Skip to main content

Macam Mana Awak Belajar English??

Assalamualaikum.

Hai. dari sekolah rendah sampailah sekolah menengah Ai akan dihujani (cehh macam ramai beno je yang menanya) soalan like "Eh, macam mana kau belajar English?" / "Awak belajar English kat mana?" and etc.. bahahahaa cakap macam terror sangat ah BI tu kan? ajet-ajet cemerlang ah? wkwkwk. padahal, Ai ni dikalangan yang biasa-biasa je. kalau zaman sekolah dulu paling ciput gred untuk English, B. paling cemerlang mestilah A.

          Alhamdulillah, dari UPSR, PMR and even SPM English Ai tak pernah dapat selain daripada huruf A. alhamdulillah sangat-sangat. nak kata minat sangat English ni. takdelah. sebab Ai paling pemalas kalau bab nak karang essay (bukan apa, kadang-kadang grammar tu tah pape je.) kalau suruh bercakap dalam bahasa Inggeris tu bolehlah.

Sejak bila datang minat tu tak pastilah kan? mungkin sebab English ni bahasa antarabangsa, so terpanggil tu minat? (mungkin) lepastu kalau kawan-kawan lain yang sibuk tanya cemana Ai belajar English senang je jawapan Ai....


  • Baca English novels (tak kisah ah genre apa pun. but I prefer comedy/romance. cewahhh.) kalau tanak baca novels, baca la jurnal nipis ke. haa baca iklan yang ciput tu pun ok. Ai memang kaki novel. pantang jejak kaki dekat kedai buku, mulalah ngendeng novel (English satu, BM satu. perfect!)

  • Kalau rasa tanak baca, Ai dengar radio. semestinya radio yang menggunakan fully English. contohnya macam Hitz.fm ataupun Fly.fm. Tapi Ai prefer Hitz.fm sebab.... entahlaa hahah. awal-awal dengar radio omputih ni memangla macam "ape benda dia membebel ni. aku tak paham satu ape pon!" tapi lama-lama korang akan terbiasa dan automatik akan faham sendiri. gitewww~

  • Banyak dengar lagu English lepastu print dia punya lirik lagu. tu la yang Ai selalu buat. pastu nanti Ai 'higlight'kan mana perkataan yang tak paham, pastu cari makna dalam kamus pastu tulis dalam buku vocabulary. biasanya kat sekolah dulu kan ada buku khas untuk vocabulary kann. Selain daripada tu, Ai pun belajar cara nak sebut satu-satu perkataan tu berdasarkan lagu. biasalah Melayu, lidah tergeliat sikit nak menyebut ikut slang omputih. hahaaha

  • Kalau dengar lagu malas, baca buku malas, tengok movie ataupun drama English. kalau boleh yang ada dua subtittle. satu yang english, satu yang dalam bm. supaya senang nak faham perkataan ni untuk yang ni. haa camtu. (paham takk?!)

  • Cara terakhir Ai belajar english ialah daripada cerita Korea (eh pehal citer Korea termasuk sama? bukan kita cakap pasal bahasa Inggeris ke tadi?) kita tak paham bahasa Korea. so, Ai selalu tengok cerita Korea online. lepastu subtittle dia semua in English. secara tak langsung, Ai dapat belajar bahasa Korea + Bahasa Inggeris. daebakk kan? 
          Kalau dah semua pun tanak~ suka hati la nak belajo English cemana. tapi yang ni cara Ai. my learning style. Aku yang belajar kau yang panas. ecewahhhh~ harap-harap tips ni dapat membantu engkorang yang masih sendu bab belajar bahasa Inggeris ni. Good Luck. mmuaahh~~

Comments

Mialia Amelia said…
hehe. lebih kurang je cara sy blaja english

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …