Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2016

How To Clean Your Makeup Brush

Assalamualaikum.

Hye everyone, today I'm gonna give you some easy and cheap tips on how to clean your make up brushes. By cleaning your makeup brushes regularly your gonna have to remove all the bacteria in the brushes and also the dead cell. Dirty brushes have bacteria that can effect your face and make your makeup looks dirty.



What you need is :

An enough water supplyA shampooSmall towelStep to clean brushes : Put a shampoo into your palm according to the size of your brushWet the brush using waterThen swirl your brush into the shampoo at the palm of your hand. Swirl it until you see the dirt on the shampoo.Rinse away the shampoo on your hand and also the brush and swirl it again until there are no residue left behind.If you have never clean your brush or the brush was covered with a heavy duty make up (heavy foundation or waterproof makeup), then used an olive oil and mix it with the shampoo and repeat step 3 - 4.Take a small towel and put your wet brush on the towel.
Good luck! I…

Tips Berjimat Untuk Pelajar

Assalamualaikum.
Alamak duit dalam dompet dah habis lah! Dalam akaun bank pun dah tinggal beberapa ringgit je. Macam mana nak survive ni? 

Haa biasa kan dengan situasi macam ni? Semua orang pun pernah alami. Baik orang yang dah bekerja mahupun pelajar mahasiswa macam aku. Zaman sekarang ni memang masalah kewangan la yang paling ketara. Aku boleh nampak sebab benda ni semua jadi dekat sekeliling aku je. Jadi, hari ini aku nak kongsi beberapa tips untuk berjimat, khas untuk pelajar universiti macam aku ni.

Beli apa yang perlu, jangan membazir Aku faham, kita sebagai student makan minum semua tanggung sendiri. Lepastu memang tak boleh masak sendiri sebab duduk kolej kediaman (lainlah kalau duduk rumah sewa). Mengharapkan makanan kat kafe tu je la untuk makan. 
Jadi, kalau waktu beli makanan tu janganlah sampai melampau-lampau. Itu nak beli ini nak beli. Beli sekadar untuk elak lapar. Lagipun makan untuk korang je kan. Beli apa yang korang nak je. Lagi satu kalau boleh, tak payah la beli a…

Kehidupan Sebagai Pelajar Masscomm

Assalamualaikum.

          It's already 4 weeks since I entered UITM Lendu. Ya, dah 4 minggu. 4 minggu belajar, 4 minggu tak balik rumah, 4 minggu berpuasa kat sana. So far alhamdulillah, everything went well than expected. Sungguh kali pertama dapat tawaran ni aku agak hesitated nak pergi sebab aku expect dapat benda lain. Tapi mungkin memang rezeki aku kat sini. Lama sangat tak tulis kan? So harini aku akan compile kan semua cerita selama 4 minggu dekat Lendu dalam satu entri.

Week 1

          Kelas pertama bermula, yang paling tough sebab dalam bulan Ramadhan. Nasib baik fakulti aku betul-betul depan kolej. Takdelah cuak kalau terbangun lambat pun (aku tak pernah lambat. Semoga sampai bila-bila pun tak pernah lambat). First week, masuk je kelas macam biasalah, ice breaking. Since kitaorang masih tak kenal satu sama lain. Sejujurnya, aku memang ambik masa yang lama untuk rapat dengan semua orang. Taktau la kenapa. Since aku yang paling tua, aku rasa sangat insecure.

          Or…