Skip to main content

Resipi Potato Wedges Kim Woo Bin

Assalamualaikum.

tajuk entri tu kelakar betul. memandangkan sekarang aku tengah syok sangat kat Kim Woo Bin, maka terhasillah nama potato wedges Kim Woo Bin. kalau setakat tulis 'resipi potato wedges' macam mainstream sangat. so aku ubah laa sikit.

sekarang tengah cuti lagi (minggu akhir) bolehla aku merajinkan diri masuk dapur. berperang kat situ. haha. kalau hari sekolah, jangan harap aku nak masak. 


tadaaa! tudia set lunch aku tengah hari ni dah keluar. tu potato wedges KWB degan nasi goreng berlada. 

nasi goreng tu senang je, kisar bawang merah, bawang putih, cili kering. lepastu tumis sampai garing, masuk nasi, gaul-gaul dan siap! hahaha kalau nak letak sayur ke, isi ayam ke, apa ke ikut suka korang.

Resipi Potato Wedges Kim Woo Bin!

Bahan-bahan:
  • 3 biji kentang (belah 6)
  • 4 sudu tepung gandum
  • 1/2 sudu besar marjerin 
  • garam (ikut rasa)
  • sedikit pewarna kuning
  • serbuk lada hitam (ikut suka)
  • serbuk kari (ikut suka)
  • serbuk cili (ikut suka)
  • air (barter mestilah tak terlalu cair atau pekat)
Cara-cara:
  1. Basuh kentang sehingga bersih dan toskan
  2. rebus kentang sehingga separuh empuk
  3. masukkan tepung gandum, marjerin garam, pewarna, serbuk lada hitam, kari dan cili dalam mangkuk dan gaul sehingga sebati. kemudian tuangkan air.
  4. kisar (blender) barter yang telah sebati tadi supaya menjadi lebih halus
  5. toskan kentang separuh empuk tadi
  6. setelah sejuk belah menjadi 6 bahagian
  7. panaskan minyak
  8. celupkan kentang tadi ke dalam adunan barter tadi
  9. setelah minyak panas, goreng sehingga warna kekuningan
  10. siap dihidang!
rebus kentang dulu

adunan barter

siap potong

tengah goreng

kuning warna febret saya

selamat mencuba! :)









Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.  Hai. Aku kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Aku pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan ya? :)           Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu" . Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Aku baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu. My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pema...

Punca Kuku Cepat Panjang

Hi.           "Kerap berak sebab tu kuku panjang." kata Chef Lin kepada Opah kata kepada aku. chia chia chia. Eh, tapi betul ke bila selalu berak ni kuku cepat panjang? Yes, kuku aku memang cepat panjang, and yes aku memang jenis kerap berak. Sehari sekali mesti berak. Tak kira pagi, petang ataupun malam. Bukankah itu tandanya usus aku sihat? hihihii. Dan kuku aku memang cepat panjang. Lepas tiga hari aku dah nampak kuku putih memunculkan diri.           "Padahal tiga hari lepas baru potong kot!!!" rungut aku setiap kali tengok kuku putih dah muncul. Tak tak, kuku cepat panjang bukan sebab kau kerap berak jadah semua. Tapi sebab kuku tangan kerap terdedah dengan environment (environment gituhh). Contoh la ka n  kit a makan, basuh tangan ataupun menyentuh apa-apa jelah. Lebih-lebih lagi kalau kita makan guna tangan, makin banyak la nutrien dari makanan tu diserap oleh kuku kita. Haa sebab tulah kuku kita tumbuh dengan pesat...

Makan: Ayam Gepuk Pak Gembus Seksyen 7

Hi. Haritu aku pergi try makan ayam gepuk dekat Seksyen 7 Shah Alam. Yelaa aku ni memang penggemar makanan pedas. Kalau bab makan sambal tu memang no satu la. Kalau makan tapi takde pedas memang boleh jadi emosi. Banyak review cakap ayam gepuk ni sedap sampai beratur kalau nak makan. So apa lagi, aku pergilah try.  Biasanya kedai dia buka pukul 11 pagi - 4 petang sahaja. Kalau taknak beratur panjang kenalah datang awal. Level kepedasan sangat menepati citarasa aku yang kuat pedas ni. Oh lupa nak bagitau, kalau rasa sambal yang dia bagi tu macam tak cukup, boleh je untuk request sambal lebih. Tapi lepastu tanggung sendiri heheh.  Kalau rasa korang ni jenis yang tak kuat pedas tapi nak try, try sikit je dulu. Sebab pedas dia memang sampai boleh bawak maut. Penangan ayam gepuk esoknya aku sampai cirit keluar masuk toilet. Tapi, lepas perut dah tak sakit, tetap nak repeat lagi makan ayam gepuk ni sebab sedap teruk!  Seeloknya kalau nak makan makanan EXTRA P...