Skip to main content

Cita-cita Awak Apa?

Hai.

          Dulu-dulu masa kecik kalau cikgu tanya dah besar nak jadi apa kemain lagi semorang jawab. Nak jadi Doktor, Pilot, Askar, Penyanyi, Peguam, eh macam-macamlah kerjaya yang hebat-hebat belaka. Bila cikgu tanya kenapa nak jadi semua yang di atas? Nak duit banyak, nak tolong orang, dan sebagainya la jawapan budak-budak kan.

Bila masuk sekolah rendah cita-cita tu maintain lagi. Sampailah bila kau dah masuk sekolah menengah. Time tu iman nak belajar dah goyah. Hahahah. Kau masih berimpian nak jadi manusia hebat, mempunyai cita-cita tinggi, nak belajar sampai menara gading. Tapi. Tapi. Tapi. Usaha kau tak segah cita-cita. Haa tulah masalahnya. Sebab aku pun mengalami benda yang sama termasuklah kawan-kawan seperjuangan aku yang lain.

          Jadi,sekarang ni bila orang tanya cita-cita apa? Aku cuma mampu sengih je. Sebab, kalau aku kata nak jadi Doktor, tapi tiba-tiba dekat Uni ambil kos sastera. Kau rasa jadi ke doktor? It was like unpredictable tau.

Lagilah zaman sekarang ni, banyak persaingan. Even kau straight A sekali pun, kau susah nak dapat course yang kau nak. Boleh jadi kau apply medik tapi disebabkan kuota dah penuh kau dapat course lain, ahli Farmasi la katakan. Jadi, target nak jadi doktor dah lari. Sebenarnya ni pun rezeki masing-masing. Ada je yang tak straight A tapi dapat je medic. Betul tak?

          Terpaksalah kau amalkan DUIT (Doa, Usaha, Tawakal) kalau kau betul-betul nak jadi apa yang kau impikan dari kecil. Benda ni pun dah selalu kan kaunselor cakap kat sekolah? Dah lali. Tapi budak degil macam aku masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Pasai tu la tak jadik Doktor. Jadi lain pulak. Hahahah. Apa-apa pun, semuanya Allah dah tetapkan. Sebab dia paling tahu apa yang terbaik untuk kita. :)

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Senarai Make Up Brand yang Berkualiti

Assalamualaikum.

          Hai. Harini adalah nak share sikit pasal brand make up yang tengah meletups letups sekarang ni. Maklumlah, semenjak dah masuk dunia media ni dah pandai la sikit-sikit bab kecantikan, bab make up dan yang paling penting dah baca majalah CLEO yang memang sarat dengan maklumat make up dan brand make up terkini.


Urban Decay

Siapa tak kenal Urban Decay? UD memang sangat famous dengan dia punya eyeshadow pallet. Even aku pun tak ketinggalan menggunakan eyeshadow pallet jenama UD ni. Yang aku guna NAKED3. Memang best sangat brand ni, macam-macam jenis eyeshadow pallet korang boleh pilih, ada nude set, smokey set eh macam-macam lagilah!
          Di samping combinasi warna dia yang tahan lama dan cantik, UD ni pun senang nak apply. Tak payah nak tenyeh banyak-banyak sampai jadi hantu cina. Walaupun celet sikit, dah ada eyeshadow melekat pada kelopak mata korang. Lagi yang best, setiap set eyeshadow ni dia sediakan sekali eyeshadow brush. Senanglah kan kalau korang ta…