Skip to main content

Drama Review : Descendants of the Sun

Hai.

          Perasan tak sekarang ni tengah famous drama Descendants of the Sun? Bagi yang kaki drama Korea tahu la. Tapi kalau tanya Umi aku, bukan dia tahu pun. Hahahaha. Yang masih tak tahu tentang cerita tu, ataupun tahu tapi masih belum tengok. Cepat-cepat pergi tengok ok? Worth to watch. Aku dah ulang 3 kali. Hahahaha. Sebab susah nak move on bila cerita dah habis T.T

Untuk sesiapa yang masih tak tahu cerita ni kisah percintaan antara Doktor dengan Askar. Aih, memang sweet gila la. Dia punya main lead Song Jong Ki (memegang watak sebagai Captain Yoo Si Jin) dengan pasangan dia Song Hye Kyo (memegang watak sebagai Doctor Kang Mo Yeon). Second lead cerita ni pun best jugak. Ish, semuanya best la! OST dia pun best juga. Aku download semua lagu dia kot. Siap burn kat CD, kot-kot sambil drive boleh dengar ke.

       
Scene yang takleh lupa. Hmm setiap scene pun takleh lupa.

          Selain daripada feeling sweet tengok drama ni, banyak sebenarnya pengajaran yang boleh kita praktikkan. Jangan kata tengok buta je. Antara pengajaran yang aku dapat setelah 3 round tengok :

  • Semangat patriotik terhadap negara. - Aku paling ingat scene bila lagu kebangsaan Korea berkumandang, semua orang berdiri. Yang askar semua tabik hormat sambil pandang bendera negara diaorang. Semangat macam ni la yang kita nak!
  • Pengorbanan seorang tentera dan doktor - Scene bila ada gempa bumi, doktor semua turun padang nak bagi rawatan. Askar semua pakat-pakat selamatkan mangsa gempa bumi. Hmm banyak jumlah kematian. Sedih scene tu.
Oklah sampai situ je boleh cerita. Kalau nak tahu lebih banyak kenalah tengok. Aku tak nak jadi spoiler pula pada sesiapa yang masih belum tengok. Sejujurnya memang korang patut tengok. Memang recommend sangat sangat sangat!

Barisan para pelakon yang menjayakan drama ni.


Comments

Nabila Syifa said…
wa..mana nak download drama ni?
A'eshah Badrul said…
Kita download kat dramacool
A'eshah Badrul said…
Kita download kat dramacool

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Senarai Make Up Brand yang Berkualiti

Assalamualaikum.

          Hai. Harini adalah nak share sikit pasal brand make up yang tengah meletups letups sekarang ni. Maklumlah, semenjak dah masuk dunia media ni dah pandai la sikit-sikit bab kecantikan, bab make up dan yang paling penting dah baca majalah CLEO yang memang sarat dengan maklumat make up dan brand make up terkini.


Urban Decay

Siapa tak kenal Urban Decay? UD memang sangat famous dengan dia punya eyeshadow pallet. Even aku pun tak ketinggalan menggunakan eyeshadow pallet jenama UD ni. Yang aku guna NAKED3. Memang best sangat brand ni, macam-macam jenis eyeshadow pallet korang boleh pilih, ada nude set, smokey set eh macam-macam lagilah!
          Di samping combinasi warna dia yang tahan lama dan cantik, UD ni pun senang nak apply. Tak payah nak tenyeh banyak-banyak sampai jadi hantu cina. Walaupun celet sikit, dah ada eyeshadow melekat pada kelopak mata korang. Lagi yang best, setiap set eyeshadow ni dia sediakan sekali eyeshadow brush. Senanglah kan kalau korang ta…