Skip to main content

Hari Kanak-Kanak

Assalamualaikum.

Selamat pagi you all. hhe. harini 20 Nov 2013 and sekarang ni pukul 8.34 a.m. awal tak aku bangun? hha boleh lah kann? bangun-bangun je terus tangan ni gatal nak taip entri blog. rindu lah kat blog niii. hhek. Sape dah bukak Google pagi tadi angkat tangan? hahaha. apa yang korang nampak? gambar kanak-kanak? 


         Korang nampak gambar macam kat atas ni kan? ok ni nak cerita pasal Hari Kanak-Kanak ni. kenapa sebenarnya Hari Kanak-Kanak ni disambut? sebenarnya hari istimewa ni disambut untuk meraikan kanak-kanak yang ada di dunia ni. baiknyaa. haha. tapi seumur hidup aku, tak pernah aku sambut Hari Kanak-Kanak. dulu masa sekolah rendah, cikgu takda sambut pun. *sedihh* . 



Kalau korang nak tau, Hari Kanak-Kanak ni ada 2 nama. nama pertama ialah Hari Kanak-kanak Antarabangsa manakala nama kedua pula ialah Hari Kanak-kanak Sedunia. eh, apa beza sedunia dengan antarabangsa? bukan sama je ke? Hari Kanak-kanak Antarabangsa disambut pada 1 Jun oleh kebanyakan negara pada tahun 1925. tapi disebabkan ada lagi beberapa negara yang tak setuju dengan tarikh tu, so secara officially nya Hari Kanak-kanak ni boleh disambut pada bila-bila masa. tulah nama dia bertukar jadi Hari Kanak-kanak Sedunia. walaupun berlainan tarikh, tapi hari kanak-kanak ni tetap disambut seluruh dunia.

Sambutan Hari Kanak-kanak di Malaysia :))

           Di Malaysia (negaraku yang tercinta) , Hari Kanak-kanak disambut pada 8 Oktober 1959 di Stadium Negara Kuala Lumpur (disambut buat kali pertama) dan sekarang disambut pada Sabtu terakhir bulan Nov. hhe. Kalau di negara Korea Selatan, Hari Kanak-kanak disambut pada 5 Mei setiap tahun manakala di negara Korea Utara, hari tersebut disambut pada 1 Mei. Kalau korang nak tau lebih lanjut tentang hari kanak-kanak ni, korang boleh la search dekat Wikipedia. dekat situ ada lagi banyak info yang korang boleh dapat. :)) 

Hari Kanak-kanak di Korea. :)



Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Senarai Make Up Brand yang Berkualiti

Assalamualaikum.

          Hai. Harini adalah nak share sikit pasal brand make up yang tengah meletups letups sekarang ni. Maklumlah, semenjak dah masuk dunia media ni dah pandai la sikit-sikit bab kecantikan, bab make up dan yang paling penting dah baca majalah CLEO yang memang sarat dengan maklumat make up dan brand make up terkini.


Urban Decay

Siapa tak kenal Urban Decay? UD memang sangat famous dengan dia punya eyeshadow pallet. Even aku pun tak ketinggalan menggunakan eyeshadow pallet jenama UD ni. Yang aku guna NAKED3. Memang best sangat brand ni, macam-macam jenis eyeshadow pallet korang boleh pilih, ada nude set, smokey set eh macam-macam lagilah!
          Di samping combinasi warna dia yang tahan lama dan cantik, UD ni pun senang nak apply. Tak payah nak tenyeh banyak-banyak sampai jadi hantu cina. Walaupun celet sikit, dah ada eyeshadow melekat pada kelopak mata korang. Lagi yang best, setiap set eyeshadow ni dia sediakan sekali eyeshadow brush. Senanglah kan kalau korang ta…