allah. 


Antara costumer yang dah tempah. korang bila lagi? hhe
      Kebanyakan customer aku, diaorang prefer pin tudung and keychain Herbalife :) maklumlahh semuanya Herbalifers. bukan setakat tu je, ada juga yang tempah phone casing. contoh macam akak Sue. dia nak phone casing logo Herbalife. haha Herbalife lagi? ok what? Herbalife dan felt sama-sama popular pada abad ini. hheeh. 
Pin tudung hasil tanganku yang tak seberapa.
So, berbaloi juga kan buat bisnes masa musim cuti sekolah ni? selain daripada dapat mengisi masa lapang, kita dapat side income lagi kau! best tak best tak? tapi kena creative and rajinlah kalau nak buat ni semua. kalau tak rajin memang ta…

Hari Kanak-Kanak

Assalamualaikum.

Selamat pagi you all. hhe. harini 20 Nov 2013 and sekarang ni pukul 8.34 a.m. awal tak aku bangun? hha boleh lah kann? bangun-bangun je terus tangan ni gatal nak taip entri blog. rindu lah kat blog niii. hhek. Sape dah bukak Google pagi tadi angkat tangan? hahaha. apa yang korang nampak? gambar kanak-kanak? 

 Korang nampak gambar macam kat atas ni kan? ok ni nak cerita pasal Hari Kanak-Kanak ni. kenapa sebenarnya Hari Kanak-Kanak ni disambut? sebenarnya hari istimewa ni disambut untuk meraikan kanak-kanak yang ada di dunia ni. baiknyaa. haha. tapi seumur hidup aku, tak pernah aku sambut Hari Kanak-Kanak. dulu masa sekolah rendah, cikgu takda sambut pun. *sedihh* . 


Kalau korang nak tau, Hari Kanak-Kanak ni ada 2 nama. nama pertama ialah Hari Kanak-kanak Antarabangsa manakala nama kedua pula ialah Hari Kanak-kanak Sedunia. eh, apa beza sedunia dengan antarabangsa? bukan sama je ke? Hari Kanak-kanak Antarabangsa disambut pada 1 Jun oleh kebanyakan negara pada tahun 1925. …

Herbalife-Formula 1

Assalamualaikum.

Seperti yang telah dijanjikan, harini aku nak share tentang shake. remember? aku pernah tulis dalam entri yang lepas, kalau nak kulit cepat gebu ala-ala Korean, kena minum shake right? Actually nama dia bukanlah 'shake'. tapi nama dia formula 1. tapi disebabkan kita 'shake' dia untuk minum, so secara tak langsung, perkataan tu dah jadi nama lain untuk Formula 1. lagipun sebutan dia lebih simple kan? :)) mesti korang tertanya tanya macam manalah rupanya 'shake' ni? haaa sila tengok bawah. 


Inilah dia rupa 'shake' tu. nampak sedap kan?
        Yes. rasa dia memang superb sedap. daebakkk (terbaik). macam yang korang nampak, 'shake' ni ada 5 jenis perisa. start dari kiri tu, perisa Cuppucino, Coklat, Vanilla, Strawberi dan Tropical Fruit. semua perisa kat atas aku dah rasa. rasa semuanya sedap belaka. cuma yang jadi favourite aku cuma perisa coklat and strawberi. yang lain ok jugakk :) If korang nak tau, perisa Tropical Fruit ni dia s…

Aiena Penyelamat Blogku

Assalamualaikum.

Blog updated! nampak tak blog aku sekarang dah berwajah baru? tema Exo gituu. hhe. macam cantik je macam lawa je? aku sebagai tuan punya blog ni memang suka sangat dengan 'muka' blog aku yang baru ni. setiap kali aku bukak blog ni kemain senyum sampai ke telingaa!

      Sebenarnya yang jadi tukang mencantikkan blog ni bukan aku. tapi kawan aku. hhaa Aiena namanyaa. aku bukannya reti bab-bab nak melawakan blog ke apa ke. yang aku tau, pot pet pot pet je dalam blog ni. kalau takda Aiena tuu rasanya blog aku ni tetap macam dulu. kusam dan tidak bermaya (gitu katanya) hahah. pape pun aku memang berterima kasih banyak banyak banyak banyak dekat Aiena (merangkap BFF aku yang sejati) kerana telah banyak membantu dalam menjayakan projek "mencantikkan blog Aishah". hahaha (ayat entah apa-apa). jadi, misi harini sukses! yeayy XD

Know what? petang tadi, time tengah buat blog, Aiena dengan baik hatinya dah bagi aku makan cocktail (which is my favourite) dengan r…

Kerja Part Time.

Assalamualaikum.




Haaa nampak tak? nampak tak? I'm doing a felt craft business now. kenapa? sebab nak mengisi masa lapang time cuti ni. aku tergerak hati nak buat business felt sebab dorongan mak, kakak, ayah and also kawan-kawan aku. hhe baik kan diaorang? 

     Lagi satu, korang perasan tak yang felt craft ni dah semakin popular kat luar sana? tak kira lah dekat Malaysia ataupun negara luar yang lain. Asal usul felt craft ni aku tak pastilah daripada mana. yang penting aku salute gila orang pertama yang dapat idea nak buat felt craft ni. don't you think diaorang ni genius and creative? nahh, aku pun nak creative macam diaorang jugakk . :))

Mula-mula aku takut jugak nak buat business macam ni. bukan apa, aku ni manalah pernah buat bisnes and menjahit. ok tipu. aku pernah menjahit. masa tu aku form 1 and form 2. kitaorang belajar contoh-contoh jahitan and kitaorang kena jahit satu skirt masa tu. masa form 2 pulakk kitaorang kena jahit blaus. masa tu aku tak suka menajahit pun. s…

Herbalife - Radiant C .

Assalamualaikum.

Nampak tak tajuk apa yang aku nak story harini? yes. herbalife punya product. nama product ni Radiant C. aku rasa nama dia Radiant C sebab bila kita pakai product ni, kulit kita lebih bersinar dengan tambahan vitamin C. eh? betul ke? haa lebih kurang camtulaa. aku mula pakai ni semua sebab tengok akak aku pakai. bila tengok kulit dia dah lawa, aku pun nak guna. sape taknak lawa wooiii? hahaha.

 ni lah dia contoh set Radiant C. ada facial scrub, face quencher dan krim (krim dia aku taktau nama apa sebab aku tak pakai) hhe.
Setakat ni aku cuma pakai dua produk je. facial scrub dengan face quencher. produk ni memang zzangg (terbaikk) sangat. kalau nak cerita pasal kebaikan Herbalife ni, sampai esok pun tak habis tau. tapi takpaa, aku akan cerita jugak secara ringkas :) 
      Berdasarkan pengetahuan yang aku ada tentang set Radiant C ni, dia boleh mencerahkan kulit kita dari dalam. tak payah dah nak suntik-suntik vitamin C lagi dah sebab dalam Radiant C ni dah penuh dengan vi…

Felt Craft .

Assalamualaikum.Harini aku nak share sikit salah satu aktiviti aku untuk cuti sekolah ni. hhe. Know what? aku dah terjebak dengan aktiviti buat kraf felt. korang taktau apa tu kraf felt? 
     Felt ni sebenarnya sejenis kain yg kebanyakan orang sekarang guna untuk buat kraf. contohnya mcam buat keychain, cover handphone/tab/iPad. kalau nak buat brooch pun boleh :) Wahh nak dijadikan ceritaa. ada satu hari tu aku tempah satu keychain felt dengan kawan aku. bila dah dapat keychain tu, aku terus terfikir nak cuba buat kraf felt ni jugaaa (sebab nampak senang nak buat)
Sebab terlalu excited nak buat kraf felt, aku paksa mak aku pergi kedai jahit semalam, semata-mata nak beli kain felt. mak aku pun malas nak dengar aku pot pet pot pet so dia setuju je lahhh. pasrah katanya asalkan aku tak buat benda yg bukan-bukan :))
     Sampai je kedai, aku terus borong sampai tujuh warna kain felt (nampak tak betapa excitednya aku?).padahal aku taktau nak buat apa dengan kain tu. hehehe. Selain kain felt, a…