Skip to main content

Kerja Part Time.

Assalamualaikum.




Haaa nampak tak? nampak tak? I'm doing a felt craft business now. kenapa? sebab nak mengisi masa lapang time cuti ni. aku tergerak hati nak buat business felt sebab dorongan mak, kakak, ayah and also kawan-kawan aku. hhe baik kan diaorang? 

     Lagi satu, korang perasan tak yang felt craft ni dah semakin popular kat luar sana? tak kira lah dekat Malaysia ataupun negara luar yang lain. Asal usul felt craft ni aku tak pastilah daripada mana. yang penting aku salute gila orang pertama yang dapat idea nak buat felt craft ni. don't you think diaorang ni genius and creative? nahh, aku pun nak creative macam diaorang jugakk . :))


Mula-mula aku takut jugak nak buat business macam ni. bukan apa, aku ni manalah pernah buat bisnes and menjahit. ok tipu. aku pernah menjahit. masa tu aku form 1 and form 2. kitaorang belajar contoh-contoh jahitan and kitaorang kena jahit satu skirt masa tu. masa form 2 pulakk kitaorang kena jahit blaus. masa tu aku tak suka menajahit pun. sebab aku rasa banda tu leceh, susah. so, bila balik rumah, aku suruh mak aku yang jahitkan skirt dan blaus tu. hahahah


     Bila dah form 4 ni, tiba-tiba pulak rasa nak belajar menjahit tu datang. bukan jahit baju ya tapi jahit felt. aku rasa felt ni cute sangat. tu yang perasaan nak jahit felt ni membuak-buak. dari hari pertama aku terdetik nak buat felt ni, dari situ lah aku mula buat research cara nak jahit felt, nak buat design semua. habis semua blog aku teroka. nampak tak betapa determined nya aku? 


Masa awal-awal jahit tu, memang aku akui jahitan aku memang tak cantik langsung. lagi-lagi bila aku jahit blanket stitch (insang pari) . senget sana senget sini. ada yang terkecik lahh terbesar lah. masa tu aku dah rasa nak nangis and give up. tapi takpa, esoknya aku cuba lagi jahit. and alhamdulillah I improve a lot! suka sangat. takda lagi dah senget benget. alhamdulillahh :) it's a miracle right? so start daripada haritu, aku jahit dan jahit lagi. yeahhh akhirnya I've made it.


     So daripada situlah laa aku terfikir nak buat business felt craft ni. hhe. kat bawah ni aku akan selitkan beberapa jenis design yang aku dah buat dengan jayanya . :))



inilah hasilnya :)

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Giveaway Time By Aishah Badrulhisham

Assalamualaikum.

Giveaway kali ini merupakan giveaway kedua yang aku buat, dan akan dijalankan selama 2 minggu. Yeayyyy, tepuk tangan. Alhamdulillah, ada rezeki lebih bulan ni rasanya nak share dekat para blogger semua. Aku harap, ramailah yang sudi nak join giveaway aku ni. Hadiah kali ni istimewa sikit sebab korang berpeluang dapat 1 set produk kecantikan organik. Eksited tak? Selain tu, 2 helai wide shawl akan diberikan pada pemenang-pemenang yang bertuah.


Klik banner untuk join. 
Hadiah produk kecantikan organik ini ditaja oleh Qayra Signature . Di mana, produk-produk Qayra ni semuanya diperbuat daripada bahan-bahan organik yang semestinya halal dan selamat. Manakala, hadiah wide shawl pula ditaja oleh aku sendiri, sebagai tuan punya blog.
Set produk kecantikan : 1 Turmeric Cream, 1 Turmeric Soap & 1 Organic foundation.

Syarat Wajib Giveaway Tulis satu entri yang bertajuk "Giveaway Time by Aishah Badrulhisham"Follow blog : Aishah BadrulhishamFollow Instagram : @aishah.b…