Skip to main content

Know Your Poop

Assalamualaikum.

Hai. someone might say, "cerita pasal tahi? eh pengotor betul." well, tak pernah beron ke. ni hanya sekadar perkongsian maklumat. bak kata cikgu kaunseling Ai, dalam hidup ni kita kena jujur dan sporting.

          Masa Form 1 dulu, cikgu Matematik Ai ada cakap, kalau nak elakkan jadi seorang yang pelupa, jangan tengok najis sendiri. tapi bila masuk Form 4, cikgu Biologi cakap, kita kena tengok najis sendiri. tak kiralah air kencing ataupun 'poop'. sebab dua benda ni menunjukkan keadaan dalaman kita yang sebenar.

Kalau nak tahu kita makan benda yang sihat ke tak, minum air cukup ke tak, tengoklah kat najis masing-masing. even dekat hospital pun para doktor menggunakan air kencing dan 'poop' untuk  mengetahui tentang penyakit seseorang.

          Erm, kerja doktor lagilah. duk tengok najis orang -_- jadi sebelum orang lain tengok najis kita, baik kita sendiri yang tengok dan kita sendiri juga yang baiki cara pemakanan kita. ah, cakap macam kau jaga pemakanan pulak. hahaha. so kat sini Ai akan selitkan beberapa jenis gambar untuk kita kenal pasti najis kita. *ohh don't worry. gambar semua tak menggelikan pun*

Be alert about your poop texture! 
'poop' yang baik menunjukkan usus korang dalam keadaan sihat dan bersih.

Know the colour of your poop.
Kalau rasa warna lain macam tu, bertindaklah dengan cepat ok.

About poop.

Selesai tentang 'poop'? sekarang tentang air kencing. macam mana nak tahu kalau kita ni kurang air ke, terlebih air ke ataupun takde air langsung? semuanya bergantung pada warna air kencing. berdasarkan gambar kat bawah ni, korang bolehla tengok korang dekat line yang mana. as you know, nak atau tidak, kita memang WAJIB minum air kosong banyak-banyak. untuk buang toksik dalam badan and and and untuk membekalkan oksigen ke otak :)

jadi korang yang mana satu? kalau bawah line merah, berhati-hati ok.
takut dyhidrate pulak.



          Sebagai bekas pelajar Biologi (cewahhh) memang best sebenarnya belajar benda-benda macam ni sebab. benda ni semua dekat dengan kita. rutin harian kita. jadi memang senang sangat untuk kita faham. betul tak? tapi tulah, sejujurnya Biologi memang complicated sebab kita belajar benda complex. ah, tapi kalau Biologi Form 6 lagi pitam wehhh. Ai rasa tahap pembelajaran doktor agaknya. amagahhhhhh! *pitam*

photo credit: Google Images



Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …