Skip to main content

Ubat Boleh Potong Tak?

Hai.

          Pernah terfikir tak yang ubat ni boleh dipotong ataupun tak? Jawapan aku ialah, boleh. Sebab dulu aku pernah tengok Umi dengan Ayah potong ubat sebelum makan. Tapi tak pernah pula aku fikir kesan baik dan buruk bila potong ubat.

Bagi yang tak tahu, ubat ialah sejenis bahan kimia yang digunakan untuk rawatan, pencegahan dan diagnosis penyakit. Oh, sebelum tu aku nak share jenis permukaan ubat biji yang kerap kita jumpa :

  1. Sugar coated (disaluti gula khas) - Berfungsi untuk mengelakkan rasa pahit apabila ditelan
  2. Slow release tablet (diambil sekali sehari sahaja) - Dicipta untuk melambatkan proses serapan ubat di dalam badan
  3. Chewable tablet - Sejenis ubat yang boleh dikunyah terutama penyediaan ubat untuk kanak-kanak.
  4. Enteric coated - Dicipta khas supaya pengeluaran ubat berlaku di dalam perut sahaja, bukan di salur pemakanan yang lain.
          Jadi, macam mana sebenarnya kita nak tahu, ubat tu boleh dipotong ataupun tidak? Kebanyakan ubat yang mempunyai tanda (scoring) pada permukaannya adalah jenis ubat yang boleh dipotong.

Contoh ubat yang ada 'scoring' (garisan pemotong)


Tapi, bukan sebarangan ubat yang boleh kita potong sesuka hati. Cara pemotongan sangatlah penting. Ubat yang hancur selepas dipotong tak boleh dimakan sebab dos/sukatan dia dah lari. So, Sangatlah tak sesuai untuk pesakit. Kalau salah potong boleh menyebabkan pendarahan yang serius (contohnya macam ubat Warfarin. 

          Tersangatlah penting untuk kita tahu jenis ubat, dan sukatan yang betul sebelum telan masuk badan. Seeloknya, kita jumpalah doktor ataupun ahli farmasi untuk dapatkan kepastian tentang sesuatu ubat. Haa jangan main telan je. Elok-elok nak sihat, jadi makin sakit pula.

credit photo : Google
source : Facebook KKM

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.  Hai. Aku kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Aku pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan ya? :)           Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu" . Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Aku baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu. My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pema...

Punca Kuku Cepat Panjang

Hi.           "Kerap berak sebab tu kuku panjang." kata Chef Lin kepada Opah kata kepada aku. chia chia chia. Eh, tapi betul ke bila selalu berak ni kuku cepat panjang? Yes, kuku aku memang cepat panjang, and yes aku memang jenis kerap berak. Sehari sekali mesti berak. Tak kira pagi, petang ataupun malam. Bukankah itu tandanya usus aku sihat? hihihii. Dan kuku aku memang cepat panjang. Lepas tiga hari aku dah nampak kuku putih memunculkan diri.           "Padahal tiga hari lepas baru potong kot!!!" rungut aku setiap kali tengok kuku putih dah muncul. Tak tak, kuku cepat panjang bukan sebab kau kerap berak jadah semua. Tapi sebab kuku tangan kerap terdedah dengan environment (environment gituhh). Contoh la ka n  kit a makan, basuh tangan ataupun menyentuh apa-apa jelah. Lebih-lebih lagi kalau kita makan guna tangan, makin banyak la nutrien dari makanan tu diserap oleh kuku kita. Haa sebab tulah kuku kita tumbuh dengan pesat...

Makan: Ayam Gepuk Pak Gembus Seksyen 7

Hi. Haritu aku pergi try makan ayam gepuk dekat Seksyen 7 Shah Alam. Yelaa aku ni memang penggemar makanan pedas. Kalau bab makan sambal tu memang no satu la. Kalau makan tapi takde pedas memang boleh jadi emosi. Banyak review cakap ayam gepuk ni sedap sampai beratur kalau nak makan. So apa lagi, aku pergilah try.  Biasanya kedai dia buka pukul 11 pagi - 4 petang sahaja. Kalau taknak beratur panjang kenalah datang awal. Level kepedasan sangat menepati citarasa aku yang kuat pedas ni. Oh lupa nak bagitau, kalau rasa sambal yang dia bagi tu macam tak cukup, boleh je untuk request sambal lebih. Tapi lepastu tanggung sendiri heheh.  Kalau rasa korang ni jenis yang tak kuat pedas tapi nak try, try sikit je dulu. Sebab pedas dia memang sampai boleh bawak maut. Penangan ayam gepuk esoknya aku sampai cirit keluar masuk toilet. Tapi, lepas perut dah tak sakit, tetap nak repeat lagi makan ayam gepuk ni sebab sedap teruk!  Seeloknya kalau nak makan makanan EXTRA P...