Skip to main content

Resipi Blueberry Cheesetart Mudah

Hi. Malam ni aku nak share satu resipi mudah. mudah ke? Hmm.. mudah jugakla sebab dah dua kali buat. Walaupun masa yang frist attempt tu memang 50% hangus. taktau la kenapa. Dahla hangus, buat dia pun makan masa sampai 5 jam! Seriously? -_- Nasib baik sedap. Sampai Shida rindu-rinduan cheestart hangus aku. :'D chia chia chia~

          Harini aku try lagi buat cheesetart untuk kali yang kedua. Disebabkan blueberry filling dah nak habis, so aku suruh Umi pergi belikan. Kali ni ada improvement, kulit tart nye putih mulus. Takde yang sunburn. Cuma bakar untuk kali kedua tiba-tiba tersunburn sikit. Duhhhh (aku tertinggalkan dia untuk 5 min. kesimpulannya, kena sentiasa perhatikan dia dalam oven tu. ngade tau!)

So, mari mulakan resipi cheesetart kita :-

Bahan-bahan kulit tart :

  • 370g tepung gandum diayak (aku guna tak sampai 370g pun, agak-agak dah jadi doh lembut tu ok dah. kalau tuang semua takut jadi keras. So tuang sikit-sikit)
  • 1 biji putih telur
  • 50g gula kastor
  • 100g marjerin / butter
Bahan-bahan filling:
  • Blueberry jam 
  • 250g cream cheese
  • 50g gula kastor
  • 1 biji kuning telur
  • 50g marjerin / butter
Cara-cara membuat kulit tart :
  1. Pukul marjerin/butter dan gula kastor sehingga kembang (macam warna keputih-putihan)
  2. Kemudian masukkan putih telur dan pukul lagi sampai rata/sebati.
  3. Masukkan tepung gandum. Masukkan sikit-sikit sehingga menjadi adunan doh yang lembut.
  4. Masukkan doh tersebut ke dalam bekas tart/tart shell. Pastikan nipis sahaja seperti gambar dibawah.
  5. Bakar dalam oven selama 15-20 min (170 'c)
  6. Setelah bakar, masukkan blueberry filling ke dalam tart tersebut.

Cara-cara membuat filling cheese :
  1. Pukul cream cheese, gula castor dan marjerin sehingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur dan sedikit esen vanilla dan pukul lagi sehingga kembang
  3. Masukkan cheese ke dalam pipping bag
  4. Picitkan cheese keatas blueberry filling
  5. Bakar dalam oven selama 5min (165'c)
Tadaaaaa! inilah hasilnya! (haruslah tunjuk gambar yang tak hangus)

p/s : Ingat, kena sentiasa tengok keadaan dia dalam oven tu untuk elakkan dia jadi nigga. hihihi.

Ok, sesiapa yang masih blurr-blurr tentang step nak buat cheesetart ni, boleh tengok video kat bawah ni ok? Senang je nak buat bila kita dah lengkap semua bahan. Selamat mencuba!






Comments

M I A said…
wahh shedapnyeeee :D
A'eshah Badrul said…
menjejes ayaq liuq hahaahah

Popular posts from this blog

Tips Mengetahui Body Mist Victoria Secret Original atau Bukan Original

Assalamualaikum.
          Malam ni nak santai-santai je share tips body mist original ataupun bukan original. Tapi aku lebih spesifik pada jenama Victoria Secret sebab aku pengguna tegar body mist Victoria Secret.
Tapi sebelum tu aku nak bagitau sikit tentang perbezaan body mist dengan Eau De Toilette (EDT). Ada beza ya kedua-dua benda ni. Sebab sebelum ni aku pun tak tau beza, semua yang dalam bentuk spray yang berbau wangi, aku bantai panggil perfume. Hahahha.
Body Mist : Lebih kurang macam cologne. Bau dia hanya boleh bertahan 4-6 jam sahaja
Ini adalah rupa body mist. Jenis yang aku selalu pakai. (Yang Pure Seduction tu wangi bhai)
Eau De Toilette (EDT) : Ini barulah perfume. Bau dia boleh tahan 6-8 jam. Jauh lebih lama daripada body mist.
Ini pula rupa EDT. Saiz lebih kecil berbanding body mist.  Tapi harga lebih kurang. Yang best, bau tahan lebih lama.
Kat bawah ni aku akan kongsi beberapa tips untuk membezakan Victoria Secret (VS) original ataupun bukan original :
Kebiasaannya, y…

Resipi Nasi Serai

Assalamualaikum.
Hai.
Hari-hari asyik makan nasi putih je bosan juga kan? Kadang-kadang nak juga cuba resepi lain daripada yang lain. Nak cuba masak nasi minyak pun dah jemu makan. Sebab lepas raya ni ramai orang buat kenduri kahwin. Jadi, lepas scroll dekat Facebook terjumpa pula resepi Nasi Serai, jadi apa lagi teruslah cuba. Bahan-bahan pun senang dan ringkas je.



Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi2 sudu besar minyak sapiSedikit rempah 4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)3 batang serai (dititik)2 helai daun pandan diikatSetengah kuib pati ayam1 biji bawang besar (dihiris)1 inci halia (ditumbuk)4 ulas bawang (ditumbuk)3 cawan air (ikut cawan sukat nasi)Sedikit garam untuk perasa
Cara-cara :
Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat. 
Kemudian hiris bawang besar dan titikkan serai Basuh rempah tiga beradik dengan mesra dan basuh juga berasa dan daun pandan sebersihnya dan toskan.

Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Kemudian masukkan rempah 4 b…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …