Skip to main content

Happy Chinese New Year 2014

Assalamualaikum.

          Tahun baru Cina datang lagi! semua masyarakat yang berbangsa Cina menyambut perayaan ni. ya ya seperti yang semua sedia maklum dalam kalender tahun ni merupakan tahun Kuda. so apa maksud simbolik kuda? kata Pengetua sekolah aku, simbolik kuda ni melambangkan kepantasan, kecekapan dan yang sewaktu dengannya. so diharapkan tahun ni semua macam kuda. ehh I mean bersikap pantas dan cekap macam kuda. haaahaaa.




why I love Chinese New Year. because waktu ni lah rumah aku akan dilimpahi dengan berkotak-kotak buah limau. wuuuu suka sangat dapat banyak limau. and aku sangat expert bab memilih limau yang manis-manis. tengok sekali, pegang sekali aku dah tau mana yang manis mana yang masam. hebat dok? hahaa. disebabkan mak and ayah aku kerja dekat sekolah cina dan ramai kawan cina termasuk jiran-jiran aku pun cina, so probability untuk dapat limau berkotak-kotak tu tinggi. tengoklah sekali dapat tiga empat kotak terus. campur semua jadilah berkotak-kotak. waktu llimau tengah banyak ni lah badan aku kaya dengan vitamin C. sukanya sukanyaaa.


          lagi satu sebab kenapa aku suka Chinese New Year sebab dapat cuti yang agak panjang. dengan senang hatinya aku boleh bangun lambat. boleh update blog dengan senang hati. wahahaah! tapi yang tak seronoknya bila cuti panjang ni cikgu-cikgu semua berlumba-lumba bagi homework! diaorang macam lawan-lawan siapa yang bagi homework paling banyak. ohmai ohmaii. nampak sangat tak bagi kitaorang bersenang lenang. -,-


situasi bila buat homework waktu cuti. krohh krohhhh!

sebagai rakyat Malaysia, masyarakat yang prihatin, pelajar yang baik (masuk bakul angkat sendiri betul!) I just wanna wish Happy Chinese New Year to all Chinese dekat seluruh dunia yang menyambut perayaan ni. semoga tahun ni menjadi tahun yang penuh makna untuk mereka. :) *peace yaww* (lagak MLM). 

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …