Skip to main content

Pilih Jangan Tak Pilih

Assalamualaikum.

Hai. semalam dah dapat result, so harini semua batch 97 sibuk kemaskini permohonan UPU, (termasuklah Ai!) hahah, ada yang dah isi borang ke Korea (sape tu, share la ngan kitew T.T). ada jugak yang tengah menangis sebab menyesal tak isi borang matrikulasi (yang Ai rasa permohonan dah pun ditutup untuk sesi 2015/2016 kot). ada yang nekad nak masuk form 6. Ai tanak masuk form 6. even cikgu-cikgu pun tak galakkan sangat sebab dia kata susah! kalau tak struggle betul-betul memang menangis.

          Dari malam semalam dah cuba buka laman web UPU. mak aih lambat gila! asyik loading tak sudah. mesti ramai gila tengah berpusu-pusu nak kemaskini borang ataupun baru nak isi. pagi ni try bukak laman web UPU lagi. mak aihh, masih terkemut-kemut loading memanjang (tapi tak seteruk malam tadi). pheww~

Sebelum nak tukar bidang permohonan ni, Ai dah sempat survey apa yang patut. buka balik laman web-laman web Universiti yang ada dalam borang UPU tu. tengok mana yang sesuai, rasa kita boleh bawak dan minat. benda yang keluar dalam kepala ni ialah ambik DIP TESL, DIP Bahasa Inggeris / Sains dan pilihan terakhir ialah Farmasi atau Pergigian. tula yang selayaknya kalau nak ikut keputusan. kan ada 8 pilihan bidang, jadi banyak kita boleh pilih.

          For sure Ai tanak kawan dengan Fizik. gahhhh memang taksuka pun fizik-fizik ni sebab Ai rasa Fizik mainan budak lelaki. dengan dia punya elektronik laa, transistor la, tu la ni laa. menangis T.T kalau main scalpel kita suka ah T.T biar lagi Biologi, belajar pasal badan manusia, haiwan, dengan benda hidup sekeliling kita. nasib baiklah matrik bagi pilihan sama ada biologi atau fizik. kalau dua-dua tu wajib, menangis air mata darah daku T.T



Buka iPad, sediakan pen dan kertas.
Jot down apa yang patut.



Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Senarai Make Up Brand yang Berkualiti

Assalamualaikum.

          Hai. Harini adalah nak share sikit pasal brand make up yang tengah meletups letups sekarang ni. Maklumlah, semenjak dah masuk dunia media ni dah pandai la sikit-sikit bab kecantikan, bab make up dan yang paling penting dah baca majalah CLEO yang memang sarat dengan maklumat make up dan brand make up terkini.


Urban Decay

Siapa tak kenal Urban Decay? UD memang sangat famous dengan dia punya eyeshadow pallet. Even aku pun tak ketinggalan menggunakan eyeshadow pallet jenama UD ni. Yang aku guna NAKED3. Memang best sangat brand ni, macam-macam jenis eyeshadow pallet korang boleh pilih, ada nude set, smokey set eh macam-macam lagilah!
          Di samping combinasi warna dia yang tahan lama dan cantik, UD ni pun senang nak apply. Tak payah nak tenyeh banyak-banyak sampai jadi hantu cina. Walaupun celet sikit, dah ada eyeshadow melekat pada kelopak mata korang. Lagi yang best, setiap set eyeshadow ni dia sediakan sekali eyeshadow brush. Senanglah kan kalau korang ta…