Hai.
Semalam aku attempt buat apam balik homemade. Selama ni asyik beli yang kat pasar malam je. Kali ni, cuba buat sendiri pula. Memang langsung tak pernah buat apam balik. Kalau buat sendiri boleh letak banyak inti. Nyam nyam.
Umi memang berpuas hati dengan apam balik yang aku buat. Walaupun rupa tak seberapa (tak jadi bulat macam kat pasar malam) tapi rasa sedap! Apam balik tu pun lembut dan gebu je. Langsung tak keras ataupun liat bila dah sejuk.
Bahan-bahan barter:
Semalam aku attempt buat apam balik homemade. Selama ni asyik beli yang kat pasar malam je. Kali ni, cuba buat sendiri pula. Memang langsung tak pernah buat apam balik. Kalau buat sendiri boleh letak banyak inti. Nyam nyam.
Umi memang berpuas hati dengan apam balik yang aku buat. Walaupun rupa tak seberapa (tak jadi bulat macam kat pasar malam) tapi rasa sedap! Apam balik tu pun lembut dan gebu je. Langsung tak keras ataupun liat bila dah sejuk.
Bahan-bahan barter:
- 2 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan gula
- 1/2 sudu kecil baking soda
- 1/2 sudu kecil baking powder
- Sedikit pewarna kuning
- 1 biji telur gred A
- 1 cawan susu cair
- 1/2 cawan air masak
- 3 sudu besar minyak (aku pakai minyak jagung. tak kisah pun minyak apa)
- Garam secukup rasa
Bahan-bahan filling :
- Gula
- Kacang tanah yang telah digoreng dan ditumbuk
- Jagung krim dalam tin
- Coklat rice (kalau suka)
Cara-cara:
- Masukkan semua bahan-bahan barter kedalam satu bekas dan gaul rata.
- Blender semua bahan-bahan barter yang telah rata sehingga tiada ketul-ketul
- Perap selama 1-2 jam (at least sejam sebab nak kasi dia lembut)
- Lepas dah sudah perap, panaskan kuali non-stick, sederhana panas. Masukkan adunan barter ikut ketabalan yang disukai.
- Bila dah agak ada gelembung kecil, taburkan gula.
- Bila dah agak kering, taburkan kacang tanah
- Kemudian, letakkan jagung krim dan boleh terlangkupkan dan angkat
Ni rupa barter bila dah dikisar. Haluskan teksturnya?
Ni pula bila dah tepek dalam non-stick frying pan.
Eh, jangan kecam bentuk dia ok. Kau belum rasa lagi.
Tabur semua filling. Wahh, pemurah filling betul aku.
Hahahah.
Resipi apam balik ni aku jumpa kat Fb. Terima kasih kepada owner resipi sebab bagi resipi yang betul dan sedap. Aku share dekat blog, kot satu hari nanti resipi nya hilang ke apa ke. Dan semestinya, aku nak korang pun try buat. Sedapp! *thumbs up*
Comments