Skip to main content

Resipi Kek Lumut Kukus

Assalamualaikum.

          siapa kat sini suka makan kek? so do I. harini I want to share 1 resipi kek yang mudah dan sedap. iaitu kek lumut! jom jom tengok resipi.

what you need is:
  • 1 cawan tepung gandum
  • 250g butter
  • 1 cawan horlicks
  • 4 biji telur gred B
  • 3/4 gula castor
  • 1/4 susu pekat
  • 1/2 cawan nestum
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 botol serbuk pewarna hijau (saiz kecil)
  • 4 sudu kaya

how to do:
  1. pukul marjerin dan gula castor dengan menggunakan mixer sehingga kembang (berwarna putih)
  2. setelah kembang, masukkan esen vanilla dan serbuk pewarna dan pukul hingga sebati.
  3. setelah sebati, masukkan telur satu persatu dan sebatikan. kemudian masukkan 4 sudu kaya dan susu pekat.
  4. setelah semua bahan sebati, masukkan tepungsedikit demi sedikit, diikuti dengan horlicks dan nestum. gaul sehingga sebati.
  5. sementara itu, lengserkan loyang dengan sedikit marjerin (elak kek lekat pada loyang)
  6. apabila adunan telah sebati, masukkan adunan tersebut kedalam loyang yang telah disapu marjerin.
  7. tutup loyang tersebut dengan aluminium foil.
  8. kukus kek tersebut selama 2 jam 30 minit.

inilah hasilnyaa. rupa buruk sikit. tapi rasa mengancamm!

p/s: sebelum start buat kek, panaskan pengukus dulu supaya bila kek dah sedia dikukus, air dalam pengukus dah betul-betul panas. jangan lupa sediakan air panas. (just in case kalau air pengukus kering.)

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Giveaway Time By Aishah Badrulhisham

Assalamualaikum.

Giveaway kali ini merupakan giveaway kedua yang aku buat, dan akan dijalankan selama 2 minggu. Yeayyyy, tepuk tangan. Alhamdulillah, ada rezeki lebih bulan ni rasanya nak share dekat para blogger semua. Aku harap, ramailah yang sudi nak join giveaway aku ni. Hadiah kali ni istimewa sikit sebab korang berpeluang dapat 1 set produk kecantikan organik. Eksited tak? Selain tu, 2 helai wide shawl akan diberikan pada pemenang-pemenang yang bertuah.


Klik banner untuk join. 
Hadiah produk kecantikan organik ini ditaja oleh Qayra Signature . Di mana, produk-produk Qayra ni semuanya diperbuat daripada bahan-bahan organik yang semestinya halal dan selamat. Manakala, hadiah wide shawl pula ditaja oleh aku sendiri, sebagai tuan punya blog.
Set produk kecantikan : 1 Turmeric Cream, 1 Turmeric Soap & 1 Organic foundation.

Syarat Wajib Giveaway Tulis satu entri yang bertajuk "Giveaway Time by Aishah Badrulhisham"Follow blog : Aishah BadrulhishamFollow Instagram : @aishah.b…