Skip to main content

Korean Beauty Tips Secret

Assalamualaikum.

Hai. Jelous kan tengok kulit muka orang-orang Korea semuanya flawless, putih dan gebu. sape je yang taknak kulit muka macam tu? so here saya ada sedikit beauty secrets yang Korean female and even male selalu amalkan :


1. Drink a lot of plain water

          maksudnya kat sini, minum air masak banyak-banyak. sekurang-kurangnya 4 liter. pagi-pagi, lepas je bangun tidur tu terus minum air suam. jangan gosok gigi dulu. 

2. Water-face spray and toner

          water-face spray ni untuk mengekalkan kelembapan kulit muka. tapi sebelum tu kena cuci muka dulu dengan air sejuk (cold-water). lepas tu baru lah spray muka. kat bawah ni ada contoh water-face spray.

The body Shop Face Mist

Herbalife Face Quencher (ini apa yang saya pakai)

          selain water-face spray, Korean juga kerap apply rose water dekat muka diaorang lepas cuci muka. diaorang guna tapak tangan untuk ratakan air mawar tadi supaya lebih penyerapan dan berkesan. kat bawah ni contoh rose water toner.




3. Regular Cleansing, toning and moisturizing
          kerap cuci muka lebih-lebih lagi untuk mereka yang selalu pakai make-up. lepas cuci muka wajib pakai toner dan moisturizer. kat sini saya nak share satu cara (step) untuk mencuci muka :
  1. sapukan minyak kelapa atau minyak almond ke seluruh muka (untuk membuang sel kulit mati) selama 4 minit
  2. cuci muka dengan cream foam. kalau nak guna pencuci muka biasa pun boleh selama 2 minit.
  3. bilas muka dengan air suam atau sejuk (warm or cold) selama 4 minit
                                     ni contoh almond oil                ni contoh cocconut oil

4. Face mask 1 - 2 times per week
          pakai face mask sekali atau dua kali seminggu. boleh cari dekat kedai yang jenis mask cleaning ataupun nourishing mask. kalau nak jimat, boleh buat mask sendiri guna telur + madu.

5. Enough sleep and take most vegetables and fruit

          dapatkan rehat (tidur) yang secukupnya. 6-8 jam untuk mengekalkan kulit yang fresh dan cantik. selain itu, banyak makan sayur-sayuran dan buah-buahan.

6. Facial stretch exerscise

          part ni saya tak buat sebab saya tak suka exercise. hahah. kalau nak tahu caranya, boleh search dekat youtube ya. terima kasih :)

7. Always wear lipbalm

          untuk mengekalkan kelembapan dan kesihatan bibir, rajin-rajinlah pakai lipbalm. terutamanya sebelum tidur.

8. Daily intake of Omega 3

          ni cuma tambahan je. sebab saya selalu ambil satu kapsul Omega 3 sebelum tidur. first untuk otak sebab saya masih belajar. kedua untuk kulit dan ketiga untuk kesihatan dalaman. kalau nak tahu lebih pasal Omega 3 boleh buka entri blog saya yang lepas. Omega 3 Fish Oil




   





Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …