Hi. Malam ni aku nak share satu resipi mudah. mudah ke? Hmm.. mudah jugakla sebab dah dua kali buat. Walaupun masa yang frist attempt tu memang 50% hangus. taktau la kenapa. Dahla hangus, buat dia pun makan masa sampai 5 jam! Seriously? -_- Nasib baik sedap. Sampai Shida rindu-rinduan cheestart hangus aku. :'D chia chia chia~
Harini aku try lagi buat cheesetart untuk kali yang kedua. Disebabkan blueberry filling dah nak habis, so aku suruh Umi pergi belikan. Kali ni ada improvement, kulit tart nye putih mulus. Takde yang sunburn. Cuma bakar untuk kali kedua tiba-tiba tersunburn sikit. Duhhhh (aku tertinggalkan dia untuk 5 min. kesimpulannya, kena sentiasa perhatikan dia dalam oven tu. ngade tau!)
So, mari mulakan resipi cheesetart kita :-
Bahan-bahan kulit tart :
Harini aku try lagi buat cheesetart untuk kali yang kedua. Disebabkan blueberry filling dah nak habis, so aku suruh Umi pergi belikan. Kali ni ada improvement, kulit tart nye putih mulus. Takde yang sunburn. Cuma bakar untuk kali kedua tiba-tiba tersunburn sikit. Duhhhh (aku tertinggalkan dia untuk 5 min. kesimpulannya, kena sentiasa perhatikan dia dalam oven tu. ngade tau!)
So, mari mulakan resipi cheesetart kita :-
Bahan-bahan kulit tart :
- 370g tepung gandum diayak (aku guna tak sampai 370g pun, agak-agak dah jadi doh lembut tu ok dah. kalau tuang semua takut jadi keras. So tuang sikit-sikit)
- 1 biji putih telur
- 50g gula kastor
- 100g marjerin / butter
Bahan-bahan filling:
- Blueberry jam
- 250g cream cheese
- 50g gula kastor
- 1 biji kuning telur
- 50g marjerin / butter
Cara-cara membuat kulit tart :
- Pukul marjerin/butter dan gula kastor sehingga kembang (macam warna keputih-putihan)
- Kemudian masukkan putih telur dan pukul lagi sampai rata/sebati.
- Masukkan tepung gandum. Masukkan sikit-sikit sehingga menjadi adunan doh yang lembut.
- Masukkan doh tersebut ke dalam bekas tart/tart shell. Pastikan nipis sahaja seperti gambar dibawah.
- Bakar dalam oven selama 15-20 min (170 'c)
- Setelah bakar, masukkan blueberry filling ke dalam tart tersebut.
Cara-cara membuat filling cheese :
- Pukul cream cheese, gula castor dan marjerin sehingga kembang.
- Masukkan kuning telur dan sedikit esen vanilla dan pukul lagi sehingga kembang
- Masukkan cheese ke dalam pipping bag
- Picitkan cheese keatas blueberry filling
- Bakar dalam oven selama 5min (165'c)
Tadaaaaa! inilah hasilnya! (haruslah tunjuk gambar yang tak hangus)
p/s : Ingat, kena sentiasa tengok keadaan dia dalam oven tu untuk elakkan dia jadi nigga. hihihi.
Ok, sesiapa yang masih blurr-blurr tentang step nak buat cheesetart ni, boleh tengok video kat bawah ni ok? Senang je nak buat bila kita dah lengkap semua bahan. Selamat mencuba!
Comments