Skip to main content

Family Gathering : BBQ Party Tepi Sungai

Hi. Baru berkesempatan nak update blog semula. Few days ni sibuk sikit. Sibuk dengan bisnes, sibuk dengan family gathering. So aktiviti blogging terpaksa hold dulu. Sabtu lepas aku pergi berpicnic dan berBBQ satu family dekat Bekok. Saje suka-suka. Sebab dah lama tak gather satu family reramai. Seronok gila. Angah tugaskan aku untuk buat rempah BBQ untuk ayam dengan kambing. Takpe, next entry aku share resipinya okeh?

          Bertahun jugak la aku dah tak pergi mandi air terjun dekat Bekok tu. Rasanya last pergi masa aku masih sekolah rendah. Banyak jugak la perubahan kat Pekan Bekok tu. Dah maju weh! Kalau dulu bila masuk, jalan tanah merah. Sekarang dah tar tau!

Ni kira first time la kitaorang buat family BBQ tepi air terjun. Selama ni kalau pegi mandi-manda kitaorang bawak bekal dah siap masak dari rumah. Kali ni memang lain dari yang lain ah! Mungkin sebab kitaorang adik-beradik semua dah besar-besar, dah pandai buat sendiri semua benda.

          Barang-barang untuk bakar BBQ semua yang lelaki uruskan. Bab buat tungku, nyalakan api segala semua kerah kat lelaki. Aku jadi tukang susun batu dengan tukang pasang khemah. Bab membakar semua yang lelaki gak involved, aku sekadar kipas-kipas sikit, balik-balikkan daging tu sikit, lepastu selebihnya aku makan. hahahaha. Masa aku banyak dihabiskan dengan berendam dalam air. Ni semua sebab terpaksa temankan anak sedara aku yang sorang tu. Sibuk nau nak mandi nak mandi. Sampai bibir dah biru tangan dah menggigil pun masih nak berendam.

Team jaga api.
Abg Ejat vs Angah.


Team badak berendam
Me vs Kaklong vs Thaqif vs Angah

Selfie tu pentings!

Dah puas berendam segala, exactly 1.30 petang kitaorang semua bertolak balik. huhuhu. Kaklong pulak balik JB terus. Angah, baru harini dia balik KL. Aku? pun balik ke tempat asal. Bukan selalu ok dapat gather satu family. Bila Kaklong ada, Angah takde. Bila Angah ada, Kaklong takde. So, waktu macam ni la masa untuk kita gather sambil story sambil build siblings-relationship tu. 

Sebelum balik, wajiblah bergambar guna Instant Camera terus!
Sekali snap gambar dah keluar. Tak payah sesusah nak pegi cuci. 


Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Giveaway Time By Aishah Badrulhisham

Assalamualaikum.

Giveaway kali ini merupakan giveaway kedua yang aku buat, dan akan dijalankan selama 2 minggu. Yeayyyy, tepuk tangan. Alhamdulillah, ada rezeki lebih bulan ni rasanya nak share dekat para blogger semua. Aku harap, ramailah yang sudi nak join giveaway aku ni. Hadiah kali ni istimewa sikit sebab korang berpeluang dapat 1 set produk kecantikan organik. Eksited tak? Selain tu, 2 helai wide shawl akan diberikan pada pemenang-pemenang yang bertuah.


Klik banner untuk join. 
Hadiah produk kecantikan organik ini ditaja oleh Qayra Signature . Di mana, produk-produk Qayra ni semuanya diperbuat daripada bahan-bahan organik yang semestinya halal dan selamat. Manakala, hadiah wide shawl pula ditaja oleh aku sendiri, sebagai tuan punya blog.
Set produk kecantikan : 1 Turmeric Cream, 1 Turmeric Soap & 1 Organic foundation.

Syarat Wajib Giveaway Tulis satu entri yang bertajuk "Giveaway Time by Aishah Badrulhisham"Follow blog : Aishah BadrulhishamFollow Instagram : @aishah.b…