Skip to main content

Cuci Gigi

Assalamualaikum.



          hai! nampak tak gambar kat atas tu? tu nama dia scaling teeth. atau dalam bahasa melayunya cuci gigi. sape pernah rasa cuci gigi? aku dah dua kali cuci (termasuk tahun ni). huuuu. 30 Mac bulan lepas aku buat scaling gigi dekat sekolah. well, budak sekolah memang akan dapat perkhidmatan pemeriksaan gigi secara percuma. oh untungnyaa. 

sebab tahun ni tahun terakhir, maka nurse tu pun dengan baik hati nak cuci gigi aku. sebenarnya memang dah lama aku nak cuci gigi ni. geram tengok karang gigi kat gigi bawah tu. akhirnya impian tercapai! hahaha. kali terakhir aku cuci gigi rasanya masa sekolah rendah dulu kot. tak pun masa form 1. entahlaa, tak ingat.


          3 minggu menunggu nama aku dipanggil untuk scaling gigi. berdebar-debar jugaklaa. at first macam "ala sikit je. tak sakit mana pun". punyalah nak tenangkan diri sendiri. padahal masa tu dah macam orang tak tentu arah dah. 


masa tengah syok-syok buat ulangkaji dalam kelas (sebab cikgu Math tak masuk kelas) tetiba ada budak panggil nama aku suruh pergi bilik kesihatan. pergh time tu dah seram sejuk je. dah tau dah ni mesti sebab nak cuci gigi. grrr. nasib baik tak pergi sorang-sorang. pheww~


          Dr. Wong (perempuan) doktor yang on duty untuk cuci gigi budak-budak haritu. aku patient yang kedua. time dah baring kat kerusi tu I was like "umi, nak balikkk!!" punyalah takut. 



nampak tak mesin atas tu? haa sebelum start mencuci, doktor tu suruh aku sumbat tuib panjang tu dalam mulut. nama mesin tu saliva suction machine. berfungsi untuk sedut air liur. and semua air liur kita akan berkumpul dalam bekas macam cawan tu. 


          yang pencungkil atas tu nama dia ultrasonic scaler. haa benda alah ni la yang buat kerja membuang segala plak/karang gigi yang melekat antara gigi dan gusi. tajam betul hujung dia. masa doktor tu pasang alat-alat dia aku tak menjeling langsung. ngeriii.


maka dengan itu, proses mencuci gigi bermula. oh gambar atas tu tipu ok. aku tak senyum macam tu. memang tak sempat nak senyum pun! time dia korek yang kat gigi bawah tu menggigil-gigil tangan aku. ngilu campur sakit. kau boleh bayangkan tak? setahu aku dulu takdelah sakit camni (yeke? tak ingatlaa)

          masa tengah korek-korek tu aku macam nak jerit je. nak tolak tangan doktor tu and cakap "doctor, can we stop this?! sakit tau!" (lagi-lagi bila kena kat gusi) tapi mampu cakap dalam hati je. hahaha. untuk tahan sakit aku pejam mata je laa. dalam hati selawat banyak-banyak. harap cepatla siap. air yang keluar dari mulut dah mencurah-curah dah masa tu.

nasib baik karang gigi tu sikit je. so tak sampai 15 minit dah siap. fuhh lega lega. lepas dah siap semua dia suruh aku kumur bersih-bersih kat tandas. huh? nak pergi tandas jauh kot! last-last aku kumur dekat tandas surau. banyak darah keluar T.T berpuluh puluh kali jugak nak kena kumur sampai darah dah tak keluar lagi.

        so sekarang gigi dah bersih. tapi untuk seminggu yang pertama (lepas scaling) rasa permukaan gigi tu kasar dan berlubang. padahal bila tengok cermin gigi tu nampak ok je. cuma gusi gigi tu macam kena tarah. hahaaha. sampai cenggitu sekali.





Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Giveaway Time By Aishah Badrulhisham

Assalamualaikum.

Giveaway kali ini merupakan giveaway kedua yang aku buat, dan akan dijalankan selama 2 minggu. Yeayyyy, tepuk tangan. Alhamdulillah, ada rezeki lebih bulan ni rasanya nak share dekat para blogger semua. Aku harap, ramailah yang sudi nak join giveaway aku ni. Hadiah kali ni istimewa sikit sebab korang berpeluang dapat 1 set produk kecantikan organik. Eksited tak? Selain tu, 2 helai wide shawl akan diberikan pada pemenang-pemenang yang bertuah.


Klik banner untuk join. 
Hadiah produk kecantikan organik ini ditaja oleh Qayra Signature . Di mana, produk-produk Qayra ni semuanya diperbuat daripada bahan-bahan organik yang semestinya halal dan selamat. Manakala, hadiah wide shawl pula ditaja oleh aku sendiri, sebagai tuan punya blog.
Set produk kecantikan : 1 Turmeric Cream, 1 Turmeric Soap & 1 Organic foundation.

Syarat Wajib Giveaway Tulis satu entri yang bertajuk "Giveaway Time by Aishah Badrulhisham"Follow blog : Aishah BadrulhishamFollow Instagram : @aishah.b…