Skip to main content

Menghitung Hari Nak Balik Raya!

Assalamualaikum.

Hai. untunglah kan budak-budak yang kat IPT semua dah balik. tinggal budak matriks je tak balik-balik lagi. hmm k. lagi 5 hari baru boleh balik (Rabu, 15/7) Ai dengan member-member ni kemain boost up sebab nak balik raya. punya la jelous dengan budak IPT.

          Dengar pasal nak balik tu memang happy gila. pastu bila dengar nak dapat "kuih raya" daripada lecturer pun rasa lagi happy. setakat ni dah dapat suku kuih raya ( 2 set soalan maths) daebakk! sebenarnya kann Ai lost tau. nak update blog tapi taktau nak cerita pasal apa sebab dah lama gila tak update. kalau dulu tu kemain, setiap hari ada je entri baru. (harap faham) hahaha

Ohh minggu lepas Umi ngan Ayah ada datang KMJ. memang heaven GILA wehhhhh sebab dapat makan masakan Umi. pulak tu Umi bawak lauk faveourite Ai. cer teka apa? yeahhh, tauge kasar goreng campur udang, ikan pari masak asam pedas dengan sambal udang. memang kenyang GILA tahap petala paling luar laa! sampai nak bergerak pun susah. hahah penangan masakkan mak tuh! tapi lepas Umi and Ayah balik je, Ai kembali pada nasi kukus. cehhh -_- (nasib sedap tau)

          Bila scroll balik gambar-gambar kat phone, barulah teringat yang minggu lepas, ada Pesta Durian kat KMJ. Ai apa lagi kan, wajiblah join. sebenarnya, orang yang ada tiket je boleh join. time tu Ai memang takde kupon. masa nak beli tu pulak, kupon betul-betul tinggal satu je. tapi Ai pergi makan dengan Hajar. so, sorang akan terkulat-kulat. tapi, disebabkan ada rezeki Hajar, tetiba ada sorang budak ni jual kupon dia kat Hajar. so dapatlah kitaorang makan durian tanpa sorang pun terkulat-kulat. yeayyyy!

Satu kupon durian tu harga dia RM8. Means, satu kepala kena bayar RM8 laa pastu ngkorang bantai la nak makan durian tu sampai pitam! so, through thick and thin, kitaorang dapatlah makan sebanyak yang boleh! yabeda beduuuu~ balik bilik time tu memang lepak abis ah. kekenyang sebab makan durian. kiranay, berbaloi gak ah.


Muka asyik gila dapat melantak durian. hahahahah!

          Ok. habis dah cerita pasal durian. kita tukar topik pasal experiment Biology! macam yang semua orang tau lahh (ok, tak semua sebenarnya) Biology ni memang favourite subjek Ai. sebab dia fully pasal living things. so, haritu kitaorang ada buat satu experiment pasal water across plasma membrane. yang melibatkan potato strip dengan red blood cell (kalau nak nampak cam budak Bio, orang sebut erythrocyte). So, I was so lucky sebab dapat buat experiment pasal darah! yeayy memang nak sangat. tapi dapat pulak partner yang takut jarum. aduhaiii Thira. so, mangsa tuk derma darah mestilah Ai. takpe Ai suka. 

ni bahan-bahan sebelum nak start experiment.
As you can see, tu jarum dalam bekas biru dengan
alcohol swab. ewheww

taraaa! this is my blood yang dah kena campur dengan
campuran NaCl dengan distilled water.

ok, that's me and yang sebelah tu Thira si penakut jarum.
hahahahahah (ada rupa doktor tak kami?) insya Allah one fine day. 
ehhh Aminnn kann.

So, macam tu la dia kehidupan budak matriks. tak pernah lari denga kerja yang melambak. tutor sana tutor sini, dengan lab report nye lagi. memang pitam. tapi best gak ahh (erm cemana tu?)sesiapa yang masuk matriks dia tau la cemana kennss.  sekarang barulah Ai faham tentang statement bekas-bekas pelajar matriks, "matriks ni best, tapi stress."


       

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Giveaway Time By Aishah Badrulhisham

Assalamualaikum.

Giveaway kali ini merupakan giveaway kedua yang aku buat, dan akan dijalankan selama 2 minggu. Yeayyyy, tepuk tangan. Alhamdulillah, ada rezeki lebih bulan ni rasanya nak share dekat para blogger semua. Aku harap, ramailah yang sudi nak join giveaway aku ni. Hadiah kali ni istimewa sikit sebab korang berpeluang dapat 1 set produk kecantikan organik. Eksited tak? Selain tu, 2 helai wide shawl akan diberikan pada pemenang-pemenang yang bertuah.


Klik banner untuk join. 
Hadiah produk kecantikan organik ini ditaja oleh Qayra Signature . Di mana, produk-produk Qayra ni semuanya diperbuat daripada bahan-bahan organik yang semestinya halal dan selamat. Manakala, hadiah wide shawl pula ditaja oleh aku sendiri, sebagai tuan punya blog.
Set produk kecantikan : 1 Turmeric Cream, 1 Turmeric Soap & 1 Organic foundation.

Syarat Wajib Giveaway Tulis satu entri yang bertajuk "Giveaway Time by Aishah Badrulhisham"Follow blog : Aishah BadrulhishamFollow Instagram : @aishah.b…