Assalamualaikum.
Hai. Siang tadi Aina dengan Hajar datang rumah Ai. biasalah, 'meminjam' wifi sebab nak kemaskini permohonan UPU. kalau kata dah datang tu, faham-faham je la. memang sampai ke lewat petang melayan movie. tapi petang ni kitaorang layan Running Man.
Diaorang ni memang selalu je datang rumah semenjak habis SPM ni. dah tak terkira berapa kali diaorang datang. Umi kerja, so biasanya Ai awal-awal pesan kat diaorang, makan kenyang-kenyang dari rumah sebab kat rumah Ai takde makanan best. Ai pun malas ah nak masak. kalau setakat buat air oklaa. hahahah
Tapi harini rasa macam nak bagi something special kat diaorang ni. yelaa, diaorang manalah pernah rasa air tangan Ai (ok tipu, pernah rasa tapi dah lama). So I came out with Pajeon. pancake popular Korea. So.. here it is :D
Hai. Siang tadi Aina dengan Hajar datang rumah Ai. biasalah, 'meminjam' wifi sebab nak kemaskini permohonan UPU. kalau kata dah datang tu, faham-faham je la. memang sampai ke lewat petang melayan movie. tapi petang ni kitaorang layan Running Man.
Diaorang ni memang selalu je datang rumah semenjak habis SPM ni. dah tak terkira berapa kali diaorang datang. Umi kerja, so biasanya Ai awal-awal pesan kat diaorang, makan kenyang-kenyang dari rumah sebab kat rumah Ai takde makanan best. Ai pun malas ah nak masak. kalau setakat buat air oklaa. hahahah
Tapi harini rasa macam nak bagi something special kat diaorang ni. yelaa, diaorang manalah pernah rasa air tangan Ai (ok tipu, pernah rasa tapi dah lama). So I came out with Pajeon. pancake popular Korea. So.. here it is :D
RESIPI PAJEON
What you need is:
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 4 sudu tepung beras
- sedikit serbuk kari
- sedikit garam (ikut raas lidah laa. kalau kuat masin letak lebih sikit huhu)
- 1 1/2 cawan air (boleh letak sukahati korang. pastikan tekstur barter tu tak terlalu pekat / cair)
- udang (nak potong boleh, taknak pun ok-kalau stok udang korang banyaklaa)
- Fishcake (potong freestyle haha)
- Daun bawang / kucai (lagi banyak lagi best)
- 2 biji bawang kecil (dicincang halus)
- 3 biji bawang putih (dicincang halus)
- beberapa biji cili padi -kalau suka pedas, boleh letak banyak (dipotong freestyle lagi)
- sebiji telur
jenis tepung yang Ai guna.
serbuk kari dan air
fishcake dan udang yang dah dipotong freestyle
daun bawang, cili padi, bawang putih dan bawang merah pun dipotong freestyle.
sebiji telur.
What to do:
- Masukkan tepung gandum, tepung beras, serbuk kari dan sedikit garam ke dalam bekas dan gaul sehingga rata.
- Kemudian tuangkan air sedikit demi sedikit dan pecahkan sebiji telur. gaul rata sampai barter jadi macam barter nak goreng cekodok (pastikan, pastikan, pastikan tak terlalu cair atau pekat)
- Bila dah yakin sebati, korang boleh masukkan udang, fishcake, bawang merah, bawang putih, daun bawang dan cili padi tadi. macam biasa, gaul rata.
- Panaskan minyak dalam non-stick pan (minyak sikit je ok). bila pan dah panas, korang boleh start tuangkan adunan pajeon tadi.
- Biarkan sampai dia garing / kekuningan - dalam keadaan api sederhana (jangan lupa palingkan dia)
adunan yang dah dicampur telur
masukkan semua bahan
masa mengoreng hewheww
Tips: nampak tak bentuk pajeon Ai cantik je bulat dia kan? ok, sebenarnya Ai pakai egg ring. sebab tu la bentuk dia cantik je bulat. kalau tak, memang dah herot-berot. hahah
haaa bagi yang taktau macam mana rupa egg ring, ni dia egg ring. :)
dah siap dimakan. licin diaorang makan. sedap lettew. hehehe
Selamat Mencuba!
Comments