Skip to main content

Ubat Boleh Potong Tak?

Hai.

          Pernah terfikir tak yang ubat ni boleh dipotong ataupun tak? Jawapan aku ialah, boleh. Sebab dulu aku pernah tengok Umi dengan Ayah potong ubat sebelum makan. Tapi tak pernah pula aku fikir kesan baik dan buruk bila potong ubat.

Bagi yang tak tahu, ubat ialah sejenis bahan kimia yang digunakan untuk rawatan, pencegahan dan diagnosis penyakit. Oh, sebelum tu aku nak share jenis permukaan ubat biji yang kerap kita jumpa :

  1. Sugar coated (disaluti gula khas) - Berfungsi untuk mengelakkan rasa pahit apabila ditelan
  2. Slow release tablet (diambil sekali sehari sahaja) - Dicipta untuk melambatkan proses serapan ubat di dalam badan
  3. Chewable tablet - Sejenis ubat yang boleh dikunyah terutama penyediaan ubat untuk kanak-kanak.
  4. Enteric coated - Dicipta khas supaya pengeluaran ubat berlaku di dalam perut sahaja, bukan di salur pemakanan yang lain.
          Jadi, macam mana sebenarnya kita nak tahu, ubat tu boleh dipotong ataupun tidak? Kebanyakan ubat yang mempunyai tanda (scoring) pada permukaannya adalah jenis ubat yang boleh dipotong.

Contoh ubat yang ada 'scoring' (garisan pemotong)


Tapi, bukan sebarangan ubat yang boleh kita potong sesuka hati. Cara pemotongan sangatlah penting. Ubat yang hancur selepas dipotong tak boleh dimakan sebab dos/sukatan dia dah lari. So, Sangatlah tak sesuai untuk pesakit. Kalau salah potong boleh menyebabkan pendarahan yang serius (contohnya macam ubat Warfarin. 

          Tersangatlah penting untuk kita tahu jenis ubat, dan sukatan yang betul sebelum telan masuk badan. Seeloknya, kita jumpalah doktor ataupun ahli farmasi untuk dapatkan kepastian tentang sesuatu ubat. Haa jangan main telan je. Elok-elok nak sihat, jadi makin sakit pula.

credit photo : Google
source : Facebook KKM

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …