Skip to main content

Kebaikan Minum Ais atau Air Sejuk

Hai!

          Panasnya cuaca sekarang ni kan? Adui tak menahan. Lagi-lagi bila dah tengah hari lepastu duduk dalam kereta. Rasa macam kena panggang tau! Kuatkan hati cakap,

"Takpe Aishah, ni panas dunia. Akhirat lagi panas. Sejengkal je!" 

          Tapi kadang-kadang dek kerana bisikan syaitan, kadang-kadang termengeluh jugak. Haih la manusia. Yang penting kena minum air masak banyak-banyak ok (2 liter at least).

Berbalik pada topik asal. Orang kata tak elok minum ais. Betul ke? Jom kita tengok rahsia dan kelebihan Ais.

  1. Udara panas lebih memudahkan penyebaran penyakit berjangkit kerana bakteria lebig cepat membiak. 
  2. Air sejuk dapat membantu pesakit insomnia agar dapat kembali tidur dengan selesa. Orang yang tidur dalam udara sejuk dan berselimut adalah kombinasi terbaik untuk menjaga kesihatan secara menyeluruh.
  3. Mengunyah ais akan menguatkan gigi seseorang dan makan ais krim secara perlahan-lahan dan berterusan boleh menghilangkan batuk dalam masa beberapa jam.
  4. Air sejuk juga boleh menguatkan tulang bayi dan meningkatkan sistem imun sebagai tenaga pencegahan penyakit.
  5.  Ais dapat mengembalikan memori atau sifat pelupa kerana ia mempunyai daya rangsangan yang boleh mengembalikan semangat orang yang telah hilang seperti pengsan, gila dan koma.
  6. Membiasakan diri mengunyah ais akan meningkatkan kecerdasan fikiran dan kepantasan pergerakan.
  7. Ais amat penting oleh seorang atlet dalam kecederaan fizikal. Selain itu, ia bertindak sebagai 'cooler' untuk meredakan demam panas.
  8. Air sejuk merupakan terapi sebagai penguat tulang yang telah patah dengan syarat ia dibalut dengan kain hitam.
  9. Air sejuk secara psikologi amat ditakuti oleh pesakit yang mengalami gangguan jin.
  10. Air kelapa bersifat sejuk dan amat baik untuk kesihatan kerana amat berkesan meneutralkan kesan keracunan dan keasidan yang berlebihan dalam salur darah.
  11. Tubuh bersifat panas (36'c) dan memerlukan pasangan yang bersifat sejuk.
  12. Memulakan amalan pemakanan panas di waktu pagi adalah satu kesalahan. Sebaliknya, miunumlah seteguk air sejuk di awal pagi kerana ia akan menguatkan perut. 
Harap info di atas akan dapat membantu untuk betulkan persepsi orang terhadap air sejuk / ais. 

sumber : Google.

sumber info : Fb - Ina Usor.

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Nasi Serai

Assalamualaikum.
Hai.
Hari-hari asyik makan nasi putih je bosan juga kan? Kadang-kadang nak juga cuba resepi lain daripada yang lain. Nak cuba masak nasi minyak pun dah jemu makan. Sebab lepas raya ni ramai orang buat kenduri kahwin. Jadi, lepas scroll dekat Facebook terjumpa pula resepi Nasi Serai, jadi apa lagi teruslah cuba. Bahan-bahan pun senang dan ringkas je.



Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi2 sudu besar minyak sapiSedikit rempah 4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)3 batang serai (dititik)2 helai daun pandan diikatSetengah kuib pati ayam1 biji bawang besar (dihiris)1 inci halia (ditumbuk)4 ulas bawang (ditumbuk)3 cawan air (ikut cawan sukat nasi)Sedikit garam untuk perasa
Cara-cara :
Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat. 
Kemudian hiris bawang besar dan titikkan serai Basuh rempah tiga beradik dengan mesra dan basuh juga berasa dan daun pandan sebersihnya dan toskan.

Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Kemudian masukkan rempah 4 b…

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.
 Hai. Aku kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Aku pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan ya? :)
          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Aku baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.
My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman grammar, rea…

Tips Mengetahui Body Mist Victoria Secret Original atau Bukan Original

Assalamualaikum.
          Malam ni nak santai-santai je share tips body mist original ataupun bukan original. Tapi aku lebih spesifik pada jenama Victoria Secret sebab aku pengguna tegar body mist Victoria Secret.
Tapi sebelum tu aku nak bagitau sikit tentang perbezaan body mist dengan Eau De Toilette (EDT). Ada beza ya kedua-dua benda ni. Sebab sebelum ni aku pun tak tau beza, semua yang dalam bentuk spray yang berbau wangi, aku bantai panggil perfume. Hahahha.
Body Mist : Lebih kurang macam cologne. Bau dia hanya boleh bertahan 4-6 jam sahaja
Ini adalah rupa body mist. Jenis yang aku selalu pakai. (Yang Pure Seduction tu wangi bhai)
Eau De Toilette (EDT) : Ini barulah perfume. Bau dia boleh tahan 6-8 jam. Jauh lebih lama daripada body mist.
Ini pula rupa EDT. Saiz lebih kecil berbanding body mist.  Tapi harga lebih kurang. Yang best, bau tahan lebih lama.
Kat bawah ni aku akan kongsi beberapa tips untuk membezakan Victoria Secret (VS) original ataupun bukan original :
Kebiasaannya, y…