Skip to main content

Home Made Korean Food: Pajeon

Assalamualaikum.

Hai. Siang tadi Aina dengan Hajar datang rumah Ai. biasalah, 'meminjam' wifi sebab nak kemaskini permohonan UPU. kalau kata dah datang tu, faham-faham je la. memang sampai ke lewat petang melayan movie. tapi petang ni kitaorang layan Running Man.

          Diaorang ni memang selalu je datang rumah semenjak habis SPM ni. dah tak terkira berapa kali diaorang datang. Umi kerja, so biasanya Ai awal-awal pesan kat diaorang, makan kenyang-kenyang dari rumah sebab kat rumah Ai takde makanan best. Ai pun malas ah nak masak. kalau setakat buat air oklaa. hahahah

Tapi harini rasa macam nak bagi something special kat diaorang ni. yelaa, diaorang manalah pernah rasa air tangan Ai (ok tipu, pernah rasa tapi dah lama). So I came out with Pajeon. pancake popular Korea. So.. here it is :D

RESIPI PAJEON

What you need is:
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 4 sudu tepung beras
  • sedikit serbuk kari
  • sedikit garam (ikut raas lidah laa. kalau kuat masin letak lebih sikit huhu)
  • 1 1/2 cawan air (boleh letak sukahati korang. pastikan tekstur barter tu tak terlalu pekat / cair)
  • udang (nak potong boleh, taknak pun ok-kalau stok udang korang banyaklaa)
  • Fishcake (potong freestyle haha)
  • Daun bawang / kucai (lagi banyak lagi best)
  • 2 biji bawang kecil (dicincang halus)
  • 3 biji bawang putih (dicincang halus)
  • beberapa biji cili padi -kalau suka pedas, boleh letak banyak (dipotong freestyle lagi)
  • sebiji telur



jenis tepung yang Ai guna.

serbuk kari dan air

fishcake dan udang yang dah dipotong freestyle


daun bawang, cili padi, bawang putih dan bawang merah pun dipotong freestyle.

sebiji telur. 

What to do:
  • Masukkan tepung gandum, tepung beras, serbuk kari dan sedikit garam ke dalam bekas dan gaul sehingga rata.
  • Kemudian tuangkan air sedikit demi sedikit dan pecahkan sebiji telur. gaul rata sampai barter jadi macam barter nak goreng cekodok (pastikan, pastikan, pastikan tak terlalu cair atau pekat)
  • Bila dah yakin sebati, korang boleh masukkan udang, fishcake, bawang merah, bawang putih, daun bawang dan cili padi tadi. macam biasa, gaul rata.
  • Panaskan minyak dalam non-stick pan (minyak sikit je ok). bila pan dah panas, korang boleh start tuangkan adunan pajeon tadi.
  • Biarkan sampai dia garing / kekuningan - dalam keadaan api sederhana (jangan lupa palingkan dia)

adunan yang dah dicampur telur

masukkan semua bahan

masa mengoreng hewheww

Tips: nampak tak bentuk pajeon Ai cantik je bulat dia kan? ok, sebenarnya Ai pakai egg ring. sebab tu la bentuk dia cantik je bulat. kalau tak, memang dah herot-berot. hahah

haaa bagi yang taktau macam mana rupa egg ring, ni dia egg ring. :)


dah siap dimakan. licin diaorang makan. sedap lettew. hehehe 
Selamat Mencuba!

Comments

Popular posts from this blog

Tips Mengetahui Body Mist Victoria Secret Original atau Bukan Original

Assalamualaikum.
          Malam ni nak santai-santai je share tips body mist original ataupun bukan original. Tapi aku lebih spesifik pada jenama Victoria Secret sebab aku pengguna tegar body mist Victoria Secret.
Tapi sebelum tu aku nak bagitau sikit tentang perbezaan body mist dengan Eau De Toilette (EDT). Ada beza ya kedua-dua benda ni. Sebab sebelum ni aku pun tak tau beza, semua yang dalam bentuk spray yang berbau wangi, aku bantai panggil perfume. Hahahha.
Body Mist : Lebih kurang macam cologne. Bau dia hanya boleh bertahan 4-6 jam sahaja
Ini adalah rupa body mist. Jenis yang aku selalu pakai. (Yang Pure Seduction tu wangi bhai)
Eau De Toilette (EDT) : Ini barulah perfume. Bau dia boleh tahan 6-8 jam. Jauh lebih lama daripada body mist.
Ini pula rupa EDT. Saiz lebih kecil berbanding body mist.  Tapi harga lebih kurang. Yang best, bau tahan lebih lama.
Kat bawah ni aku akan kongsi beberapa tips untuk membezakan Victoria Secret (VS) original ataupun bukan original :
Kebiasaannya, y…

Resipi Nasi Serai

Assalamualaikum.
Hai.
Hari-hari asyik makan nasi putih je bosan juga kan? Kadang-kadang nak juga cuba resepi lain daripada yang lain. Nak cuba masak nasi minyak pun dah jemu makan. Sebab lepas raya ni ramai orang buat kenduri kahwin. Jadi, lepas scroll dekat Facebook terjumpa pula resepi Nasi Serai, jadi apa lagi teruslah cuba. Bahan-bahan pun senang dan ringkas je.



Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi2 sudu besar minyak sapiSedikit rempah 4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)3 batang serai (dititik)2 helai daun pandan diikatSetengah kuib pati ayam1 biji bawang besar (dihiris)1 inci halia (ditumbuk)4 ulas bawang (ditumbuk)3 cawan air (ikut cawan sukat nasi)Sedikit garam untuk perasa
Cara-cara :
Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat. 
Kemudian hiris bawang besar dan titikkan serai Basuh rempah tiga beradik dengan mesra dan basuh juga berasa dan daun pandan sebersihnya dan toskan.

Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Kemudian masukkan rempah 4 b…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …