Skip to main content

Karya Seorang MatLuthfi

Assalamualaikum.

          Kalau ditanya siapa MatLuthfi? rata-rata semua orang kenal kan?

 "alah yang buat vlog tu."

 "alaa Youtubers yang famous tu."

"video dia ada KJ kan tu kan?"

Sejujurnya aku memang mula kenal dia sejak zaman sekolah menengah (form 4 macam tu). taktaulah macam mana boleh terjumpa video dia kat youtube dan tertengok satu video dia. ok, satu je. lepas dah tengok satu video, aku klik video lain so dah lupakan pasal dia.

Sampailah satu hari, masa tengah borak-borak dengan gang The Feminine, Akem start cerita pasal video terbaru Matluthfi. Dari situ aku baru teringat.

"Aww yeaah! aku pernah tertengok satu video dia."

          Cuti hujung minggu tu, apa lagi, aku korek habis-habisan pasal MatLuthfi ni. semua video dia dari awal sampailah yang the latest aku tengok. agak-agak yang best dekat mata aku, aku tengok lebih dari sekali. Masa tu aku takde acc Youtube, so taktau la bila Mat akan keluarkan video dia yang terbaru. lepas dah ada acc cecepatlah aku subscribe  Abey Mat.

Busy punya busy (maklumla masa tu nak SPM) takde dah tengok video Mat lagi. taktau pun ada video baru ke tak. banyak jugak la terlepas video-video dia. So nak elakkan daripada terlepas, aku like FB dia (Matluthfi90) so, kalau ada masa terluang sambil-sambil scroll FB boleh gak tengok FB Mat, sebab kenkadang dia ade share video terbaru dia dekat FB. so, kalau tak sempat nak tengok time tu, aku akan share je. lepastu bila ada masa aku bukak la balik tengok video yang mana dah share, tapi still belum tengok.

          Kagum jugaklah dengan hasil vlog dia. cara dia bercakap, cara dia attract orang. dalam apa yang dia sampaikan tu, ada ilmu yang berguna, ada ketegasannya tersendiri. di samping ada humor yang boleh buat orang lebih faham. sarcasm. banyak. tapi bukan niat nak mengaibkan sesiapa, cuma sebagai peringatan dan pengajaran untuk semua orang.

Habis tentang vlog. sekarang Mat dah launched dua jenis buku karya dia sendiri. Kalau korang follow dia dekat FB, korang tau la. sebab apa yang dia tulis dekat FB, ada dalam setiap buku. yang specialnya, ada jugak benda yang ada dalam buku dia, tapi takde dalam FB.

          Part yang paling aku suka, masa dia cerita pasal "Cool Pilot" dalam buku Momen2 MatLuthfi. memang best gila part tu. Act, aku dah baca dulu masa dia post dekat FB. tak sangka pulak dalam buku pun ada skali part tu. tapi apa yang penting, aku akan make sure yang aku akan beli setiap jenis buku MatLuthfi. #ForeverAFan

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …