Skip to main content

Know Your Poop

Assalamualaikum.

Hai. someone might say, "cerita pasal tahi? eh pengotor betul." well, tak pernah beron ke. ni hanya sekadar perkongsian maklumat. bak kata cikgu kaunseling Ai, dalam hidup ni kita kena jujur dan sporting.

          Masa Form 1 dulu, cikgu Matematik Ai ada cakap, kalau nak elakkan jadi seorang yang pelupa, jangan tengok najis sendiri. tapi bila masuk Form 4, cikgu Biologi cakap, kita kena tengok najis sendiri. tak kiralah air kencing ataupun 'poop'. sebab dua benda ni menunjukkan keadaan dalaman kita yang sebenar.

Kalau nak tahu kita makan benda yang sihat ke tak, minum air cukup ke tak, tengoklah kat najis masing-masing. even dekat hospital pun para doktor menggunakan air kencing dan 'poop' untuk  mengetahui tentang penyakit seseorang.

          Erm, kerja doktor lagilah. duk tengok najis orang -_- jadi sebelum orang lain tengok najis kita, baik kita sendiri yang tengok dan kita sendiri juga yang baiki cara pemakanan kita. ah, cakap macam kau jaga pemakanan pulak. hahaha. so kat sini Ai akan selitkan beberapa jenis gambar untuk kita kenal pasti najis kita. *ohh don't worry. gambar semua tak menggelikan pun*

Be alert about your poop texture! 
'poop' yang baik menunjukkan usus korang dalam keadaan sihat dan bersih.

Know the colour of your poop.
Kalau rasa warna lain macam tu, bertindaklah dengan cepat ok.

About poop.

Selesai tentang 'poop'? sekarang tentang air kencing. macam mana nak tahu kalau kita ni kurang air ke, terlebih air ke ataupun takde air langsung? semuanya bergantung pada warna air kencing. berdasarkan gambar kat bawah ni, korang bolehla tengok korang dekat line yang mana. as you know, nak atau tidak, kita memang WAJIB minum air kosong banyak-banyak. untuk buang toksik dalam badan and and and untuk membekalkan oksigen ke otak :)

jadi korang yang mana satu? kalau bawah line merah, berhati-hati ok.
takut dyhidrate pulak.



          Sebagai bekas pelajar Biologi (cewahhh) memang best sebenarnya belajar benda-benda macam ni sebab. benda ni semua dekat dengan kita. rutin harian kita. jadi memang senang sangat untuk kita faham. betul tak? tapi tulah, sejujurnya Biologi memang complicated sebab kita belajar benda complex. ah, tapi kalau Biologi Form 6 lagi pitam wehhh. Ai rasa tahap pembelajaran doktor agaknya. amagahhhhhh! *pitam*

photo credit: Google Images



Comments

Popular posts from this blog

Tips Mengetahui Body Mist Victoria Secret Original atau Bukan Original

Assalamualaikum.
          Malam ni nak santai-santai je share tips body mist original ataupun bukan original. Tapi aku lebih spesifik pada jenama Victoria Secret sebab aku pengguna tegar body mist Victoria Secret.
Tapi sebelum tu aku nak bagitau sikit tentang perbezaan body mist dengan Eau De Toilette (EDT). Ada beza ya kedua-dua benda ni. Sebab sebelum ni aku pun tak tau beza, semua yang dalam bentuk spray yang berbau wangi, aku bantai panggil perfume. Hahahha.
Body Mist : Lebih kurang macam cologne. Bau dia hanya boleh bertahan 4-6 jam sahaja
Ini adalah rupa body mist. Jenis yang aku selalu pakai. (Yang Pure Seduction tu wangi bhai)
Eau De Toilette (EDT) : Ini barulah perfume. Bau dia boleh tahan 6-8 jam. Jauh lebih lama daripada body mist.
Ini pula rupa EDT. Saiz lebih kecil berbanding body mist.  Tapi harga lebih kurang. Yang best, bau tahan lebih lama.
Kat bawah ni aku akan kongsi beberapa tips untuk membezakan Victoria Secret (VS) original ataupun bukan original :
Kebiasaannya, y…

Resipi Nasi Serai

Assalamualaikum.
Hai.
Hari-hari asyik makan nasi putih je bosan juga kan? Kadang-kadang nak juga cuba resepi lain daripada yang lain. Nak cuba masak nasi minyak pun dah jemu makan. Sebab lepas raya ni ramai orang buat kenduri kahwin. Jadi, lepas scroll dekat Facebook terjumpa pula resepi Nasi Serai, jadi apa lagi teruslah cuba. Bahan-bahan pun senang dan ringkas je.



Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi2 sudu besar minyak sapiSedikit rempah 4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)3 batang serai (dititik)2 helai daun pandan diikatSetengah kuib pati ayam1 biji bawang besar (dihiris)1 inci halia (ditumbuk)4 ulas bawang (ditumbuk)3 cawan air (ikut cawan sukat nasi)Sedikit garam untuk perasa
Cara-cara :
Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat. 
Kemudian hiris bawang besar dan titikkan serai Basuh rempah tiga beradik dengan mesra dan basuh juga berasa dan daun pandan sebersihnya dan toskan.

Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Kemudian masukkan rempah 4 b…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …