Skip to main content

Resipi Kek Lumut Kukus

Assalamualaikum.

          siapa kat sini suka makan kek? so do I. harini I want to share 1 resipi kek yang mudah dan sedap. iaitu kek lumut! jom jom tengok resipi.

what you need is:
  • 1 cawan tepung gandum
  • 250g butter
  • 1 cawan horlicks
  • 4 biji telur gred B
  • 3/4 gula castor
  • 1/4 susu pekat
  • 1/2 cawan nestum
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 botol serbuk pewarna hijau (saiz kecil)
  • 4 sudu kaya

how to do:
  1. pukul marjerin dan gula castor dengan menggunakan mixer sehingga kembang (berwarna putih)
  2. setelah kembang, masukkan esen vanilla dan serbuk pewarna dan pukul hingga sebati.
  3. setelah sebati, masukkan telur satu persatu dan sebatikan. kemudian masukkan 4 sudu kaya dan susu pekat.
  4. setelah semua bahan sebati, masukkan tepungsedikit demi sedikit, diikuti dengan horlicks dan nestum. gaul sehingga sebati.
  5. sementara itu, lengserkan loyang dengan sedikit marjerin (elak kek lekat pada loyang)
  6. apabila adunan telah sebati, masukkan adunan tersebut kedalam loyang yang telah disapu marjerin.
  7. tutup loyang tersebut dengan aluminium foil.
  8. kukus kek tersebut selama 2 jam 30 minit.

inilah hasilnyaa. rupa buruk sikit. tapi rasa mengancamm!

p/s: sebelum start buat kek, panaskan pengukus dulu supaya bila kek dah sedia dikukus, air dalam pengukus dah betul-betul panas. jangan lupa sediakan air panas. (just in case kalau air pengukus kering.)

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …