Skip to main content

Jubah DIY

Assalamualaikum.

Hai. Hujung minggu ni wedding Kak Ngah (anak Ayah Ngah yang no 2 tu) pastu kitaorang satu family pakat nak pakai baju sama (yang gigirls). So haritu umi belikan aku, Kaklong ngan Umi baju warna yang sama, pastu pegi tempah orang untuk jahit.

          Jahit punya jahit baru dapat minggu lepas bajunya. Tapi masa dapat tu baju aku kosong takde letak dokoh ataupun reben, renda yang sewaktu dengannya. Beria la ingatkan Kak Nurul jahitkan sekali aksesori. Baju Kaklong je dia letak dokoh.

So aku pun fikir nak beli dokoh nak lekat kat baju aku jugak. Tapi bila dah sampai kedai, ternampak renda pulak. Eh, tetiba rasa macam nak letak renda je and give up dengan dokoh. Maka aku pun belilah 2 meter renda untuk di DIY kan kat jubah plain aku tu haa.

          Maka tadi aku dengan Umi pun beroperasi bubuh renda tu dekat baju aku. Maka hasilnya, ya ampunnnn cantik gila. Gila cantik daripada baju Kaklong (aku rasa. hahahah)

Baju settle, shawl pun settle! Shawl aku beli dengan housemate aku je. Memandangkan dia memang jual shawl kan. Takyah sesusah nak keluar. Bangun tidur pastu ketuk je bilik dia cakap nak beli tudung. Settle wehh.

Cantik takk aku punya DIY jubah. Hahah, jubah kosong takde hal.
Start kereta, pegi beli apa yang patut.

Comments

ctjieja said…
statement perasan sendiri...puiii..hahaha

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Senarai Make Up Brand yang Berkualiti

Assalamualaikum.

          Hai. Harini adalah nak share sikit pasal brand make up yang tengah meletups letups sekarang ni. Maklumlah, semenjak dah masuk dunia media ni dah pandai la sikit-sikit bab kecantikan, bab make up dan yang paling penting dah baca majalah CLEO yang memang sarat dengan maklumat make up dan brand make up terkini.


Urban Decay

Siapa tak kenal Urban Decay? UD memang sangat famous dengan dia punya eyeshadow pallet. Even aku pun tak ketinggalan menggunakan eyeshadow pallet jenama UD ni. Yang aku guna NAKED3. Memang best sangat brand ni, macam-macam jenis eyeshadow pallet korang boleh pilih, ada nude set, smokey set eh macam-macam lagilah!
          Di samping combinasi warna dia yang tahan lama dan cantik, UD ni pun senang nak apply. Tak payah nak tenyeh banyak-banyak sampai jadi hantu cina. Walaupun celet sikit, dah ada eyeshadow melekat pada kelopak mata korang. Lagi yang best, setiap set eyeshadow ni dia sediakan sekali eyeshadow brush. Senanglah kan kalau korang ta…