Skip to main content

Mission Kulit Cantik.

Assalamualaikum. haii!

          Pejam celik pejam celik dah nak habis cuti dah. T.T Seminggu cuti rasa macam cuti 1 hari je. (ibaratnya laa) No matter what, perjuangan perlu diteruskan. SPM wehh tahun ni. Kalau taknak nangis kemudian, biar nangis sekarang, (wahh peribahasa ciptaan sendiri. sape peduli.) 

Cuti ni takdelah nak berapa enjoy. tak ke mana pun aku. umi ayah kerja. lepastu aku ada tusyen plus kerja sekolah yang melambak-lambak. oh penatnya. seriously tahun ni tahun yang memenatkan. mana dengan homeworknya, aktiviti kokurikulumnya, tusyennya. alahaiii, takpe Aishah, 8 months lagi. :D

          Semalam aku buat operasi "Menyahkan Balckhead". hahaha taktau lah dah berapa lama aku tak buang blackhead. eh wait, aku buang ok. tapi guna kaedah 'picit'. malas nak pegi beli pore pack. tapi disebabkan semalam aku keluar pegi bandar, dengan gigih aku pergi cari pore pack. heheheee. balik rumah, lepas solat asar terus lekat pore pack. punyalah excited!


Sebelum lekat tu aku cuci muka bersih-bersih tanggalkan segala mekap (pedak compact je) jadah yang bertepek kat muka. lepastu basahkan hidung dengan air dan lekatkan pore pack. tunggu lepas 10-15 minit, baru boleh cabut pelekat tu, kalau tunggu lebih lama, mungkin nanti susah nak cabut.

          Nak cabut pun ada caranya, cabut start dari bucu tepi (kiri dan kanan) pore pack tu. bawak bucu tapi sampai ke tengah hidung, baru cabut. kalau main tanggal je nanti sakit. haha. lepas tanggal tu tengoklah betapa dahsyatnya jumlah blackhead yang melekat kat situ. 

Sesape yang tak pernah buang blackhead, memang penuh la pore pack dia dengan blackhead. euwwww. aku yang buang dua minggu sekali ni pun boleh tahan banyaknya tau. (yang takmau keluar tu jenis degil. that's why kena pakai pore pack. huh!)


          Nampak tak yang putih-putih tu? itulah rupa blackhead! leaaps buang blackhead, rasa hidung berseri-seri betul. hahaha. confident level up! maklumlahh esok dah start sekolah. sape nak pergi sekolah dengan keadaan muka yang teruk kann? hey heyy aku bukan nak melawa pergi sekolah. tapi cuma jaga penampilan. hehee .

So guys, jom sama-sama kita lancarkan misi "Muka Tanpa Blackhead". Supaya lepasni kita jadi lebih confident nak berdepan dengan orang ramai. :) *peace* 









Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …