Skip to main content

Mathematics Management

Assalamualaikum.

Hai. Dah genap seminggu jadi pelajar Tingkatan 6. taklimat tentang mata pelajaran pun dah habis dengar. dan dan dan Ai berminat nak ambil Mathematics Management. mula-mula fikir taknaklah ambik Math. takdelah terror sangat bab kira-kira ni. Math and Add Math SPM pun nasib baik lulus dengan jayanya. cehhh - even masa tu dua bulan terakhir tetiba terpandai pulak. ngeh

          Tapi bila fikir-fikir balik. math ni sangat-sangat penting sebenarnya. kalau ambik math, confirm banyak kelebihan yang Ai akan dapat. lepastu bila cikgu buat survey, ramai yang tak ambik math. so, chances untuk score 4flat agak tinggi (kot). sebab kurang pesaing Melayu. ok tu Melayu. tapi Cina ramai gila yang berminat. seriously. tau lahh Cina kan. memang minat math. so I have to learn and survive. :D

So, Ai pun whatsapp la kawan Ai yang sorang ni. sebab dia dulu memang GILA math pastu pandai math (even kadang-kadang dia membuta waktu kelas math -_-) Ai pun mintaklah dia sikit tips untuk Ai yang sederhana, cuai, sendu bab math cause she knew me very wel - 5 years of friendship tuhh. takkan tak kenal kan. hahaha you know what I mean. :P

Apa-apa pun mesti rujuk kat dia.
ada gossip baru pun citer kat dia.
takde rahsia antara kami. ;P

She knows me well.
Ai yang cuai. Ai yang salah salin soalan.
Ai yang suka berangan. Ai yang suka merngut.
Ai yang suka salah tekan kalkulator.
hahahahaahah. that's me.

A 'daughter' need a support from her 'mom'
hahaha. she's been act like my mom since we were in Form 3.
I love you Shida~~~ <3

          Sebab Ai tau Shida takkan selalu ada untuk tolong macam dulu. check balik jawapan math macam dulu. ajar math and Add math macam dulu. so Ai need her tips. lepas ni dah kena belajar math sendiri. harapkan cikgu dengan diri sendiri je nak survive.

Kalau ikut apa yang cikgu math cakap haritu. Math ni senang kalau kita RAJIN. math ni tak jauh beza dengan Add Math. so sesiapa yang pernah ambil Add Math tau la serba sikit tentang math management ni. cuma dia lebih mendalam. ibarat silibus dekat U. memang pun. semalam dah try buat satu soalan. nasib baik boleh jawab dengan jayanya (tanpa kalkulator - sebab terlupa nak bawak. padahal cikgu dah pesan T.T) harapnya, waktu exam sem 1 pun boleh jawab dengan jayanya. Aminn~

Comments

Puan Wawa said…
Salaam aisyah, good tips ni.. ")
betul, math kalau rajin practise pasti dapat buat dengan elok. gudluck :)
Ms. Kejupenyet said…
pernah ambek math nie dulu... agak susah bila tak faham.. tapi lepas dah faham seronok pulak jadinya...

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …