Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2015

Birthday Shida

30 Disember 1997. tarikh Shida dilahirkan ke dunia. Shida atau lebih biasa aku panggil dia Shid. merangkap kawan baik, kawan sejati sejak sekolah menengah lagi. selain the Feminine. sekarang dia belajar kat Kolej Matrikulasi Pahang.

          Kali pertama aku kenal dia masa Form 1. masa tu waktu Pendidikan Islam. kebiasaanya waktu agama, bebudak Islam semua gabung dengan kelas lain. contoh kelas A gabung dengan kelas B. masa tu aku 1A. Shid 1B. Masa dalam kelas tu, semua orang dah dapat tempat kecuali aku. maklumlah, kelas agama yang pertama. awkward! tiba-tiba aku dengar ada orang panggil aku.

"Eh awak! sinilah sini sini! duduk sebelah kita. tempat ni kosong." Shid panggil aku. beria. serius beria. siap melambai-lambai lagi. "peramahnya" aku cakap dalam hati.

Start dari haritu, aku mula rapat dengan dia. takdelah rapat-sangat sebab kitaorang bukan sekelas. cuma dapat berborak lebih masa waktu kelas Agama je. Masuk Form 2, masih lagi tak sama kelas. hubungan, masih…

Terseliuh

Assalamualaikum.
          . Pagi Ahad tu aku bergegas nak pergi HEP. ada hal nak uruskan. nak kata tengah rushing tu takde la. tapi aku rasa speed masa aku turun tangga tu biasa je. lepas tangga pertama tiba-tiba
"prakkk!" bunyi kaki aku. duhh, terseliuh pulak pagi-pagi.
Taktaulah macam mana kaki ni boleh terpeleot tiba-tiba. aku syak masa aku turun tangga tu aku lalai. sebab aku ternampak bebudak tengah buat aktiviti Ko-K dekat bawah blok aku. sebab tu kot. lepas dah terseliuh tu, aku pandang kiri kanan depan belakang.
"phew, nasib baik takde sape yang nampak. buat malu je." takde nak duduk dulu ke apa ke, aku terus turun tangga.
          Tetap jugak turun tangga even masa tu aku rasa kaki aku dah start sakit. dari tingkat tiga turun sampai bawah. memang azab. apalah nasib aku haritu. dengkut pun dengkutlah. peduli apa aku. tengah hari, aku naik blok semula nak rehat pastu nak solat Zohor. azab lagi wehh, kaki makin sakit. mungkin sebab faktor jalan tak berhent…

Karya Seorang MatLuthfi

Assalamualaikum.

          Kalau ditanya siapa MatLuthfi? rata-rata semua orang kenal kan?

 "alah yang buat vlog tu."

 "alaa Youtubers yang famous tu."

"video dia ada KJ kan tu kan?"

Sejujurnya aku memang mula kenal dia sejak zaman sekolah menengah (form 4 macam tu). taktaulah macam mana boleh terjumpa video dia kat youtube dan tertengok satu video dia. ok, satu je. lepas dah tengok satu video, aku klik video lain so dah lupakan pasal dia.

Sampailah satu hari, masa tengah borak-borak dengan gang The Feminine, Akem start cerita pasal video terbaru Matluthfi. Dari situ aku baru teringat.

"Aww yeaah! aku pernah tertengok satu video dia."

          Cuti hujung minggu tu, apa lagi, aku korek habis-habisan pasal MatLuthfi ni. semua video dia dari awal sampailah yang the latest aku tengok. agak-agak yang best dekat mata aku, aku tengok lebih dari sekali. Masa tu aku takde acc Youtube, so taktau la bila Mat akan keluarkan video dia yang terbaru. lepas d…