Skip to main content

The Missing MH370 Malaysia Airlines Plane.

Assalamualaikum.

Pagi ni rakyat Malaysia digemparkan dengan berita kehilangan pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 yang tiba-tiba hilang tanpa dikesan. bukan setakat dekat Malaysia berita ni tersebar tapi sampai ke seluruh dunia. Menurut sumber pesawat ni mula berangkat dari KLIA ke Beijing China. Pesawat itu, yang turut membawa 12 anak kapal dan 227 penumpang berlepas dari KLIA pada 12.41 pagi tadi dan dijadual mendarat di Beijing pada 6.30 pagi. tapi an unpredictable incident dah berlaku di mana pesawat tersebut tak mendarat di Beijing pada waktu yang dijangkakan. Ya Allah. . . :'(



even though aku bukan berada di tempat mereka but I can feel the same.

Hilang tanpa kesan.

        Setakat ini usaha mengesan masih lagi dilakukan pihak Jabatan Penerbangan Awam Malaysia di Pusat Koordinasi Mencari dan Menyelamat Aeronautika Subang. Kerajaan Singapura juga siap sedia memberi bantuan mencari.Khabar angin kini sedang tersebar luar di media sosial dan masyarakat dan pihak pihak tertentu diminta untuk hentikan sebarang spekulasi kerana ia bakal mengganggu urusan mengesan pesawat berkenaan. dikatakan bahawa pesawat itu diterbangkan oleh Kapten Zaharie Ahmad Shah, juruterbang pesawat MAS yang hilang bersama pembantunya, Fariq AB Hamid.



lepas je dapat tahu pasal berita ni, aku pun seerch la kat fb, twitter semua. paling menyedihkan ada pihak yang aku rasa taktau la kenapa dengan diaorang, menyebarkan berita palsu about the incident. apa yang diaorang fikir? buat macam tu untuk dapatkan perhatian yang lebih? untuk dapat the most retweet statement? nak dapat beribu-ribu likers? such a nonsense lahh! kau buat rumors sama je macam kau menyebarkan fitnah. and you know right that fitnah tu berdosa besar? benda serius macam ni pun kau boleh lagi buat main-main. MasyaAllah. kecewa betul aku dengan orang yang macam ni.


for an example. someone post this pict and cakap MH370
 terhempas di Lautan China Selatan.

          We never expected benda macam ni akan berlaku right? semuanya adalah ketentuan Allah. cuma Allah je yang tahu macam mana keadaannya pesawat tu, keadaan penumpangnya, mana tempatnya. Allahuakbar. kepada Allah juga kita kembali. mungkin ini satu ujian dan juga pengajaran yang Allah beri supaya kita lebih berhati-hati dan mengambil iktibar. semoga para penumpang pesawat MH370, anak kapal serta crew-crew yang terlibat dalam operasi mencari MH370 ynag hilang sentiasa berada dalam lindungan Allah S.W.T. 






Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Giveaway Time By Aishah Badrulhisham

Assalamualaikum.

Giveaway kali ini merupakan giveaway kedua yang aku buat, dan akan dijalankan selama 2 minggu. Yeayyyy, tepuk tangan. Alhamdulillah, ada rezeki lebih bulan ni rasanya nak share dekat para blogger semua. Aku harap, ramailah yang sudi nak join giveaway aku ni. Hadiah kali ni istimewa sikit sebab korang berpeluang dapat 1 set produk kecantikan organik. Eksited tak? Selain tu, 2 helai wide shawl akan diberikan pada pemenang-pemenang yang bertuah.


Klik banner untuk join. 
Hadiah produk kecantikan organik ini ditaja oleh Qayra Signature . Di mana, produk-produk Qayra ni semuanya diperbuat daripada bahan-bahan organik yang semestinya halal dan selamat. Manakala, hadiah wide shawl pula ditaja oleh aku sendiri, sebagai tuan punya blog.
Set produk kecantikan : 1 Turmeric Cream, 1 Turmeric Soap & 1 Organic foundation.

Syarat Wajib Giveaway Tulis satu entri yang bertajuk "Giveaway Time by Aishah Badrulhisham"Follow blog : Aishah BadrulhishamFollow Instagram : @aishah.b…