Skip to main content

Nivea Sun Daebakk!

Assalamualaikum.

Hai. Asalnya, nak tengok music video EXO-Call Me Baby (even dah berpuluh-puluh kali tengok, still nak tengok lagi. hahaha) tapi biasalah kan kalau bukak Youtube. awal-awal tu ada ads. ada certain-certain ads Ai akan tengok sampai habis (mana yang rasanya best ah) kadang-kadang tu skip ads jeh senang.

          So, tadi keluar ads pasal Nivea Sun. daebakkkk! memang terkejut habis bila tengok iklan Nivea Sun tu . . .

klik play untuk tengok sama.

Dia rakam muka orang awam ni guna UV Camera. hasilnya? muka jadi teruk GILA! tengok face to face macam flawless gila. sebijik jerawat, pori terbuka semua takde. sekali bila tengok guna UV camera. hapehhhh yang flawless tadi semua hilang dahh. sampailah bila dorang sapu Nivea Sun pada muka masing-masing, cela tadi habis dah kena tutup even dalam kamera UV tu muka nampak hitam macam sapu lumpur (kesan daripada Nivea Sun tadi) tapi kulit muka kita dah terlindung daripada sinaran UV matahari :) 

          Sebenarnya, ada banyak jenis Nivea Sun ni. ada yang untuk orang dewasa dan jugak kanak-kanak. sebenarnya tak ramai kan yang ambil berat pasal pemakaian sunscreen ni (termasuklah diri Ai. asal nak mandi laut baru pakai. tu pun kalau rasa nak) dari luaran memang la nampak macam ok je. tapi kita bukan tau keadaan kulit yang sebenar.

Sebab tulah timbul jerawat, tona kulit tak sekata, prickles, blackhead, whitehead, muka berminyak. ehh macam-macam lagilah. semuanya disebabkan cahaya UV matahari. kuasa UV matahari zaman sekarang dah tak macam dulu. lagi kuat sebenarnya. hmmm percayalah, dunia dah tua.

          Jadi, untuk awak-awak yang sayangkan kulit muka dan badan, boleh try guna Nivea Sun. ada macam-macam jenis dan macam-macam fungsi. boleh KLIK SINI untuk tengok pelbagai jenis Nivea Sun :)


nahh belanja satu MV. kekekeke~


Comments

kaknoor singgah follow #66
Mialia Amelia said…
yup, org mlsia mmg kbyknya xpenting kn sunblock. padahal mlsia ni dah la panas gila. sy dulu prgi skolah slalunya pakai, but sunblock ni kena apply selalu, setiap 2 jam mcm tu. merimaskan kot, hehe.

nak sng, beli je lotion atau moisturizer yg mmg dah ada sun protection
ejulz said…
Terbaek.. ejulz biasanya skip je.. tapi kalau mcm menarik tgk gak.. hehe

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …