Skip to main content

Happy Chinese New Year 2014

Assalamualaikum.

          Tahun baru Cina datang lagi! semua masyarakat yang berbangsa Cina menyambut perayaan ni. ya ya seperti yang semua sedia maklum dalam kalender tahun ni merupakan tahun Kuda. so apa maksud simbolik kuda? kata Pengetua sekolah aku, simbolik kuda ni melambangkan kepantasan, kecekapan dan yang sewaktu dengannya. so diharapkan tahun ni semua macam kuda. ehh I mean bersikap pantas dan cekap macam kuda. haaahaaa.




why I love Chinese New Year. because waktu ni lah rumah aku akan dilimpahi dengan berkotak-kotak buah limau. wuuuu suka sangat dapat banyak limau. and aku sangat expert bab memilih limau yang manis-manis. tengok sekali, pegang sekali aku dah tau mana yang manis mana yang masam. hebat dok? hahaa. disebabkan mak and ayah aku kerja dekat sekolah cina dan ramai kawan cina termasuk jiran-jiran aku pun cina, so probability untuk dapat limau berkotak-kotak tu tinggi. tengoklah sekali dapat tiga empat kotak terus. campur semua jadilah berkotak-kotak. waktu llimau tengah banyak ni lah badan aku kaya dengan vitamin C. sukanya sukanyaaa.


          lagi satu sebab kenapa aku suka Chinese New Year sebab dapat cuti yang agak panjang. dengan senang hatinya aku boleh bangun lambat. boleh update blog dengan senang hati. wahahaah! tapi yang tak seronoknya bila cuti panjang ni cikgu-cikgu semua berlumba-lumba bagi homework! diaorang macam lawan-lawan siapa yang bagi homework paling banyak. ohmai ohmaii. nampak sangat tak bagi kitaorang bersenang lenang. -,-


situasi bila buat homework waktu cuti. krohh krohhhh!

sebagai rakyat Malaysia, masyarakat yang prihatin, pelajar yang baik (masuk bakul angkat sendiri betul!) I just wanna wish Happy Chinese New Year to all Chinese dekat seluruh dunia yang menyambut perayaan ni. semoga tahun ni menjadi tahun yang penuh makna untuk mereka. :) *peace yaww* (lagak MLM). 

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.
 Hai. Aku kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Aku pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan ya? :)
          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Aku baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.
My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman grammar, rea…

Resipi Nasi Serai

Assalamualaikum.
Hai.
Hari-hari asyik makan nasi putih je bosan juga kan? Kadang-kadang nak juga cuba resepi lain daripada yang lain. Nak cuba masak nasi minyak pun dah jemu makan. Sebab lepas raya ni ramai orang buat kenduri kahwin. Jadi, lepas scroll dekat Facebook terjumpa pula resepi Nasi Serai, jadi apa lagi teruslah cuba. Bahan-bahan pun senang dan ringkas je.



Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi2 sudu besar minyak sapiSedikit rempah 4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)3 batang serai (dititik)2 helai daun pandan diikatSetengah kuib pati ayam1 biji bawang besar (dihiris)1 inci halia (ditumbuk)4 ulas bawang (ditumbuk)3 cawan air (ikut cawan sukat nasi)Sedikit garam untuk perasa
Cara-cara :
Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat. 
Kemudian hiris bawang besar dan titikkan serai Basuh rempah tiga beradik dengan mesra dan basuh juga berasa dan daun pandan sebersihnya dan toskan.

Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Kemudian masukkan rempah 4 b…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…