Skip to main content

Kebaikan Minum Ais atau Air Sejuk

Hai!

          Panasnya cuaca sekarang ni kan? Adui tak menahan. Lagi-lagi bila dah tengah hari lepastu duduk dalam kereta. Rasa macam kena panggang tau! Kuatkan hati cakap,

"Takpe Aishah, ni panas dunia. Akhirat lagi panas. Sejengkal je!" 

          Tapi kadang-kadang dek kerana bisikan syaitan, kadang-kadang termengeluh jugak. Haih la manusia. Yang penting kena minum air masak banyak-banyak ok (2 liter at least).

Berbalik pada topik asal. Orang kata tak elok minum ais. Betul ke? Jom kita tengok rahsia dan kelebihan Ais.

  1. Udara panas lebih memudahkan penyebaran penyakit berjangkit kerana bakteria lebig cepat membiak. 
  2. Air sejuk dapat membantu pesakit insomnia agar dapat kembali tidur dengan selesa. Orang yang tidur dalam udara sejuk dan berselimut adalah kombinasi terbaik untuk menjaga kesihatan secara menyeluruh.
  3. Mengunyah ais akan menguatkan gigi seseorang dan makan ais krim secara perlahan-lahan dan berterusan boleh menghilangkan batuk dalam masa beberapa jam.
  4. Air sejuk juga boleh menguatkan tulang bayi dan meningkatkan sistem imun sebagai tenaga pencegahan penyakit.
  5.  Ais dapat mengembalikan memori atau sifat pelupa kerana ia mempunyai daya rangsangan yang boleh mengembalikan semangat orang yang telah hilang seperti pengsan, gila dan koma.
  6. Membiasakan diri mengunyah ais akan meningkatkan kecerdasan fikiran dan kepantasan pergerakan.
  7. Ais amat penting oleh seorang atlet dalam kecederaan fizikal. Selain itu, ia bertindak sebagai 'cooler' untuk meredakan demam panas.
  8. Air sejuk merupakan terapi sebagai penguat tulang yang telah patah dengan syarat ia dibalut dengan kain hitam.
  9. Air sejuk secara psikologi amat ditakuti oleh pesakit yang mengalami gangguan jin.
  10. Air kelapa bersifat sejuk dan amat baik untuk kesihatan kerana amat berkesan meneutralkan kesan keracunan dan keasidan yang berlebihan dalam salur darah.
  11. Tubuh bersifat panas (36'c) dan memerlukan pasangan yang bersifat sejuk.
  12. Memulakan amalan pemakanan panas di waktu pagi adalah satu kesalahan. Sebaliknya, miunumlah seteguk air sejuk di awal pagi kerana ia akan menguatkan perut. 
Harap info di atas akan dapat membantu untuk betulkan persepsi orang terhadap air sejuk / ais. 

sumber : Google.

sumber info : Fb - Ina Usor.

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Senarai Make Up Brand yang Berkualiti

Assalamualaikum.

          Hai. Harini adalah nak share sikit pasal brand make up yang tengah meletups letups sekarang ni. Maklumlah, semenjak dah masuk dunia media ni dah pandai la sikit-sikit bab kecantikan, bab make up dan yang paling penting dah baca majalah CLEO yang memang sarat dengan maklumat make up dan brand make up terkini.


Urban Decay

Siapa tak kenal Urban Decay? UD memang sangat famous dengan dia punya eyeshadow pallet. Even aku pun tak ketinggalan menggunakan eyeshadow pallet jenama UD ni. Yang aku guna NAKED3. Memang best sangat brand ni, macam-macam jenis eyeshadow pallet korang boleh pilih, ada nude set, smokey set eh macam-macam lagilah!
          Di samping combinasi warna dia yang tahan lama dan cantik, UD ni pun senang nak apply. Tak payah nak tenyeh banyak-banyak sampai jadi hantu cina. Walaupun celet sikit, dah ada eyeshadow melekat pada kelopak mata korang. Lagi yang best, setiap set eyeshadow ni dia sediakan sekali eyeshadow brush. Senanglah kan kalau korang ta…