Skip to main content

The Feminine nak publish cerita Thriller mereka!

Assalamualaikum.

          Tengah golek-golek atas katil tiba-tiba teringat sesuatu. sebelum SPM haritu aku dengan kawan-kawan (the Feminine) ada buat satu cerita tentang kitaorang. niat sebenar nak hantar essay dekat teacher Rusnida setiap sorang sebab nak improve kitaorang punya grammar dengan essay. jenis kitaorang memang suka buat cerita. kalau soalan 'continuous writing' tu memang kitaorang akan pilih cerita. lebih senang nak elaborate. 

Biasanya kitaorang reka genre cerita 'love', 'friendship', 'life'. macam-macamlah. dalam kepala ni ada je idea. lepastu nama-nama watak kitaorang selalu guna nama sendiri. takpun nama-nama idol kpop. haha (ya, the Feminine memang kpop freak). 

         satu haritu kitaorang buatlah essay sorang satu (kebetulan ada cuti Deepavali yang panjang). teacher rasa impressed. dia kata jalan cerita menarik, grammar pun dah improve banyak. kitaorang punyalah happy sampai decide nak buat essay lagi pastu hantar kat teacher sebelum SPM. we came out with the same story line but with different person involved (paham tak? haha). lepas dah siap semua essay-essay tu, kitaorang compiled kan semua jadi satu cerita. faham-faham la the Feminine ada 7 orang, so total essay yang teacher kena baca ada 7 essay (sorang je dah berhelai-helai. inikan pulak 7 essay).


boleh bayangkan tak teacher tanda ni? pulak tu
kitaorang hantar lagi dua hari nak SPM. hehe

Cerita yang kitaorang buat ni agak thriller sikitlah. berbunuh-bunuh. haha ni semua pengaruh cerita Final Destination. harini aku terfikir nak publish cerita ni dekat public supaya orang lain boleh baca cerita kitaorang yang tak seberapa ni. 

          Setiap part cerita ni, aku akan include kan nama writer (dalam kalangan the Feminine). so, kemungkinan, pemilihan kosa kata, ayat agak berlainan. yang penting cerita ni masih dalam turutan. hope enjoy. diingatkan sekali lagi, cerita yang bakal dipublish ni dalam bahasa Inggeris. kalau ada yang tak faham tu boleh rujuk kamus (jangan risau, kitaorang still guna simple English) 

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …