Skip to main content

Drama Review : Descendants of the Sun

Hai.

          Perasan tak sekarang ni tengah famous drama Descendants of the Sun? Bagi yang kaki drama Korea tahu la. Tapi kalau tanya Umi aku, bukan dia tahu pun. Hahahaha. Yang masih tak tahu tentang cerita tu, ataupun tahu tapi masih belum tengok. Cepat-cepat pergi tengok ok? Worth to watch. Aku dah ulang 3 kali. Hahahaha. Sebab susah nak move on bila cerita dah habis T.T

Untuk sesiapa yang masih tak tahu cerita ni kisah percintaan antara Doktor dengan Askar. Aih, memang sweet gila la. Dia punya main lead Song Jong Ki (memegang watak sebagai Captain Yoo Si Jin) dengan pasangan dia Song Hye Kyo (memegang watak sebagai Doctor Kang Mo Yeon). Second lead cerita ni pun best jugak. Ish, semuanya best la! OST dia pun best juga. Aku download semua lagu dia kot. Siap burn kat CD, kot-kot sambil drive boleh dengar ke.

       
Scene yang takleh lupa. Hmm setiap scene pun takleh lupa.

          Selain daripada feeling sweet tengok drama ni, banyak sebenarnya pengajaran yang boleh kita praktikkan. Jangan kata tengok buta je. Antara pengajaran yang aku dapat setelah 3 round tengok :

  • Semangat patriotik terhadap negara. - Aku paling ingat scene bila lagu kebangsaan Korea berkumandang, semua orang berdiri. Yang askar semua tabik hormat sambil pandang bendera negara diaorang. Semangat macam ni la yang kita nak!
  • Pengorbanan seorang tentera dan doktor - Scene bila ada gempa bumi, doktor semua turun padang nak bagi rawatan. Askar semua pakat-pakat selamatkan mangsa gempa bumi. Hmm banyak jumlah kematian. Sedih scene tu.
Oklah sampai situ je boleh cerita. Kalau nak tahu lebih banyak kenalah tengok. Aku tak nak jadi spoiler pula pada sesiapa yang masih belum tengok. Sejujurnya memang korang patut tengok. Memang recommend sangat sangat sangat!

Barisan para pelakon yang menjayakan drama ni.


Comments

Nabila Syifa said…
wa..mana nak download drama ni?
A'eshah Badrul said…
Kita download kat dramacool
A'eshah Badrul said…
Kita download kat dramacool

Popular posts from this blog

Tips Mengetahui Body Mist Victoria Secret Original atau Bukan Original

Assalamualaikum.
          Malam ni nak santai-santai je share tips body mist original ataupun bukan original. Tapi aku lebih spesifik pada jenama Victoria Secret sebab aku pengguna tegar body mist Victoria Secret.
Tapi sebelum tu aku nak bagitau sikit tentang perbezaan body mist dengan Eau De Toilette (EDT). Ada beza ya kedua-dua benda ni. Sebab sebelum ni aku pun tak tau beza, semua yang dalam bentuk spray yang berbau wangi, aku bantai panggil perfume. Hahahha.
Body Mist : Lebih kurang macam cologne. Bau dia hanya boleh bertahan 4-6 jam sahaja
Ini adalah rupa body mist. Jenis yang aku selalu pakai. (Yang Pure Seduction tu wangi bhai)
Eau De Toilette (EDT) : Ini barulah perfume. Bau dia boleh tahan 6-8 jam. Jauh lebih lama daripada body mist.
Ini pula rupa EDT. Saiz lebih kecil berbanding body mist.  Tapi harga lebih kurang. Yang best, bau tahan lebih lama.
Kat bawah ni aku akan kongsi beberapa tips untuk membezakan Victoria Secret (VS) original ataupun bukan original :
Kebiasaannya, y…

Resipi Nasi Serai

Assalamualaikum.
Hai.
Hari-hari asyik makan nasi putih je bosan juga kan? Kadang-kadang nak juga cuba resepi lain daripada yang lain. Nak cuba masak nasi minyak pun dah jemu makan. Sebab lepas raya ni ramai orang buat kenduri kahwin. Jadi, lepas scroll dekat Facebook terjumpa pula resepi Nasi Serai, jadi apa lagi teruslah cuba. Bahan-bahan pun senang dan ringkas je.



Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi2 sudu besar minyak sapiSedikit rempah 4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)3 batang serai (dititik)2 helai daun pandan diikatSetengah kuib pati ayam1 biji bawang besar (dihiris)1 inci halia (ditumbuk)4 ulas bawang (ditumbuk)3 cawan air (ikut cawan sukat nasi)Sedikit garam untuk perasa
Cara-cara :
Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat. 
Kemudian hiris bawang besar dan titikkan serai Basuh rempah tiga beradik dengan mesra dan basuh juga berasa dan daun pandan sebersihnya dan toskan.

Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Kemudian masukkan rempah 4 b…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …