Skip to main content

Family Gathering : BBQ Party Tepi Sungai

Hi. Baru berkesempatan nak update blog semula. Few days ni sibuk sikit. Sibuk dengan bisnes, sibuk dengan family gathering. So aktiviti blogging terpaksa hold dulu. Sabtu lepas aku pergi berpicnic dan berBBQ satu family dekat Bekok. Saje suka-suka. Sebab dah lama tak gather satu family reramai. Seronok gila. Angah tugaskan aku untuk buat rempah BBQ untuk ayam dengan kambing. Takpe, next entry aku share resipinya okeh?

          Bertahun jugak la aku dah tak pergi mandi air terjun dekat Bekok tu. Rasanya last pergi masa aku masih sekolah rendah. Banyak jugak la perubahan kat Pekan Bekok tu. Dah maju weh! Kalau dulu bila masuk, jalan tanah merah. Sekarang dah tar tau!

Ni kira first time la kitaorang buat family BBQ tepi air terjun. Selama ni kalau pegi mandi-manda kitaorang bawak bekal dah siap masak dari rumah. Kali ni memang lain dari yang lain ah! Mungkin sebab kitaorang adik-beradik semua dah besar-besar, dah pandai buat sendiri semua benda.

          Barang-barang untuk bakar BBQ semua yang lelaki uruskan. Bab buat tungku, nyalakan api segala semua kerah kat lelaki. Aku jadi tukang susun batu dengan tukang pasang khemah. Bab membakar semua yang lelaki gak involved, aku sekadar kipas-kipas sikit, balik-balikkan daging tu sikit, lepastu selebihnya aku makan. hahahaha. Masa aku banyak dihabiskan dengan berendam dalam air. Ni semua sebab terpaksa temankan anak sedara aku yang sorang tu. Sibuk nau nak mandi nak mandi. Sampai bibir dah biru tangan dah menggigil pun masih nak berendam.

Team jaga api.
Abg Ejat vs Angah.

Dah puas berendam segala, exactly 1.30 petang kitaorang semua bertolak balik. huhuhu. Kaklong pulak balik JB terus. Angah, baru harini dia balik KL. Aku? pun balik ke tempat asal. Bukan selalu ok dapat gather satu family. Bila Kaklong ada, Angah takde. Bila Angah ada, Kaklong takde. So, waktu macam ni la masa untuk kita gather sambil story sambil build siblings-relationship tu. 

Sebelum balik, wajiblah bergambar guna Instant Camera terus!
Sekali snap gambar dah keluar. Tak payah sesusah nak pegi cuci. 


Comments

Popular posts from this blog

Tips Mengetahui Body Mist Victoria Secret Original atau Bukan Original

Assalamualaikum.
          Malam ni nak santai-santai je share tips body mist original ataupun bukan original. Tapi aku lebih spesifik pada jenama Victoria Secret sebab aku pengguna tegar body mist Victoria Secret.
Tapi sebelum tu aku nak bagitau sikit tentang perbezaan body mist dengan Eau De Toilette (EDT). Ada beza ya kedua-dua benda ni. Sebab sebelum ni aku pun tak tau beza, semua yang dalam bentuk spray yang berbau wangi, aku bantai panggil perfume. Hahahha.
Body Mist : Lebih kurang macam cologne. Bau dia hanya boleh bertahan 4-6 jam sahaja
Ini adalah rupa body mist. Jenis yang aku selalu pakai. (Yang Pure Seduction tu wangi bhai)
Eau De Toilette (EDT) : Ini barulah perfume. Bau dia boleh tahan 6-8 jam. Jauh lebih lama daripada body mist.
Ini pula rupa EDT. Saiz lebih kecil berbanding body mist.  Tapi harga lebih kurang. Yang best, bau tahan lebih lama.
Kat bawah ni aku akan kongsi beberapa tips untuk membezakan Victoria Secret (VS) original ataupun bukan original :
Kebiasaannya, y…

Resipi Nasi Serai

Assalamualaikum.
Hai.
Hari-hari asyik makan nasi putih je bosan juga kan? Kadang-kadang nak juga cuba resepi lain daripada yang lain. Nak cuba masak nasi minyak pun dah jemu makan. Sebab lepas raya ni ramai orang buat kenduri kahwin. Jadi, lepas scroll dekat Facebook terjumpa pula resepi Nasi Serai, jadi apa lagi teruslah cuba. Bahan-bahan pun senang dan ringkas je.



Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi2 sudu besar minyak sapiSedikit rempah 4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)3 batang serai (dititik)2 helai daun pandan diikatSetengah kuib pati ayam1 biji bawang besar (dihiris)1 inci halia (ditumbuk)4 ulas bawang (ditumbuk)3 cawan air (ikut cawan sukat nasi)Sedikit garam untuk perasa
Cara-cara :
Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat. 
Kemudian hiris bawang besar dan titikkan serai Basuh rempah tiga beradik dengan mesra dan basuh juga berasa dan daun pandan sebersihnya dan toskan.

Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Kemudian masukkan rempah 4 b…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …