Skip to main content

Ubat Boleh Potong Tak?

Hai.

          Pernah terfikir tak yang ubat ni boleh dipotong ataupun tak? Jawapan aku ialah, boleh. Sebab dulu aku pernah tengok Umi dengan Ayah potong ubat sebelum makan. Tapi tak pernah pula aku fikir kesan baik dan buruk bila potong ubat.

Bagi yang tak tahu, ubat ialah sejenis bahan kimia yang digunakan untuk rawatan, pencegahan dan diagnosis penyakit. Oh, sebelum tu aku nak share jenis permukaan ubat biji yang kerap kita jumpa :

  1. Sugar coated (disaluti gula khas) - Berfungsi untuk mengelakkan rasa pahit apabila ditelan
  2. Slow release tablet (diambil sekali sehari sahaja) - Dicipta untuk melambatkan proses serapan ubat di dalam badan
  3. Chewable tablet - Sejenis ubat yang boleh dikunyah terutama penyediaan ubat untuk kanak-kanak.
  4. Enteric coated - Dicipta khas supaya pengeluaran ubat berlaku di dalam perut sahaja, bukan di salur pemakanan yang lain.
          Jadi, macam mana sebenarnya kita nak tahu, ubat tu boleh dipotong ataupun tidak? Kebanyakan ubat yang mempunyai tanda (scoring) pada permukaannya adalah jenis ubat yang boleh dipotong.

Contoh ubat yang ada 'scoring' (garisan pemotong)


Tapi, bukan sebarangan ubat yang boleh kita potong sesuka hati. Cara pemotongan sangatlah penting. Ubat yang hancur selepas dipotong tak boleh dimakan sebab dos/sukatan dia dah lari. So, Sangatlah tak sesuai untuk pesakit. Kalau salah potong boleh menyebabkan pendarahan yang serius (contohnya macam ubat Warfarin. 

          Tersangatlah penting untuk kita tahu jenis ubat, dan sukatan yang betul sebelum telan masuk badan. Seeloknya, kita jumpalah doktor ataupun ahli farmasi untuk dapatkan kepastian tentang sesuatu ubat. Haa jangan main telan je. Elok-elok nak sihat, jadi makin sakit pula.

credit photo : Google
source : Facebook KKM

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Nasi Serai

Assalamualaikum.
Hai.
Hari-hari asyik makan nasi putih je bosan juga kan? Kadang-kadang nak juga cuba resepi lain daripada yang lain. Nak cuba masak nasi minyak pun dah jemu makan. Sebab lepas raya ni ramai orang buat kenduri kahwin. Jadi, lepas scroll dekat Facebook terjumpa pula resepi Nasi Serai, jadi apa lagi teruslah cuba. Bahan-bahan pun senang dan ringkas je.



Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi2 sudu besar minyak sapiSedikit rempah 4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)3 batang serai (dititik)2 helai daun pandan diikatSetengah kuib pati ayam1 biji bawang besar (dihiris)1 inci halia (ditumbuk)4 ulas bawang (ditumbuk)3 cawan air (ikut cawan sukat nasi)Sedikit garam untuk perasa
Cara-cara :
Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat. 
Kemudian hiris bawang besar dan titikkan serai Basuh rempah tiga beradik dengan mesra dan basuh juga berasa dan daun pandan sebersihnya dan toskan.

Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Kemudian masukkan rempah 4 b…

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.
 Hai. Aku kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Aku pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan ya? :)
          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Aku baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.
My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman grammar, rea…

Tips Mengetahui Body Mist Victoria Secret Original atau Bukan Original

Assalamualaikum.
          Malam ni nak santai-santai je share tips body mist original ataupun bukan original. Tapi aku lebih spesifik pada jenama Victoria Secret sebab aku pengguna tegar body mist Victoria Secret.
Tapi sebelum tu aku nak bagitau sikit tentang perbezaan body mist dengan Eau De Toilette (EDT). Ada beza ya kedua-dua benda ni. Sebab sebelum ni aku pun tak tau beza, semua yang dalam bentuk spray yang berbau wangi, aku bantai panggil perfume. Hahahha.
Body Mist : Lebih kurang macam cologne. Bau dia hanya boleh bertahan 4-6 jam sahaja
Ini adalah rupa body mist. Jenis yang aku selalu pakai. (Yang Pure Seduction tu wangi bhai)
Eau De Toilette (EDT) : Ini barulah perfume. Bau dia boleh tahan 6-8 jam. Jauh lebih lama daripada body mist.
Ini pula rupa EDT. Saiz lebih kecil berbanding body mist.  Tapi harga lebih kurang. Yang best, bau tahan lebih lama.
Kat bawah ni aku akan kongsi beberapa tips untuk membezakan Victoria Secret (VS) original ataupun bukan original :
Kebiasaannya, y…