Skip to main content

Resipi Burger Homemade Mystyle

Assalamualaikum.

Hai. masih lagi dalam mood rajin ke dapur. alang-alang masih tengah rajin ni, moh ler kita mencari resipi-resipi menarik kat google. iye dok? hahaha so harini Ai nak share satu resipi burger. hmm nak kata burger, tak macam burger nak kata kebab pun hmm... sendiri korang tengoklah okeyy~

Bahan-bahan:

  • serbuk lada hitam
  • planta
  • bawang merah, cili padi, bawang putih dan halia
  • serbuk kari
  • daging ayam/lembu cincang
  • roti
  • sedikit garam
  • sedikit minyak untuk menumis
  • sedikit air
  • satu sudu kicap cair
Cara-cara:

  • Memula, kita chopper kan je bawang merah, bawang putih, cili padi dengan halia tadi.


  • Pastu tumis bahan yang dah di bereng (chopper) tadi


  • lepas dah agak garing, masukkan sedikit garam, serbuk kari, serbuk lada hitam, daging hancur tadi dan sedikit air. gaul sampai sebati (sampai dia kering)


  • Gaul-gaul dan terus gaul (api sederhana) sampai betul-betul masak dan kering


  • sementara tunggu daging tadi kering dan masak, sapukan planta pada roti dan panggang atas non-stick pan sampai jadi cam gambar kat bawah ni.


  • kalau nak fry dia tepi-tepi kuali pun ok je heheh


  • Lepas daging dah masak, letakkan daging tadi atas roti camni. Ai sapu sikit mayonis dengan sos cili atas roti tadi. nyammm~



This is how I eat it. muahahahaha
Selamat mencuba. senang je wehh~



Comments

Mialia Amelia said…
dah boleh kawin. kekeke. teringin nk belajar masak, stakat ni pndi masak benda instant dan senang2 je xD

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …