Skip to main content

Nivea Sun Daebakk!

Assalamualaikum.

Hai. Asalnya, nak tengok music video EXO-Call Me Baby (even dah berpuluh-puluh kali tengok, still nak tengok lagi. hahaha) tapi biasalah kan kalau bukak Youtube. awal-awal tu ada ads. ada certain-certain ads Ai akan tengok sampai habis (mana yang rasanya best ah) kadang-kadang tu skip ads jeh senang.

          So, tadi keluar ads pasal Nivea Sun. daebakkkk! memang terkejut habis bila tengok iklan Nivea Sun tu . . .

klik play untuk tengok sama.

Dia rakam muka orang awam ni guna UV Camera. hasilnya? muka jadi teruk GILA! tengok face to face macam flawless gila. sebijik jerawat, pori terbuka semua takde. sekali bila tengok guna UV camera. hapehhhh yang flawless tadi semua hilang dahh. sampailah bila dorang sapu Nivea Sun pada muka masing-masing, cela tadi habis dah kena tutup even dalam kamera UV tu muka nampak hitam macam sapu lumpur (kesan daripada Nivea Sun tadi) tapi kulit muka kita dah terlindung daripada sinaran UV matahari :) 

          Sebenarnya, ada banyak jenis Nivea Sun ni. ada yang untuk orang dewasa dan jugak kanak-kanak. sebenarnya tak ramai kan yang ambil berat pasal pemakaian sunscreen ni (termasuklah diri Ai. asal nak mandi laut baru pakai. tu pun kalau rasa nak) dari luaran memang la nampak macam ok je. tapi kita bukan tau keadaan kulit yang sebenar.

Sebab tulah timbul jerawat, tona kulit tak sekata, prickles, blackhead, whitehead, muka berminyak. ehh macam-macam lagilah. semuanya disebabkan cahaya UV matahari. kuasa UV matahari zaman sekarang dah tak macam dulu. lagi kuat sebenarnya. hmmm percayalah, dunia dah tua.

          Jadi, untuk awak-awak yang sayangkan kulit muka dan badan, boleh try guna Nivea Sun. ada macam-macam jenis dan macam-macam fungsi. boleh KLIK SINI untuk tengok pelbagai jenis Nivea Sun :)


nahh belanja satu MV. kekekeke~


Comments

kaknoor singgah follow #66
Mialia Amelia said…
yup, org mlsia mmg kbyknya xpenting kn sunblock. padahal mlsia ni dah la panas gila. sy dulu prgi skolah slalunya pakai, but sunblock ni kena apply selalu, setiap 2 jam mcm tu. merimaskan kot, hehe.

nak sng, beli je lotion atau moisturizer yg mmg dah ada sun protection
ejulz said…
Terbaek.. ejulz biasanya skip je.. tapi kalau mcm menarik tgk gak.. hehe

Popular posts from this blog

Tips Mengetahui Body Mist Victoria Secret Original atau Bukan Original

Assalamualaikum.
          Malam ni nak santai-santai je share tips body mist original ataupun bukan original. Tapi aku lebih spesifik pada jenama Victoria Secret sebab aku pengguna tegar body mist Victoria Secret.
Tapi sebelum tu aku nak bagitau sikit tentang perbezaan body mist dengan Eau De Toilette (EDT). Ada beza ya kedua-dua benda ni. Sebab sebelum ni aku pun tak tau beza, semua yang dalam bentuk spray yang berbau wangi, aku bantai panggil perfume. Hahahha.
Body Mist : Lebih kurang macam cologne. Bau dia hanya boleh bertahan 4-6 jam sahaja
Ini adalah rupa body mist. Jenis yang aku selalu pakai. (Yang Pure Seduction tu wangi bhai)
Eau De Toilette (EDT) : Ini barulah perfume. Bau dia boleh tahan 6-8 jam. Jauh lebih lama daripada body mist.
Ini pula rupa EDT. Saiz lebih kecil berbanding body mist.  Tapi harga lebih kurang. Yang best, bau tahan lebih lama.
Kat bawah ni aku akan kongsi beberapa tips untuk membezakan Victoria Secret (VS) original ataupun bukan original :
Kebiasaannya, y…

Resipi Nasi Serai

Assalamualaikum.
Hai.
Hari-hari asyik makan nasi putih je bosan juga kan? Kadang-kadang nak juga cuba resepi lain daripada yang lain. Nak cuba masak nasi minyak pun dah jemu makan. Sebab lepas raya ni ramai orang buat kenduri kahwin. Jadi, lepas scroll dekat Facebook terjumpa pula resepi Nasi Serai, jadi apa lagi teruslah cuba. Bahan-bahan pun senang dan ringkas je.



Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi2 sudu besar minyak sapiSedikit rempah 4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)3 batang serai (dititik)2 helai daun pandan diikatSetengah kuib pati ayam1 biji bawang besar (dihiris)1 inci halia (ditumbuk)4 ulas bawang (ditumbuk)3 cawan air (ikut cawan sukat nasi)Sedikit garam untuk perasa
Cara-cara :
Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat. 
Kemudian hiris bawang besar dan titikkan serai Basuh rempah tiga beradik dengan mesra dan basuh juga berasa dan daun pandan sebersihnya dan toskan.

Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Kemudian masukkan rempah 4 b…

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.
 Hai. Aku kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Aku pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan ya? :)
          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Aku baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.
My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman grammar, rea…