Skip to main content

Resipi Nasi Goreng Black Pepper

Assalamualaikum.

Hai. Semenjak dah dapat spin chopper ni, ecehh kemain rajin nak masak (tah berapa lama rajinnya tu kan? meheheh) lately ni Umi tak berapa sihat so takdela sarapan pagi T.T tskk tskk (payah tau kalau mak tak berapa sihat ni) ayah beli sarapan dia je. Ai memang tak berapa sangat sarapan jenis beli ni (balik-balik benda yang sama je. B O S A N~) so, ayah belikan kuih vadey je untuk Ai. (weh betul ke ejaan tu?)

          Sampai tengah hari, tudiaaa perut dah start nyanyi lagu Growl - Exo. kpop sangat kau ni perut hahaha. oleh itu, Ai pun dapat idea nak masak nasi goreng lada hitam. first sebab nasi semalam ada lagi. yang keduanya sebab Ai ni memang suka gila makan makanan yang ada black pepper

Bahan-bahan:

1) lada hitam

2) bawang putih, bawang merah, halia dan 
sedikit cili padi (kalau suka pedas boleh letak banyak)

3) kacang panjang dipotong comels

4) sedikit minyak untuk menumis

5) daging cincang dan fishcake (dipotong freestyle gitew)

6) Nasi (kalau takda nasi takkan namanya nasi goreng kan heww)

7) Sedikit garam



Cara-cara:



Tumbuk cili padi dengan lada hitam sampai lumat. 



Kisar bawang merah, bawang putih dan halia 
(boleh je kalau korang nak tumbuk sekali bahan ni 
dengan cili padi dengan lada hitam tadi.
 ni saje je acah-acah nak guna chopper. hahaha)


Tumis bahan-bahan yang dah ditumbuk tadi dengan sedikit minyak.
lepas dah agak garing, masukkan pula daging cincang.

Lepas dah gaul rata-rata, masukkan pula fishcake dan garam.

Kemudian, masukkan nasi dan gaul rata-rata (api sederhana. kang hangus payah)

Agak-agak dah rata, masukkan pula kacang panjang. 
Gaul lagi sampai rata

dah siap! boleh dimakan. huhuhuuu 
Selamat Mencuba!

Tips: Kalau nak rasa nasi goreng tu lebih sedap, biarkan dia lama sikit dalam kuali (dalam keadaan api kecil - elak hangus) sambil-sambil tu gaul dia. 

Sementara dia dalam kuali tu, bolehla korang basuh pinggan mangkuk kotor kejap ke, kemas tempat makan ke kan. giteww~

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Giveaway Time By Aishah Badrulhisham

Assalamualaikum.

Giveaway kali ini merupakan giveaway kedua yang aku buat, dan akan dijalankan selama 2 minggu. Yeayyyy, tepuk tangan. Alhamdulillah, ada rezeki lebih bulan ni rasanya nak share dekat para blogger semua. Aku harap, ramailah yang sudi nak join giveaway aku ni. Hadiah kali ni istimewa sikit sebab korang berpeluang dapat 1 set produk kecantikan organik. Eksited tak? Selain tu, 2 helai wide shawl akan diberikan pada pemenang-pemenang yang bertuah.


Klik banner untuk join. 
Hadiah produk kecantikan organik ini ditaja oleh Qayra Signature . Di mana, produk-produk Qayra ni semuanya diperbuat daripada bahan-bahan organik yang semestinya halal dan selamat. Manakala, hadiah wide shawl pula ditaja oleh aku sendiri, sebagai tuan punya blog.
Set produk kecantikan : 1 Turmeric Cream, 1 Turmeric Soap & 1 Organic foundation.

Syarat Wajib Giveaway Tulis satu entri yang bertajuk "Giveaway Time by Aishah Badrulhisham"Follow blog : Aishah BadrulhishamFollow Instagram : @aishah.b…