Skip to main content

Resipi : Apam Balik Gebu

Hai.

          Semalam aku attempt buat apam balik homemade. Selama ni asyik beli yang kat pasar malam je. Kali ni, cuba buat sendiri pula. Memang langsung tak pernah buat apam balik. Kalau buat sendiri boleh letak banyak inti. Nyam nyam.

Umi memang berpuas hati dengan apam balik yang aku buat. Walaupun rupa tak seberapa (tak jadi bulat macam kat pasar malam) tapi rasa sedap! Apam balik tu pun lembut dan gebu je. Langsung tak keras ataupun liat bila dah sejuk.

Bahan-bahan barter:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan gula
  • 1/2 sudu kecil baking soda
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur gred A
  • 1 cawan susu cair
  • 1/2 cawan air masak
  • 3 sudu besar minyak (aku pakai minyak jagung. tak kisah pun minyak apa)
  • Garam secukup rasa
Bahan-bahan filling :
  • Gula
  • Kacang tanah yang telah digoreng dan ditumbuk
  • Jagung krim dalam tin
  • Coklat rice (kalau suka)
Cara-cara:
  1. Masukkan semua bahan-bahan barter kedalam satu bekas dan gaul rata.
  2. Blender semua bahan-bahan barter yang telah rata sehingga tiada ketul-ketul
  3. Perap selama 1-2 jam (at least sejam sebab nak kasi dia lembut)
  4. Lepas dah sudah perap, panaskan kuali non-stick, sederhana panas. Masukkan adunan barter ikut ketabalan yang disukai.
  5. Bila dah agak ada gelembung kecil, taburkan gula.
  6. Bila dah agak kering, taburkan kacang tanah
  7. Kemudian, letakkan jagung krim dan boleh terlangkupkan dan angkat
Ni rupa barter bila dah dikisar. Haluskan teksturnya?

Ni pula bila dah tepek dalam non-stick frying pan.
Eh, jangan kecam bentuk dia ok. Kau belum rasa lagi.

Tabur semua filling. Wahh, pemurah filling betul aku. 
Hahahah.

Resipi apam balik ni aku jumpa kat Fb. Terima kasih kepada owner resipi sebab bagi resipi yang betul dan sedap. Aku share dekat blog, kot satu hari nanti resipi nya hilang ke apa ke. Dan semestinya, aku nak korang pun try buat. Sedapp! *thumbs up*

Comments

Popular posts from this blog

Tips Mengetahui Body Mist Victoria Secret Original atau Bukan Original

Assalamualaikum.
          Malam ni nak santai-santai je share tips body mist original ataupun bukan original. Tapi aku lebih spesifik pada jenama Victoria Secret sebab aku pengguna tegar body mist Victoria Secret.
Tapi sebelum tu aku nak bagitau sikit tentang perbezaan body mist dengan Eau De Toilette (EDT). Ada beza ya kedua-dua benda ni. Sebab sebelum ni aku pun tak tau beza, semua yang dalam bentuk spray yang berbau wangi, aku bantai panggil perfume. Hahahha.
Body Mist : Lebih kurang macam cologne. Bau dia hanya boleh bertahan 4-6 jam sahaja
Ini adalah rupa body mist. Jenis yang aku selalu pakai. (Yang Pure Seduction tu wangi bhai)
Eau De Toilette (EDT) : Ini barulah perfume. Bau dia boleh tahan 6-8 jam. Jauh lebih lama daripada body mist.
Ini pula rupa EDT. Saiz lebih kecil berbanding body mist.  Tapi harga lebih kurang. Yang best, bau tahan lebih lama.
Kat bawah ni aku akan kongsi beberapa tips untuk membezakan Victoria Secret (VS) original ataupun bukan original :
Kebiasaannya, y…

Resipi Nasi Serai

Assalamualaikum.
Hai.
Hari-hari asyik makan nasi putih je bosan juga kan? Kadang-kadang nak juga cuba resepi lain daripada yang lain. Nak cuba masak nasi minyak pun dah jemu makan. Sebab lepas raya ni ramai orang buat kenduri kahwin. Jadi, lepas scroll dekat Facebook terjumpa pula resepi Nasi Serai, jadi apa lagi teruslah cuba. Bahan-bahan pun senang dan ringkas je.



Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi2 sudu besar minyak sapiSedikit rempah 4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)3 batang serai (dititik)2 helai daun pandan diikatSetengah kuib pati ayam1 biji bawang besar (dihiris)1 inci halia (ditumbuk)4 ulas bawang (ditumbuk)3 cawan air (ikut cawan sukat nasi)Sedikit garam untuk perasa
Cara-cara :
Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat. 
Kemudian hiris bawang besar dan titikkan serai Basuh rempah tiga beradik dengan mesra dan basuh juga berasa dan daun pandan sebersihnya dan toskan.

Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Kemudian masukkan rempah 4 b…

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.
 Hai. Aku kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Aku pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan ya? :)
          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Aku baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.
My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman grammar, rea…