Skip to main content

Simptom Sakit Berpeluh

Assalamualaikum.

Hai. Petang tadi perghh melepak je atas katil. tak tahan dengan kepala yang nyut-nyut. pulaktu memang dah lama dah tak sakit kepala nyut-nyut ni. sekali kena memanglah satu apa pun tak jalan. rasa nak baring pastu tidur je T.T

          Ai ni kalau sakit, confirm akan berpeluh-peluh tak tentu pasal. kalau dah sampai berpeluh-peluh tu memang dah tahap tak tahan sangat ah tu. memang cari tempat untu berbaring je la time tu. tak pedulik apa dah. simptom sakit sampai berpeluh:


  • Sakit kepala sampai berpeluh
Asal dia dah mula sakit kepala lepastu berpeluh-peluh. sah memang teruk. kalau setakat sakit sesikit tu boleh tahan lagi. sampai dia start nyut-nyut pastu berpeluh. ah tak tahan dahhh. takde cara lain, Ai bancuh tea mix brand Herbalife. dah minum secawan teamix Ai terus tidur. Alhamdulillah lepas bangun tu kepala dah ok dah. kadang-kadang, kalau masih tak ok, Ai bancuh lagi teamix pastu tidur. 

          Punca biasa kalau Ai sakit kepala mestilah selalu menghadap skrin (tak kiralah iPad ke, laptop ke handphone ke tv). selain tu, kalau terlalu panas (ni kes kepala terperap dengan tudung). kalau takde teamix, Ai minum 100 Plus je. Ai memang takkan telan Panadol. sebab takut effect masa tua nanti. lagipun kita perempuan kann? mana tau time beranak nanti ada komplikasi bila nak masukkan ubat tahan sakit (ubat tak cukup kuat). - part ni korang boleh Google search. Ai tak reti nak explain hehehee

  • Sakit perut sampai berpeluh
Ni lagi satu masalah. kalau sakit perut biasa tu takpe. tapi bila datang sakit perut sampai berpeluh dahsyat ni memang teruk beno dah tu. kalau datang sakit senggugut tu memang akan berpeluh lepastu berguling-guling la kat atas katil tu. solution dia, sapu cream extra HOT, lepastu tinggikan bahagian pinggul dengan bantal lepastu tidur. Insya-Allah lepas bangun ok dah. kalau malas nak sapu cream, Ai tuam dengan hot pack je. tu pun ok :)

           Kalau tak sakit perut senggugut, dia sakit perut sebab makan pedas. yang tu solution dia, selagi tak berons sampai habis selagi tu dia akan memulas-mulas. kenkadang tu dekat lima enam kali jugak la keluar masuk tandas. perghhh -_- asal hilang sakit perut, maknanya dah habis lah dia membuang hahaha gitew je.

  • Berpeluh dan pengsan
Part ni Ai tak pernah kena. simptom ni cuma mak Ai je yang rasa. selama 18 tahun hidup, Ai tak pernah pengsan. so taktau rasa pengsan tu macam mana. kalau boleh tanak pengsan seumur hidup. Mak Ai ni, kalau dia rasa badan dia tetiba lain macam, lepastu dah start berpeluh-peluh, sah la tu dia nak pengsan. sebab pun tak pastilah apa. soluton dia? tak pastilahh. biasanya Ai bagi mak Ai makan gula-gula. takpun makan benda masam-masam. sambil tu urut-urut la badan dia, kaki dia semua.


          Apa-apa pun, kesihatan kita kena selalu jaga. lagi-lagi bila tengah muda ni kann. tapi Ai ni bab makan minum semua bantai je. tapi ada jugaklah certain-certain benda yang TAKKAN makan. tapi supplement semua Ai makan. Supplement Ephyra hehehh. untuk kesihatan + awet muda katakoo~

Comments

Popular posts from this blog

Tips Mengetahui Body Mist Victoria Secret Original atau Bukan Original

Assalamualaikum.
          Malam ni nak santai-santai je share tips body mist original ataupun bukan original. Tapi aku lebih spesifik pada jenama Victoria Secret sebab aku pengguna tegar body mist Victoria Secret.
Tapi sebelum tu aku nak bagitau sikit tentang perbezaan body mist dengan Eau De Toilette (EDT). Ada beza ya kedua-dua benda ni. Sebab sebelum ni aku pun tak tau beza, semua yang dalam bentuk spray yang berbau wangi, aku bantai panggil perfume. Hahahha.
Body Mist : Lebih kurang macam cologne. Bau dia hanya boleh bertahan 4-6 jam sahaja
Ini adalah rupa body mist. Jenis yang aku selalu pakai. (Yang Pure Seduction tu wangi bhai)
Eau De Toilette (EDT) : Ini barulah perfume. Bau dia boleh tahan 6-8 jam. Jauh lebih lama daripada body mist.
Ini pula rupa EDT. Saiz lebih kecil berbanding body mist.  Tapi harga lebih kurang. Yang best, bau tahan lebih lama.
Kat bawah ni aku akan kongsi beberapa tips untuk membezakan Victoria Secret (VS) original ataupun bukan original :
Kebiasaannya, y…

Resipi Nasi Serai

Assalamualaikum.
Hai.
Hari-hari asyik makan nasi putih je bosan juga kan? Kadang-kadang nak juga cuba resepi lain daripada yang lain. Nak cuba masak nasi minyak pun dah jemu makan. Sebab lepas raya ni ramai orang buat kenduri kahwin. Jadi, lepas scroll dekat Facebook terjumpa pula resepi Nasi Serai, jadi apa lagi teruslah cuba. Bahan-bahan pun senang dan ringkas je.



Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi2 sudu besar minyak sapiSedikit rempah 4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)3 batang serai (dititik)2 helai daun pandan diikatSetengah kuib pati ayam1 biji bawang besar (dihiris)1 inci halia (ditumbuk)4 ulas bawang (ditumbuk)3 cawan air (ikut cawan sukat nasi)Sedikit garam untuk perasa
Cara-cara :
Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat. 
Kemudian hiris bawang besar dan titikkan serai Basuh rempah tiga beradik dengan mesra dan basuh juga berasa dan daun pandan sebersihnya dan toskan.

Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Kemudian masukkan rempah 4 b…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …