Skip to main content

Cita-cita Awak Apa?

Hai.

          Dulu-dulu masa kecik kalau cikgu tanya dah besar nak jadi apa kemain lagi semorang jawab. Nak jadi Doktor, Pilot, Askar, Penyanyi, Peguam, eh macam-macamlah kerjaya yang hebat-hebat belaka. Bila cikgu tanya kenapa nak jadi semua yang di atas? Nak duit banyak, nak tolong orang, dan sebagainya la jawapan budak-budak kan.

Bila masuk sekolah rendah cita-cita tu maintain lagi. Sampailah bila kau dah masuk sekolah menengah. Time tu iman nak belajar dah goyah. Hahahah. Kau masih berimpian nak jadi manusia hebat, mempunyai cita-cita tinggi, nak belajar sampai menara gading. Tapi. Tapi. Tapi. Usaha kau tak segah cita-cita. Haa tulah masalahnya. Sebab aku pun mengalami benda yang sama termasuklah kawan-kawan seperjuangan aku yang lain.

          Jadi,sekarang ni bila orang tanya cita-cita apa? Aku cuma mampu sengih je. Sebab, kalau aku kata nak jadi Doktor, tapi tiba-tiba dekat Uni ambil kos sastera. Kau rasa jadi ke doktor? It was like unpredictable tau.

Lagilah zaman sekarang ni, banyak persaingan. Even kau straight A sekali pun, kau susah nak dapat course yang kau nak. Boleh jadi kau apply medik tapi disebabkan kuota dah penuh kau dapat course lain, ahli Farmasi la katakan. Jadi, target nak jadi doktor dah lari. Sebenarnya ni pun rezeki masing-masing. Ada je yang tak straight A tapi dapat je medic. Betul tak?

          Terpaksalah kau amalkan DUIT (Doa, Usaha, Tawakal) kalau kau betul-betul nak jadi apa yang kau impikan dari kecil. Benda ni pun dah selalu kan kaunselor cakap kat sekolah? Dah lali. Tapi budak degil macam aku masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Pasai tu la tak jadik Doktor. Jadi lain pulak. Hahahah. Apa-apa pun, semuanya Allah dah tetapkan. Sebab dia paling tahu apa yang terbaik untuk kita. :)

Comments

Popular posts from this blog

Tips Mengetahui Body Mist Victoria Secret Original atau Bukan Original

Assalamualaikum.
          Malam ni nak santai-santai je share tips body mist original ataupun bukan original. Tapi aku lebih spesifik pada jenama Victoria Secret sebab aku pengguna tegar body mist Victoria Secret.
Tapi sebelum tu aku nak bagitau sikit tentang perbezaan body mist dengan Eau De Toilette (EDT). Ada beza ya kedua-dua benda ni. Sebab sebelum ni aku pun tak tau beza, semua yang dalam bentuk spray yang berbau wangi, aku bantai panggil perfume. Hahahha.
Body Mist : Lebih kurang macam cologne. Bau dia hanya boleh bertahan 4-6 jam sahaja
Ini adalah rupa body mist. Jenis yang aku selalu pakai. (Yang Pure Seduction tu wangi bhai)
Eau De Toilette (EDT) : Ini barulah perfume. Bau dia boleh tahan 6-8 jam. Jauh lebih lama daripada body mist.
Ini pula rupa EDT. Saiz lebih kecil berbanding body mist.  Tapi harga lebih kurang. Yang best, bau tahan lebih lama.
Kat bawah ni aku akan kongsi beberapa tips untuk membezakan Victoria Secret (VS) original ataupun bukan original :
Kebiasaannya, y…

Resipi Nasi Serai

Assalamualaikum.
Hai.
Hari-hari asyik makan nasi putih je bosan juga kan? Kadang-kadang nak juga cuba resepi lain daripada yang lain. Nak cuba masak nasi minyak pun dah jemu makan. Sebab lepas raya ni ramai orang buat kenduri kahwin. Jadi, lepas scroll dekat Facebook terjumpa pula resepi Nasi Serai, jadi apa lagi teruslah cuba. Bahan-bahan pun senang dan ringkas je.



Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi2 sudu besar minyak sapiSedikit rempah 4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)3 batang serai (dititik)2 helai daun pandan diikatSetengah kuib pati ayam1 biji bawang besar (dihiris)1 inci halia (ditumbuk)4 ulas bawang (ditumbuk)3 cawan air (ikut cawan sukat nasi)Sedikit garam untuk perasa
Cara-cara :
Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat. 
Kemudian hiris bawang besar dan titikkan serai Basuh rempah tiga beradik dengan mesra dan basuh juga berasa dan daun pandan sebersihnya dan toskan.

Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Kemudian masukkan rempah 4 b…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …