Skip to main content

Hari Kanak-Kanak

Assalamualaikum.

Selamat pagi you all. hhe. harini 20 Nov 2013 and sekarang ni pukul 8.34 a.m. awal tak aku bangun? hha boleh lah kann? bangun-bangun je terus tangan ni gatal nak taip entri blog. rindu lah kat blog niii. hhek. Sape dah bukak Google pagi tadi angkat tangan? hahaha. apa yang korang nampak? gambar kanak-kanak? 


         Korang nampak gambar macam kat atas ni kan? ok ni nak cerita pasal Hari Kanak-Kanak ni. kenapa sebenarnya Hari Kanak-Kanak ni disambut? sebenarnya hari istimewa ni disambut untuk meraikan kanak-kanak yang ada di dunia ni. baiknyaa. haha. tapi seumur hidup aku, tak pernah aku sambut Hari Kanak-Kanak. dulu masa sekolah rendah, cikgu takda sambut pun. *sedihh* . 



Kalau korang nak tau, Hari Kanak-Kanak ni ada 2 nama. nama pertama ialah Hari Kanak-kanak Antarabangsa manakala nama kedua pula ialah Hari Kanak-kanak Sedunia. eh, apa beza sedunia dengan antarabangsa? bukan sama je ke? Hari Kanak-kanak Antarabangsa disambut pada 1 Jun oleh kebanyakan negara pada tahun 1925. tapi disebabkan ada lagi beberapa negara yang tak setuju dengan tarikh tu, so secara officially nya Hari Kanak-kanak ni boleh disambut pada bila-bila masa. tulah nama dia bertukar jadi Hari Kanak-kanak Sedunia. walaupun berlainan tarikh, tapi hari kanak-kanak ni tetap disambut seluruh dunia.

Sambutan Hari Kanak-kanak di Malaysia :))

           Di Malaysia (negaraku yang tercinta) , Hari Kanak-kanak disambut pada 8 Oktober 1959 di Stadium Negara Kuala Lumpur (disambut buat kali pertama) dan sekarang disambut pada Sabtu terakhir bulan Nov. hhe. Kalau di negara Korea Selatan, Hari Kanak-kanak disambut pada 5 Mei setiap tahun manakala di negara Korea Utara, hari tersebut disambut pada 1 Mei. Kalau korang nak tau lebih lanjut tentang hari kanak-kanak ni, korang boleh la search dekat Wikipedia. dekat situ ada lagi banyak info yang korang boleh dapat. :)) 

Hari Kanak-kanak di Korea. :)



Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …