Hai.
Aku nak share lagi satu resipi sedap. Makanan Melayu campur dengan makanan Korea. Barulah International. Asam pedas Kimchi ikan. Biasakan kalau masak asam pedas mestilah letak asam kan? Tapi kali ni kita ganti asam dengan Kimchi. Sifat dia sama je, dua-dua pun masam. Kalau nak tahu sedap tak sedap, kenalah try buat. Tapi bagi aku, memang sedap weh!
Bahan-bahan:
- Bawang merah*
- Bawang putih*
- Cili kering (dah direbus)*
- Secubit belacan*
- Ikan (apa-apa jenis ikan pun tak kisah)
- Kimchi
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- Air
Cara-cara:
- Kisar bahan yang bertanda *
- Panaskan periuk, letak minyak dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga pecah minyak/garing
- Masukkan ikan gaul-gaul, dan masukkan air (kalau suka pekat letak sikit. Kalau suka cair letak banyak). Biarkan sehingga mendidih
- Masukkan garam dan Kimchi (secukup rasa. biar ada rasa masin garam dan masam Kimchi.)
- Biarkan mendidih dan SIAP!
Ni dia rupa asam pedas Kimchi. Tengah Menggelegak lagitew.
Mana nak dapat Kimchi? - Baca sini.
Comments