Skip to main content

Buah Terbaik Dunia

Assalamualaikum.

Hai.


" Pomegranate. Long time ago, my dad introduced me and siblings to this 'genius fruit' which we can be genius if we eat this. LOL I know he said that to force us, siblings to eat this so-special-delicious-taste-on-the-earth fruit. Hoho, trying to eat this and I have no regret at all. I went on internet and search for ppmegranate advantages. Jjan! There are a lot of advantages of this fruit. (You should search it for yourself :p) All I can say, eat this whenever you have a test, an exam, midterm. Eat this whenever you want to. But I recommend, eat this everyday ^0^" - by hjungs_

Semenjak baca post pasal buah delima daripada acc Hjungs ni, Ai jadi tertarik dengan buah delima. rasa nak makan hari-hari sebab ia dikatakan 'buah pandai'. sape tanak pandai kan? kita akan cari apa-apa alternatif asalkan boleh jadi pandai. salah satu sebab nak jadi pandai mestilah untuk cemerlang dalam pelajaran. huarghh agak-agak kalau dari kecik Umi bagi Ai makan buah delima ni, mesti haritu dah jadi pelajar cemerlang SPM kan? masuk tv lagi. wkwkwk (hah berangan lagi.) takpa, zaman U ada lagi hewww~


          Pomegranate atau dalam bahasa melayunya Buah Delima atau nak lagi advance, bahasa saintifiknya, Punica Granatum. merupakan salah satu buah terbaik dunia. well, Ai dah buat research tentang buah ni. boleh tahan menarik jugak..
  •  melawan radikal bebas yang dapat merosakkan sel dalam badan kita. contohnya macam kanser, sakit jantung dan alzheimer. sebab buah delima ni kaya dengan antioksidan (malah antioksidan dalam buah delima ni lebih berkualiti)
  • Kandungan gula Buah delima   mampu bertindak sebagai bahan skrub untuk menyingkirkan sel-sel kulit mati. Hasilnya kulit akan kelihatan segar dan muda selalu. 
  • Jus buah delima elok diamalkan oleh ibu mengandung agar dapat melahirkan anak yang sihat dan cerdas. kan dah kata tadi, buah delima ni buah pandai. lepas dah beranak pun still boleh amalkan makan buah ni masa dalam pantang (sebab baby menyusu badan, secara tak langsung dapat khasiat delima tu sekali). bila baby dah besar, dah pandai makan, boleh bagi direct.

Ai memang tak pernah makan buah delima sampailah masa pergi Umrah haritu, maktok ada beli buah delima kat Madinah pastu ada bagi Ai satu. sampai kat Mekah pun beli lagi buah delima. buah delima khas dari tanah Arab. rasa dia sedap sangat. lagi-lagi bila makan berkongsi. hahaha lagi best. lepasni, Ai nak amalkan makan buah delima ni Insya Allah. mana tau nanti kulit lebih flawless (tambah pulak minum Ephyra. perghhhhh hahaha) pastu dapat anak pandai ke... (ah mulalah tu dia punya beranganss. pooddaaahh!) 

Sumber gambar: Google Images



Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Giveaway Time By Aishah Badrulhisham

Assalamualaikum.

Giveaway kali ini merupakan giveaway kedua yang aku buat, dan akan dijalankan selama 2 minggu. Yeayyyy, tepuk tangan. Alhamdulillah, ada rezeki lebih bulan ni rasanya nak share dekat para blogger semua. Aku harap, ramailah yang sudi nak join giveaway aku ni. Hadiah kali ni istimewa sikit sebab korang berpeluang dapat 1 set produk kecantikan organik. Eksited tak? Selain tu, 2 helai wide shawl akan diberikan pada pemenang-pemenang yang bertuah.


Klik banner untuk join. 
Hadiah produk kecantikan organik ini ditaja oleh Qayra Signature . Di mana, produk-produk Qayra ni semuanya diperbuat daripada bahan-bahan organik yang semestinya halal dan selamat. Manakala, hadiah wide shawl pula ditaja oleh aku sendiri, sebagai tuan punya blog.
Set produk kecantikan : 1 Turmeric Cream, 1 Turmeric Soap & 1 Organic foundation.

Syarat Wajib Giveaway Tulis satu entri yang bertajuk "Giveaway Time by Aishah Badrulhisham"Follow blog : Aishah BadrulhishamFollow Instagram : @aishah.b…