Hi.
Harini nak share resepi best. Khas untuk orang yang diet dan nak makan eat clean. Bahan-bahan pun simple je nak buat pun senang tau.
Harini nak share resepi best. Khas untuk orang yang diet dan nak makan eat clean. Bahan-bahan pun simple je nak buat pun senang tau.
Macam ni la rupa wrap itew. Gemuk sampai tak
boleh tutup sebab isi banyak!
Bahan-bahan:
1. Wholegrain wrap
2. Salad
Aku guna brand mission ni. Sedap!
Salad ikut 1 serving je.
3. Bahan inti:
- Isi ayam*
- Bawang holland*
- Lada benggala*
- Lobak merah*
- Tomato*
- Cajun
- Blackpepper
- Paprika
- Olive oil (untuk tumis)
- Sedikit air
- Garam (optional) - sebab aku kalau masak lauk eat clean yang dah ada sauce memang tak letak garam.
4. Bahan sauce:
- Mayonis
- Mustard
- Sedikit air perahan lemon (taknak bagi dia pekat sangat)
Ni je bahan untuk sos. Simple kan? Tapi sedap teruk.
Cara-cara:
1. Panaskan wholegrain wrap tu dan ketepikan. Tak kisah nak panaskan dalam oven ke, microwave ataupun atas non-stick pan. Yang penting jangan letak minyak. Nama pun healthy.
2. Potong dadu untuk bahan-bahan yang bertanda *
3. Kemudian perap isi ayam tadi dengan cajun, blackpepper dan paprika. Kalau rasa korang ni jenis kuat masin, boleh letakkan garam. Perap tu dalam 5-10 min pun dah ok.
4. Masukkan olive oil dalam non-stick pan anggaran untuk menumis. Tumiskan bawang, dengan lada benggala. Lepastu masukkan ayam dan lobak merah dan tuangkan sedikit air.
5. Sementara tunggu lobak merah tu empuk, buat sos.
6. Cara buat sos, campurkan mustard, mayonis dengan lemon. Kacau sampai rata.
Ni aku punya sukatan. Guna 1tbsp je.
7. Bila inti ayam tadi dah kering, lobak pun dah empuk. Masukkan pula tomato. Kacau kacau kacau, dah siap.
Cara buat wrap:
1. Sapukan sos tadi atas wholegrain wrap tadi.
2. Letakkan salad
3. Letakkan inti ayam
4. Lipat macam wrap.
Jadilah macam ni. Nanti bila dah wrap,
dia akan jadi macam gambar kat atas tu.
p/s: Sukatan ikut korang la nak banyak mana untuk 1 serving. Sebab aku pun main agak-agak je asal cukup untuk sorang makan.
Comments