Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2014

Happy Chinese New Year 2014

Assalamualaikum.

          Tahun baru Cina datang lagi! semua masyarakat yang berbangsa Cina menyambut perayaan ni. ya ya seperti yang semua sedia maklum dalam kalender tahun ni merupakan tahun Kuda. so apa maksud simbolik kuda? kata Pengetua sekolah aku, simbolik kuda ni melambangkan kepantasan, kecekapan dan yang sewaktu dengannya. so diharapkan tahun ni semua macam kuda. ehh I mean bersikap pantas dan cekap macam kuda. haaahaaa.



why I love Chinese New Year. because waktu ni lah rumah aku akan dilimpahi dengan berkotak-kotak buah limau. wuuuu suka sangat dapat banyak limau. and aku sangat expert bab memilih limau yang manis-manis. tengok sekali, pegang sekali aku dah tau mana yang manis mana yang masam. hebat dok? hahaa. disebabkan mak and ayah aku kerja dekat sekolah cina dan ramai kawan cina termasuk jiran-jiran aku pun cina, so probability untuk dapat limau berkotak-kotak tu tinggi. tengoklah sekali dapat tiga empat kotak terus. campur semua jadilah berkotak-kotak. waktu llimau ten…

My Special Day

Assalamualaikum.

          what a great day yesterday! ehh tetiba je. hahaaa mesti semua tengah tercenggang ni. apahal lah pompuan ni cakap special day pulakk. tulah korang taktauuu. semalam member-member kelas aku buat birthday party surprise punya for me. haha terharu lah siaaa.

"Happy Birthday to me, Happy Birthday to me, Happy seventeen-year-old, Happy Birthday to me. . ." - 28/01/14
actually takda lah kejutan sangat kann. ada cerita kelakar di sebalik perancangan 'surprise' yang diaorang dah plan tuu. act budak-budak ni dah plan dua minggu sebelum birthday aku. mula-mula aku pun taktahu pasal ni. tapi lama-lama aku rasa pelik ngan diaorang. dengan tiba-tiba diaorang suka buat discussion tanpa pengetahuan aku. bila aku tanya jawab diaorang '"alahh, cakap pasal langsir.". aku pun iyekan jelahh. 

          then satu hari nampak lagi diaorang discuss aku pun memnempel lah kat tepi. bila diaorang nampak je aku, semua bersuraii. kuaja gilaaa. dari situ aku dah …

Busy busy dan terus busy

Assalamualaikum.

          yeayyy harini dah hari Khamis maknanya esok cuti. hemph! takyah nak suka sangat ok. setakat cuti sehari je apa yang seronok? hari Sabtu dah start sekolah (sekolah ganti). cakap pasal sekolah gantii semua orang pun tak sukaa. arghh malas nak bangun awal, malam sabtu ialah malam untuk tidur lewat (sebab tengok Maharaja Lawak and kemudian sambung tengok Running Man sampai pagi) dan blaa bla bla. am I right? hahaaa!



minggu ni minggu yang agak pack juga bagi aku. eh eh jap. bukan setiap minggu pun jadual kau memang pack ke? erm whatever laa. yang penting minggu ni dengan minggu depan merupakan minggu penyeksaan. why? sebab banyak homework cikgu bagi (berlambak-lambak ok!) lepastu dengan aktiviti koko yang sampai petang tambah lagi dengan sekolah ganti. ohmaigod! setiap kali nak cuti 'panjang' mesti kena lalui minggu penyeksaan camni. duhh! 

          memandangkan esok cuti maka aku pun mulalah start cari template-template untuk jahit felt. mak aihh makin ban…

Non-stop BusyNess

Assalamualaikum.

          typo ke tajuk tu? mana ada typo. tu gabungan untuk perkataan 'busy' dan 'business'. amboi? busy sangat ke dengan business kau tu? hee takdalaa. sikit-sikit je.

seperti yang semua sedia maklum aku memang ada ambik tempahan jahit felt sejak dua bulan lepas. time tu memang bergiat aktif lah siaa. tapi semenjak naik sekolah ni dah kurang jahit. bukanlah kata aku tak ambik tempah. aku ambik. cuma tak sebanyak dulu. kalau ambik banyak-banyak kang tak menyempat nak siapkan. dahlah dengan aktiviti sekolah lagi, homework lagi, tusyen lagi. haa tak cukup masa. ni pun curi-curi masa lapang sikit nak jahit, and blogging. business kalau dah jalan sekali takleh stop lah bro!

          disebabkan minggu ni aku dapat extra cuti sehari so bolehlaa aku siapkan kengkawan aku punya tempahan. nampak tak dia punya gigih tu? hahaaa 


nampak? ni design kengkawan aku yang create. kemain banyak tempah.
yang ni Hajar punya. Infinite katanya -_-
ni pula Akma (lebih sedap pangg…

Tempat Makan Baru

Assalamualaikum.

          lama kan aku tak update pasal life event? sorry sorry I've lots of work to do. sibuk dengan homework, aktiviti koko, tusyen and so on. biasalah kehidupan pelajar SPM memang sibukk -_-" baiklah harini aku nak share satu tempat makan baru di Segamat! yeayy. baru je buka beberapa minggu yang lepas. suka tak? teruja tak nak tahu dekat mana?

okk siapa tahu PolkaDot Buffet, Steamboat & Grill? siapa pernah makan dekat restoran tu? restoran ni awalnya dibuka cuma di Batu Pahat. tapi sekarang pengusahanya telah meluaskan empayarnya dengan membuka cawangan baru dekat Segamat (tempat tinggalku. :D) 

banner PolkaDot yang diletak dekat area perumahan aku
restoran ni terletak di Jalan Genuang, Segamat bersebelahan dengan Juara Ikan Bakar dan berdekatan Giant Hypermarket. bagi orang-orang Segamat memang taulah dekat mana kan? apa yang menariknya tentang restoran ni dia mengamalkan sifat 'jangan membazir'. means? kita dah datang restorannya dan bayar ikut…

Lagu Favourite

Assalamualaikum.
harini aku nak share satu  lagu favourite aku berserta lirik. kenapa aku suka lagu ni? haha taktahulaa. mungkin beat dia best and lagu dai best. lagu ni merupakan OST untuk cerita Playboy Itu Suami Aku.
RINDUKANLAH - ENCIK MIMPI

Ku benar benar sayang pada dirimu oh kasihku Janganlah engkau ragu pada diriku Daku berkelana mencari harapan yang kita impikan Dari terbitnya sang suria hingga tenggelam
Daku ini cinta sejatimu Daku ini harapan hatimu Oh janganlah engkau bersedih Oh ikhlas ikhlaskan lah hatimu
Rindu rindukanlah diriku Sepanjang hari harimu sayangku Ku adalah milikmu sayangku Ku adalah milikmu yang kau rindu
Doa doakanlah diriku Di dalam hatimu Di dalam nafasmu Sepanjang hari harimu
Ku benar benar sayang pada dirimu oh kasihku Janganlah engkau ragu pada diriku
Daku ini cinta sejatimu Daku ini harapan hatimu Oh janganlah engkau bersedih Oh ikhlas ikhlaskan lah hatimu Rindu rindukanlah diriku Sepanjang hari harimu sayangku Ku adalah milikmu..
Daku ini cinta sejatimu Daku ini harapan hatimu O…

Resipi Kek Lumut Kukus

Assalamualaikum.
  siapa kat sini suka makan kek? so do I. harini I want to share 1 resipi kek yang mudah dan sedap. iaitu kek lumut! jom jom tengok resipi.
what you need is: 1 cawan tepung gandum250g butter1 cawan horlicks4 biji telur gred B3/4 gula castor1/4 susu pekat1/2 cawan nestum1 sudu kecil esen vanilla1 botol serbuk pewarna hijau (saiz kecil)4 sudu kaya
how to do: pukul marjerin dan gula castor dengan menggunakan mixer sehingga kembang (berwarna putih)setelah kembang, masukkan esen vanilla dan serbuk pewarna dan pukul hingga sebati.setelah sebati, masukkan telur satu persatu dan sebatikan. kemudian masukkan 4 sudu kaya dan susu pekat.setelah semua bahan sebati, masukkan tepungsedikit demi sedikit, diikuti dengan horlicks dan nestum. gaul sehingga sebati.sementara itu, lengserkan loyang dengan sedikit marjerin (elak kek lekat pada loyang)apabila adunan telah sebati, masukkan adunan tersebut kedalam loyang yang telah disapu marjerin.tutup loyang tersebut dengan aluminium foil.kukus…

My Lips My Confident

Assalamualaikum.
          bibir merupakan aset penting bagi manusia. lebih-lebih lagi perempuan. cuba bayangkan kalau korang dilahirkan tanpa bibir. errk, macam mana tu? mesti hodoh rupanya. disebabkan Allah dah kurniakan bibir yang cantik, comel ni pada kita, jadi kita sebagai peminjam kenalah jaga bibir kita dengan baik. bibir yang cantik, sihat akan mencerminkan kecantikkan seseorang.
cuba kalau kita ternampak someone yang bibir dia pucat. haa bukan je pucat, merekah, mengelupas dan sebagainya. apa first impression kita? agak-agak nak dekat tak? ok, let say kalau bibir kita yang macam tu. korang terasa nak keluar rumah? nak berhadapan dengan orang? mesti taknak kan? tak semena-mena confident level down. takkanlah sepanjang masa nak cover mulut.
          jadi, sebagai pengguna setia 'LipIce', aku syorkan korang pakai pelembap bibir jenama LipIce. berbaloi ok. dalam LipIce tu ada ingredients yang sangat bagus untuk bibir. paling best tentang LipIce ni, reka bentuk dan corak di…

Siapa Tengok Running Man?

Assalamualaikum.

          siapa tengok variety show Running Man? best tak? best kann. lawak gila. hahaaa. kalau rasa stress, tension, sedih cuba korang tengok cerita Running Man. confirm tak kering gusi. boleh pecah perut kau gelak. 



semenjak gelombang kpop semakin popular, nama Running Man pun naik juga. dari muda sampai ke tua, masing-masing dok cakap pasal Running Man. tapi memang tak dinafikanlah ada juga kpop-haters kat luar sana yang jenis menentang semua cerita atau lagu yang versi Korean. apa salah diaorang? kita tengok hanya sekadar hiburan. yang baik kita amalkan yang tak baik tu kita tinggalkan. simple isn't it? 



          dan bagi orang yang taksub dengan cerita kpop, lagu kpop dan sebagainya, janganlah pulak sampai lalai nak mengerjakan tanggungjawab korang (ohh skemanya ayat). contoh macam tinggal solat, tak belajar, tak buat homework. janganlah sampai macam tu. janganlah jadikan kpop tu satu medium untuk kita lupa segala-galanya. but not only kpop, hiburan lain pun te…