Skip to main content

Buah Terbaik Dunia

Assalamualaikum.

Hai.


" Pomegranate. Long time ago, my dad introduced me and siblings to this 'genius fruit' which we can be genius if we eat this. LOL I know he said that to force us, siblings to eat this so-special-delicious-taste-on-the-earth fruit. Hoho, trying to eat this and I have no regret at all. I went on internet and search for ppmegranate advantages. Jjan! There are a lot of advantages of this fruit. (You should search it for yourself :p) All I can say, eat this whenever you have a test, an exam, midterm. Eat this whenever you want to. But I recommend, eat this everyday ^0^" - by hjungs_

Semenjak baca post pasal buah delima daripada acc Hjungs ni, Ai jadi tertarik dengan buah delima. rasa nak makan hari-hari sebab ia dikatakan 'buah pandai'. sape tanak pandai kan? kita akan cari apa-apa alternatif asalkan boleh jadi pandai. salah satu sebab nak jadi pandai mestilah untuk cemerlang dalam pelajaran. huarghh agak-agak kalau dari kecik Umi bagi Ai makan buah delima ni, mesti haritu dah jadi pelajar cemerlang SPM kan? masuk tv lagi. wkwkwk (hah berangan lagi.) takpa, zaman U ada lagi hewww~


          Pomegranate atau dalam bahasa melayunya Buah Delima atau nak lagi advance, bahasa saintifiknya, Punica Granatum. merupakan salah satu buah terbaik dunia. well, Ai dah buat research tentang buah ni. boleh tahan menarik jugak..
  •  melawan radikal bebas yang dapat merosakkan sel dalam badan kita. contohnya macam kanser, sakit jantung dan alzheimer. sebab buah delima ni kaya dengan antioksidan (malah antioksidan dalam buah delima ni lebih berkualiti)
  • Kandungan gula Buah delima   mampu bertindak sebagai bahan skrub untuk menyingkirkan sel-sel kulit mati. Hasilnya kulit akan kelihatan segar dan muda selalu. 
  • Jus buah delima elok diamalkan oleh ibu mengandung agar dapat melahirkan anak yang sihat dan cerdas. kan dah kata tadi, buah delima ni buah pandai. lepas dah beranak pun still boleh amalkan makan buah ni masa dalam pantang (sebab baby menyusu badan, secara tak langsung dapat khasiat delima tu sekali). bila baby dah besar, dah pandai makan, boleh bagi direct.

Ai memang tak pernah makan buah delima sampailah masa pergi Umrah haritu, maktok ada beli buah delima kat Madinah pastu ada bagi Ai satu. sampai kat Mekah pun beli lagi buah delima. buah delima khas dari tanah Arab. rasa dia sedap sangat. lagi-lagi bila makan berkongsi. hahaha lagi best. lepasni, Ai nak amalkan makan buah delima ni Insya Allah. mana tau nanti kulit lebih flawless (tambah pulak minum Ephyra. perghhhhh hahaha) pastu dapat anak pandai ke... (ah mulalah tu dia punya beranganss. pooddaaahh!) 

Sumber gambar: Google Images



Comments

Popular posts from this blog

Tips Mengetahui Body Mist Victoria Secret Original atau Bukan Original

Assalamualaikum.
          Malam ni nak santai-santai je share tips body mist original ataupun bukan original. Tapi aku lebih spesifik pada jenama Victoria Secret sebab aku pengguna tegar body mist Victoria Secret.
Tapi sebelum tu aku nak bagitau sikit tentang perbezaan body mist dengan Eau De Toilette (EDT). Ada beza ya kedua-dua benda ni. Sebab sebelum ni aku pun tak tau beza, semua yang dalam bentuk spray yang berbau wangi, aku bantai panggil perfume. Hahahha.
Body Mist : Lebih kurang macam cologne. Bau dia hanya boleh bertahan 4-6 jam sahaja
Ini adalah rupa body mist. Jenis yang aku selalu pakai. (Yang Pure Seduction tu wangi bhai)
Eau De Toilette (EDT) : Ini barulah perfume. Bau dia boleh tahan 6-8 jam. Jauh lebih lama daripada body mist.
Ini pula rupa EDT. Saiz lebih kecil berbanding body mist.  Tapi harga lebih kurang. Yang best, bau tahan lebih lama.
Kat bawah ni aku akan kongsi beberapa tips untuk membezakan Victoria Secret (VS) original ataupun bukan original :
Kebiasaannya, y…

Resipi Nasi Serai

Assalamualaikum.
Hai.
Hari-hari asyik makan nasi putih je bosan juga kan? Kadang-kadang nak juga cuba resepi lain daripada yang lain. Nak cuba masak nasi minyak pun dah jemu makan. Sebab lepas raya ni ramai orang buat kenduri kahwin. Jadi, lepas scroll dekat Facebook terjumpa pula resepi Nasi Serai, jadi apa lagi teruslah cuba. Bahan-bahan pun senang dan ringkas je.



Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi2 sudu besar minyak sapiSedikit rempah 4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)3 batang serai (dititik)2 helai daun pandan diikatSetengah kuib pati ayam1 biji bawang besar (dihiris)1 inci halia (ditumbuk)4 ulas bawang (ditumbuk)3 cawan air (ikut cawan sukat nasi)Sedikit garam untuk perasa
Cara-cara :
Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat. 
Kemudian hiris bawang besar dan titikkan serai Basuh rempah tiga beradik dengan mesra dan basuh juga beras dan daun pandan sebersihnya dan toskan.

Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Kemudian masukkan rempah 4 be…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …