Skip to main content

Simptom Sakit Berpeluh

Assalamualaikum.

Hai. Petang tadi perghh melepak je atas katil. tak tahan dengan kepala yang nyut-nyut. pulaktu memang dah lama dah tak sakit kepala nyut-nyut ni. sekali kena memanglah satu apa pun tak jalan. rasa nak baring pastu tidur je T.T

          Ai ni kalau sakit, confirm akan berpeluh-peluh tak tentu pasal. kalau dah sampai berpeluh-peluh tu memang dah tahap tak tahan sangat ah tu. memang cari tempat untu berbaring je la time tu. tak pedulik apa dah. simptom sakit sampai berpeluh:


  • Sakit kepala sampai berpeluh
Asal dia dah mula sakit kepala lepastu berpeluh-peluh. sah memang teruk. kalau setakat sakit sesikit tu boleh tahan lagi. sampai dia start nyut-nyut pastu berpeluh. ah tak tahan dahhh. takde cara lain, Ai bancuh tea mix brand Herbalife. dah minum secawan teamix Ai terus tidur. Alhamdulillah lepas bangun tu kepala dah ok dah. kadang-kadang, kalau masih tak ok, Ai bancuh lagi teamix pastu tidur. 

          Punca biasa kalau Ai sakit kepala mestilah selalu menghadap skrin (tak kiralah iPad ke, laptop ke handphone ke tv). selain tu, kalau terlalu panas (ni kes kepala terperap dengan tudung). kalau takde teamix, Ai minum 100 Plus je. Ai memang takkan telan Panadol. sebab takut effect masa tua nanti. lagipun kita perempuan kann? mana tau time beranak nanti ada komplikasi bila nak masukkan ubat tahan sakit (ubat tak cukup kuat). - part ni korang boleh Google search. Ai tak reti nak explain hehehee

  • Sakit perut sampai berpeluh
Ni lagi satu masalah. kalau sakit perut biasa tu takpe. tapi bila datang sakit perut sampai berpeluh dahsyat ni memang teruk beno dah tu. kalau datang sakit senggugut tu memang akan berpeluh lepastu berguling-guling la kat atas katil tu. solution dia, sapu cream extra HOT, lepastu tinggikan bahagian pinggul dengan bantal lepastu tidur. Insya-Allah lepas bangun ok dah. kalau malas nak sapu cream, Ai tuam dengan hot pack je. tu pun ok :)

           Kalau tak sakit perut senggugut, dia sakit perut sebab makan pedas. yang tu solution dia, selagi tak berons sampai habis selagi tu dia akan memulas-mulas. kenkadang tu dekat lima enam kali jugak la keluar masuk tandas. perghhh -_- asal hilang sakit perut, maknanya dah habis lah dia membuang hahaha gitew je.

  • Berpeluh dan pengsan
Part ni Ai tak pernah kena. simptom ni cuma mak Ai je yang rasa. selama 18 tahun hidup, Ai tak pernah pengsan. so taktau rasa pengsan tu macam mana. kalau boleh tanak pengsan seumur hidup. Mak Ai ni, kalau dia rasa badan dia tetiba lain macam, lepastu dah start berpeluh-peluh, sah la tu dia nak pengsan. sebab pun tak pastilah apa. soluton dia? tak pastilahh. biasanya Ai bagi mak Ai makan gula-gula. takpun makan benda masam-masam. sambil tu urut-urut la badan dia, kaki dia semua.


          Apa-apa pun, kesihatan kita kena selalu jaga. lagi-lagi bila tengah muda ni kann. tapi Ai ni bab makan minum semua bantai je. tapi ada jugaklah certain-certain benda yang TAKKAN makan. tapi supplement semua Ai makan. Supplement Ephyra hehehh. untuk kesihatan + awet muda katakoo~

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …