Skip to main content

Tahun Baru, Budak Baru

Assalamualaikum.

           cuti-cuti macam ni rileks sikit nak update blog. kalau hari sekolah, payah. eh? apasal kau cuti? baru naik sekolah dah cuti. hello, negeri Johor sekarang dah tukar schedule laa. mana ada lagi sekolah hari Jumaat. kami semua sekolah start hari Ahad sampailah Khamis. ngeee.

ok back to the topic. macam mana sekolah? best? seronok? kelas macam mana? as for me, tahun ni merupakan tahun terakhir aku sekolah. senior year wehh. hahaa. nama je senior. tapi perangai, otak semua macam budak sekolah rendah. you have to change that before you turned 17. muehehee.

          tahun baru, kelas baru, mesti ada budak baru juga kan? awhh itu perkara normal. semenjak form 4 kelas aku asyik dapat budak baru. sorang keluar, dua masuk. macam tulah ibaratnyaa. well, tahun ni still juga ada budak baru. masuk. lelaki. nama? tak perlu nak mention laa.

and the most annoying thing is bila ada budak baru masuk, fellows perempuan yang gediks gediks tu mulalah beraksi. oh God, what the hell is this? 


"wow, handsome nya dia." 
'siapa nama budak tu?"
"untunglah ada budak handsome dalam kelas kau."
"aku dah tangkap cintan dengan dia laa."

          semenjak budak tu masuk, aku dihujani dengan statement-statement ni. what so great about it? kau tak pernah nampak lelaki apa? yea, I admit dia ada rupa daripada budak lain. kau datang sekolah ni cari jodoh ke nak fokus SPM. kau lupa eh hujung tahun ni SPM menanti? duhh! 

let's make a relationship with dear SPM. he's been waiting for our acceptance. cubalah terima hakikat wahai budak-budak form 5 2014 oiiii. *Aishah, kau pun kena beringat sama*  jangan nak terjebak dengan cintan cintun ni. ok? stay health, stay happy and focus on SPM. :D


Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …