Skip to main content

Daftar Tingkatan 6

Assalamualaikum.

Hai. Macam yang semua orang tahu, harini semua pelajar yang dapat tawaran ke Tingkatan 6 mula mendaftar kat sekolah yang ditetapkan. well well termasuklah Ai sendiri.  first impression was like no no no for form 6. typical malay. macam form 6 tu teruk gila. padahal form 6 tu lebih baik daripada matriks sebenarnya.

          Dimaklumkan Ai dapat dekat SMK Dato Bentara Dalam (SMKDBD). dulu masa memula nak daftar form 1 memang beria nak masuk situ sebab kawan baik sekolah situ. pastu dekat gila dengan rumah. tapi disebabkan sekolah tu dekat jalan besar (kenderaan besar banyak lalu situ) so ayah suruh je sekolah dekat SMK Bandar Putra (which is dalam kawasan perumahan orang je --)  

Pagi tu pergi sekolah dalam pukul 8 lebih sebab pendaftaran pukul 9. Ingatkan lepas daftar bolehlah balik. rupanya, terus start orientasi. waa daebak! kebanyakan budak form 6 dari sekolah lama Ai. so takdelah awkward sangat kan. muka-muka yang sama je. adalah juga certain-certain pelajar dari sekolah lain. and ada yang dari SMKDBD tu sendiri.


          Dari pagi sampailah ke tengah hari slot pengenalan tentang Tingkatan 6. dah puas cikgu tu bercakap kat depan, giliran kitaorang pulak pergi depan perkenalkan diri. mak aihhh memang MALU + TAKUT semua ada. tapi buat dekk je la kann. orang tengok sekali tu je. pastu dia lupa dah. ngeh ngeh~

Second impression tentang form 6. it's not bad actually. and even better than matriks. serious talk. tapi Ai masih mengharap dekat UPU. sementara menunggu UPU, masuk form 6 WAJIB. sini nak cerita sikitlah tentang kelebihan form 6 berbanding matriks. yang sebenarnya ramai orang taktau. kebanyakan rakyat Malaysia fikir form 6 ni low class. tapi sebenarnya tak eh. . . - dah orientasi baru tau betapa tingginya taraf STPM ni dalam pendidikan di Malaysia.

Tentang Form 6:


  • Tersenarai dalam 5 jenis peperiksaan yang tersusah dalam dunia
  • Sijil STPM diiktiraf di universiti seluruh dunia (peluang nak belajar oversea cerah sangat)
  • Kos rendah (dekat dengan rumah, makan free, tidur free)
  • Pengajian mengikut semester (1 tahun 6 bulan)
  • Pakai formal (dah takde uniform sekolah lagi) - even ada kad matriks!
  • Diberi layanan istimewa
  • Senior dalam sekolah (hahahahah sunbae gitew)
  • Pelajar lepasan STPM lebih diberi keutamaan berbanding pelajar lepasan matrikulasi (ada kuota ke IPTA tersendiri)
  • Bidang pengajian ke ijazah yang luas
  • Lebih rapat dengan cikgu (ada kelas tutorial)
          Tapi, mana-mana tempat pun ada give-and-take nya sendiri. semua ada kebaikan ada keburukan. kita tau apa yang diri kita nak. kita tau mana hala tuju kita. so kita rancang elok-elok, Allah jugak yang tentukan semuanya. yang penting. kita masih ada tempat nak sambung pengajian. 

Esok sekolah macam biasa. sesi orientasi masih diteruskan. ngehhh. mata pun dah kuyu je ni. selamat malam!

Sempat lagi shopping kasut. mihhmihh~

Comments

Mialia Amelia said…
wah. ^_^ dpt surat ke pasal tawaran tingkatan 6 ??

sy tak brapa nk pergi form 6, bkan sebb pandang rendah, tp tak nak pergi skolah yang sama lagi, wakaka. sampah punya reasoning.

sebab budak f6 tak pakai uniform lagi la sy boleh tercakap "assalamualaikum cikgu" mcm tu dekat seorang akk form 6. kahkah, malu gila xD
Cikk Mimin said…
ramai tak suka form 6 sebab kena pakai uniform sekolah n ikut peraturan sekolah. huhu
zahrenn na said…
betul tu..ramai yang fikir form 6 ni rendah.. pergh typical melayu la katakan hahah.. tapi x lah rendah mana pun.. hahah.. betul tu stpm memang antra exam yang tersusah.. kalau masuk asasi, banyak dugaan sebenarnya. lagi-lagi asasi kat Universiti. Banyak sgt dugaan..haha tu je nak bagitau..
A'eshah Badrul said…
mialia - saya rasa tu je kot yang terbaik sekarang ni. hahah kena redha yang dah ada depan mata. hihihi

cikk mimin - sekarang dah tak pakai uniform sekolah lagi. bab peraturan tu biasalah. mana-mana tempat pun ada peraturan.

zahrenn - masa mula2 saya pun macam apelah form 6 ni. tapi bila dah masuk sekolah. ikut orientasi baru kenal form 6 ni sebenarnya macam mana. memang hebat budak STPM ni. lagi2 yang dapat 4flat tu. uihh

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Giveaway Time By Aishah Badrulhisham

Assalamualaikum.

Giveaway kali ini merupakan giveaway kedua yang aku buat, dan akan dijalankan selama 2 minggu. Yeayyyy, tepuk tangan. Alhamdulillah, ada rezeki lebih bulan ni rasanya nak share dekat para blogger semua. Aku harap, ramailah yang sudi nak join giveaway aku ni. Hadiah kali ni istimewa sikit sebab korang berpeluang dapat 1 set produk kecantikan organik. Eksited tak? Selain tu, 2 helai wide shawl akan diberikan pada pemenang-pemenang yang bertuah.


Klik banner untuk join. 
Hadiah produk kecantikan organik ini ditaja oleh Qayra Signature . Di mana, produk-produk Qayra ni semuanya diperbuat daripada bahan-bahan organik yang semestinya halal dan selamat. Manakala, hadiah wide shawl pula ditaja oleh aku sendiri, sebagai tuan punya blog.
Set produk kecantikan : 1 Turmeric Cream, 1 Turmeric Soap & 1 Organic foundation.

Syarat Wajib Giveaway Tulis satu entri yang bertajuk "Giveaway Time by Aishah Badrulhisham"Follow blog : Aishah BadrulhishamFollow Instagram : @aishah.b…