Skip to main content

Jubah DIY

Assalamualaikum.

Hai. Hujung minggu ni wedding Kak Ngah (anak Ayah Ngah yang no 2 tu) pastu kitaorang satu family pakat nak pakai baju sama (yang gigirls). So haritu umi belikan aku, Kaklong ngan Umi baju warna yang sama, pastu pegi tempah orang untuk jahit.

          Jahit punya jahit baru dapat minggu lepas bajunya. Tapi masa dapat tu baju aku kosong takde letak dokoh ataupun reben, renda yang sewaktu dengannya. Beria la ingatkan Kak Nurul jahitkan sekali aksesori. Baju Kaklong je dia letak dokoh.

So aku pun fikir nak beli dokoh nak lekat kat baju aku jugak. Tapi bila dah sampai kedai, ternampak renda pulak. Eh, tetiba rasa macam nak letak renda je and give up dengan dokoh. Maka aku pun belilah 2 meter renda untuk di DIY kan kat jubah plain aku tu haa.

          Maka tadi aku dengan Umi pun beroperasi bubuh renda tu dekat baju aku. Maka hasilnya, ya ampunnnn cantik gila. Gila cantik daripada baju Kaklong (aku rasa. hahahah)

Baju settle, shawl pun settle! Shawl aku beli dengan housemate aku je. Memandangkan dia memang jual shawl kan. Takyah sesusah nak keluar. Bangun tidur pastu ketuk je bilik dia cakap nak beli tudung. Settle wehh.

Cantik takk aku punya DIY jubah. Hahah, jubah kosong takde hal.
Start kereta, pegi beli apa yang patut.

Comments

ctjieja said…
statement perasan sendiri...puiii..hahaha

Popular posts from this blog

Resipi Nasi Serai

Assalamualaikum.
Hai.
Hari-hari asyik makan nasi putih je bosan juga kan? Kadang-kadang nak juga cuba resepi lain daripada yang lain. Nak cuba masak nasi minyak pun dah jemu makan. Sebab lepas raya ni ramai orang buat kenduri kahwin. Jadi, lepas scroll dekat Facebook terjumpa pula resepi Nasi Serai, jadi apa lagi teruslah cuba. Bahan-bahan pun senang dan ringkas je.



Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi2 sudu besar minyak sapiSedikit rempah 4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)3 batang serai (dititik)2 helai daun pandan diikatSetengah kuib pati ayam1 biji bawang besar (dihiris)1 inci halia (ditumbuk)4 ulas bawang (ditumbuk)3 cawan air (ikut cawan sukat nasi)Sedikit garam untuk perasa
Cara-cara :
Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat. 
Kemudian hiris bawang besar dan titikkan serai Basuh rempah tiga beradik dengan mesra dan basuh juga berasa dan daun pandan sebersihnya dan toskan.

Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Kemudian masukkan rempah 4 b…

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.
 Hai. Aku kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Aku pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan ya? :)
          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Aku baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.
My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman grammar, rea…

Tips Mengetahui Body Mist Victoria Secret Original atau Bukan Original

Assalamualaikum.
          Malam ni nak santai-santai je share tips body mist original ataupun bukan original. Tapi aku lebih spesifik pada jenama Victoria Secret sebab aku pengguna tegar body mist Victoria Secret.
Tapi sebelum tu aku nak bagitau sikit tentang perbezaan body mist dengan Eau De Toilette (EDT). Ada beza ya kedua-dua benda ni. Sebab sebelum ni aku pun tak tau beza, semua yang dalam bentuk spray yang berbau wangi, aku bantai panggil perfume. Hahahha.
Body Mist : Lebih kurang macam cologne. Bau dia hanya boleh bertahan 4-6 jam sahaja
Ini adalah rupa body mist. Jenis yang aku selalu pakai. (Yang Pure Seduction tu wangi bhai)
Eau De Toilette (EDT) : Ini barulah perfume. Bau dia boleh tahan 6-8 jam. Jauh lebih lama daripada body mist.
Ini pula rupa EDT. Saiz lebih kecil berbanding body mist.  Tapi harga lebih kurang. Yang best, bau tahan lebih lama.
Kat bawah ni aku akan kongsi beberapa tips untuk membezakan Victoria Secret (VS) original ataupun bukan original :
Kebiasaannya, y…