Skip to main content

Resipi Burger Homemade Mystyle

Assalamualaikum.

Hai. masih lagi dalam mood rajin ke dapur. alang-alang masih tengah rajin ni, moh ler kita mencari resipi-resipi menarik kat google. iye dok? hahaha so harini Ai nak share satu resipi burger. hmm nak kata burger, tak macam burger nak kata kebab pun hmm... sendiri korang tengoklah okeyy~

Bahan-bahan:

  • serbuk lada hitam
  • planta
  • bawang merah, cili padi, bawang putih dan halia
  • serbuk kari
  • daging ayam/lembu cincang
  • roti
  • sedikit garam
  • sedikit minyak untuk menumis
  • sedikit air
  • satu sudu kicap cair
Cara-cara:

  • Memula, kita chopper kan je bawang merah, bawang putih, cili padi dengan halia tadi.


  • Pastu tumis bahan yang dah di bereng (chopper) tadi


  • lepas dah agak garing, masukkan sedikit garam, serbuk kari, serbuk lada hitam, daging hancur tadi dan sedikit air. gaul sampai sebati (sampai dia kering)


  • Gaul-gaul dan terus gaul (api sederhana) sampai betul-betul masak dan kering


  • sementara tunggu daging tadi kering dan masak, sapukan planta pada roti dan panggang atas non-stick pan sampai jadi cam gambar kat bawah ni.


  • kalau nak fry dia tepi-tepi kuali pun ok je heheh


  • Lepas daging dah masak, letakkan daging tadi atas roti camni. Ai sapu sikit mayonis dengan sos cili atas roti tadi. nyammm~



This is how I eat it. muahahahaha
Selamat mencuba. senang je wehh~



Comments

Mialia Amelia said…
dah boleh kawin. kekeke. teringin nk belajar masak, stakat ni pndi masak benda instant dan senang2 je xD

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Giveaway Time By Aishah Badrulhisham

Assalamualaikum.

Giveaway kali ini merupakan giveaway kedua yang aku buat, dan akan dijalankan selama 2 minggu. Yeayyyy, tepuk tangan. Alhamdulillah, ada rezeki lebih bulan ni rasanya nak share dekat para blogger semua. Aku harap, ramailah yang sudi nak join giveaway aku ni. Hadiah kali ni istimewa sikit sebab korang berpeluang dapat 1 set produk kecantikan organik. Eksited tak? Selain tu, 2 helai wide shawl akan diberikan pada pemenang-pemenang yang bertuah.


Klik banner untuk join. 
Hadiah produk kecantikan organik ini ditaja oleh Qayra Signature . Di mana, produk-produk Qayra ni semuanya diperbuat daripada bahan-bahan organik yang semestinya halal dan selamat. Manakala, hadiah wide shawl pula ditaja oleh aku sendiri, sebagai tuan punya blog.
Set produk kecantikan : 1 Turmeric Cream, 1 Turmeric Soap & 1 Organic foundation.

Syarat Wajib Giveaway Tulis satu entri yang bertajuk "Giveaway Time by Aishah Badrulhisham"Follow blog : Aishah BadrulhishamFollow Instagram : @aishah.b…