Skip to main content

Sekarang Dah Senang

Assalamualaikum.

Selamat berhujung minggu! seronoklah mereka yang tak sekolah hari Ahad. boleh berhuha huha dengan family. urghh. sekarang ni dah hujung bulan so memang dah tiba masanya aku ngan parents pergi shopping barang dapur. yeahh I lovin it. hahaaa.


          Semalam baru je lepas habis shopping barang kat bandar. pagi semaalm pergi sekolah, then petang tu keluar beli barang. aku selalu beli barang frozen food dekat Giant. sebab kat situ ada variety of frozen food. cakap je nak apa semua ada. kalau kat Nirwana tu ada juga frozen food tapi tak sebanyak dekat Giant. lagi satu, kat Nirwana takda jual cream cheese (bahan nak buat makanan yang berkaitan dengan cheese).


sambil pusing-pusing kat area frozen food tu aku ternampak makanan segera and aku pun terfikirkan sesuatu. know what I'm thinking? kalau dulu nak makan sesuatu, mesti kena buat sendiri. kalau yang kaya sikit, dorang pergi kedai makan sebab nak makan sesuatu tu. ni jenis yang malas gila nak masaklahh. and I managed to snap those kind of food yang dulunya kena buat sendiri nak makan. but not nowadays beli yang frozen punya pastu boleh simpan dalam ice box. 



family aku memang minat sangat makan Chinese food. maybe terikut atok belah mak kot.
cause he's Chinese. XD tapi dulu susah nak cari
Chinese food yang halal. but now, melambak-lambak. dekat Chinese Restaurant ada
Chinese frozen food pun ada. pilih je yang manaa.

scallop-scallop ni cuma makanan omputih (kalau ikut pengetahuan 
aku yang dulu.) dapat tengok orang makan scallop ni dekat tv je.
masa tu teringin nak makan sebab tengok orang dalam tv tu makan
cam sedap je. tapi taktau nak beli kat mana. nak mintak umi, takut kena marah.
umi kata tak bagus makanan camni. sekarang scallop ni dah berlambak jual
dekat hypermarket, supermarket, and etc.

ni pun makanan yang aku selalu nak beli. tapi peti ais selalu penuh.
so benda-benda macam ni dilarang beli. tapi kalau dah nak sangat aku masukkan
je dalam troli. bila dah bayar umi takleh nak kata apa dahh. hehee

Chinese food again. I wonder how it taste. nak beli.
tapi takut tak sedap. bila tak sedap nanti takda sape yang nak makan
lepas tu pembaziran berlaku. nak buat yang home-made punya
rasa macam ''RAJIN" sangat -_-

aku perhati je wonton sup ni. yang memang aku tak pernah makan.
and masih juga dengan perasan 'nak merasa tapi takut tak sedap'.
kesimpulannya tak beli jugak. bye wontonn~~~ T.T

tak payah dah pergi makan kat luar. beli je ni lepas tu bakar/pangggang
 kat rumah. but then rasa dia taktahu lah kan? mungkin sama macam kat kedai.
ataupun rasa dia lebih worse. taktau taktauu~

ni lagi makanan omputih. Pie. another food yang aku nak try.
biasanya aku makan apple pie. pie yang manis-manis. kalau
pie jenis berperisa ni aku tak penah try. takut meluekkk XP


Glutinous rice ball. yang ni ok laaa. but yang 
home-made punya lagi better.

tengah syok jalan-jalan jumpa pulak si
Hello Kitty ni.

full off Hello Kitty saje kat ruang tuu.

dah penat-penat shopping, pekena coconut shake duluu. 
rasa dia agak kureng sikit berbanding dengan
coconut shake yang jual dekat Melaka tu. awhhh~





Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …