Skip to main content

Home Made Korean Food: Pajeon

Assalamualaikum.

Hai. Siang tadi Aina dengan Hajar datang rumah Ai. biasalah, 'meminjam' wifi sebab nak kemaskini permohonan UPU. kalau kata dah datang tu, faham-faham je la. memang sampai ke lewat petang melayan movie. tapi petang ni kitaorang layan Running Man.

          Diaorang ni memang selalu je datang rumah semenjak habis SPM ni. dah tak terkira berapa kali diaorang datang. Umi kerja, so biasanya Ai awal-awal pesan kat diaorang, makan kenyang-kenyang dari rumah sebab kat rumah Ai takde makanan best. Ai pun malas ah nak masak. kalau setakat buat air oklaa. hahahah

Tapi harini rasa macam nak bagi something special kat diaorang ni. yelaa, diaorang manalah pernah rasa air tangan Ai (ok tipu, pernah rasa tapi dah lama). So I came out with Pajeon. pancake popular Korea. So.. here it is :D

RESIPI PAJEON

What you need is:
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 4 sudu tepung beras
  • sedikit serbuk kari
  • sedikit garam (ikut raas lidah laa. kalau kuat masin letak lebih sikit huhu)
  • 1 1/2 cawan air (boleh letak sukahati korang. pastikan tekstur barter tu tak terlalu pekat / cair)
  • udang (nak potong boleh, taknak pun ok-kalau stok udang korang banyaklaa)
  • Fishcake (potong freestyle haha)
  • Daun bawang / kucai (lagi banyak lagi best)
  • 2 biji bawang kecil (dicincang halus)
  • 3 biji bawang putih (dicincang halus)
  • beberapa biji cili padi -kalau suka pedas, boleh letak banyak (dipotong freestyle lagi)
  • sebiji telur



jenis tepung yang Ai guna.

serbuk kari dan air

fishcake dan udang yang dah dipotong freestyle


daun bawang, cili padi, bawang putih dan bawang merah pun dipotong freestyle.

sebiji telur. 

What to do:
  • Masukkan tepung gandum, tepung beras, serbuk kari dan sedikit garam ke dalam bekas dan gaul sehingga rata.
  • Kemudian tuangkan air sedikit demi sedikit dan pecahkan sebiji telur. gaul rata sampai barter jadi macam barter nak goreng cekodok (pastikan, pastikan, pastikan tak terlalu cair atau pekat)
  • Bila dah yakin sebati, korang boleh masukkan udang, fishcake, bawang merah, bawang putih, daun bawang dan cili padi tadi. macam biasa, gaul rata.
  • Panaskan minyak dalam non-stick pan (minyak sikit je ok). bila pan dah panas, korang boleh start tuangkan adunan pajeon tadi.
  • Biarkan sampai dia garing / kekuningan - dalam keadaan api sederhana (jangan lupa palingkan dia)

adunan yang dah dicampur telur

masukkan semua bahan

masa mengoreng hewheww

Tips: nampak tak bentuk pajeon Ai cantik je bulat dia kan? ok, sebenarnya Ai pakai egg ring. sebab tu la bentuk dia cantik je bulat. kalau tak, memang dah herot-berot. hahah

haaa bagi yang taktau macam mana rupa egg ring, ni dia egg ring. :)


dah siap dimakan. licin diaorang makan. sedap lettew. hehehe 
Selamat Mencuba!

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Giveaway Time By Aishah Badrulhisham

Assalamualaikum.

Giveaway kali ini merupakan giveaway kedua yang aku buat, dan akan dijalankan selama 2 minggu. Yeayyyy, tepuk tangan. Alhamdulillah, ada rezeki lebih bulan ni rasanya nak share dekat para blogger semua. Aku harap, ramailah yang sudi nak join giveaway aku ni. Hadiah kali ni istimewa sikit sebab korang berpeluang dapat 1 set produk kecantikan organik. Eksited tak? Selain tu, 2 helai wide shawl akan diberikan pada pemenang-pemenang yang bertuah.


Klik banner untuk join. 
Hadiah produk kecantikan organik ini ditaja oleh Qayra Signature . Di mana, produk-produk Qayra ni semuanya diperbuat daripada bahan-bahan organik yang semestinya halal dan selamat. Manakala, hadiah wide shawl pula ditaja oleh aku sendiri, sebagai tuan punya blog.
Set produk kecantikan : 1 Turmeric Cream, 1 Turmeric Soap & 1 Organic foundation.

Syarat Wajib Giveaway Tulis satu entri yang bertajuk "Giveaway Time by Aishah Badrulhisham"Follow blog : Aishah BadrulhishamFollow Instagram : @aishah.b…