Skip to main content

Kalau Badan Berbau

Assalamualaikum.

          "ee, badan berpeluh." "ketiak/badan berbau. nak buat apa ni?" ramai orang yang fobia dengan bau badan kan? tak kiralah lelaki atau perempuan. paling teruk bau badan ni ialah masa zaman remaja. sebab zaman tu zaman aktif. zaman di mana kita banyak aktiviti luar yang menyebabkan perpeluhan yang banyak.

let me tell you something. dulu, aku pun ada masalah bau badan juga. sebabnya aku mudah berpeluh. sebab badan berbau la diri rasa tak confident, malu bila kena tegur. korang pernah rasa tak macam tu? mesti pernah kan? mengaku jelahh. haaaha.

          tapi one day, my sis syorkan aku pakai deodorant. serious talk aku tak pernah nak pakai deodorant sebab aku rasa dia melekit. takut tak selesa. so I prefer pakai bedak je. but bila aku perasan bau badan aku semakin teruk, aku pun decide untuk pakai deodorant and also tukar sabun mandi.

kena tukar sabun? well dulu aku pakai 'sabun buku'. sekarang ni dah pakai sabun jenis 'shower cream'. and the result? wahh bau badan hilangg! serious lepas aku konsisten pakai deodorant and shower cream tu, bau badan aku terus hilang. even berpeluh banyak pun, badan tak berbau dah. 


ini dia contoh shower cream yang selalu aku pakai
setiap bulan aku beli warna lain-lain. bau pun sedap dan menenangkan. 
korang try laa.

ini pula deodorant yang aku pakai setiap hari lepas mandi.
bau dia wangi. buat confident level aku up. hehee

          once bila masalah bau badan aku dah selesai. aku pun ambil keputusan untuk try body mist pulak. "apa body mist?" body mist ni ialah perfume untuk badan. means, perfume ni kena sembur dekat badan je. kalau sembur dekat baju, bau dia tak kuat sangat. 

memandangkan my sis pakai Victoria's Secret body mist, so aku pun nak try jugak. sebab VS punya body mist ni bau dia lebih lembut. lebih faminine. aku kan student. so kalau pakai perfume yang jenis 'kuat' macam tak sesuai pulak kan? 

this is it. my body mist. 'Aqua Kiss'
aku beli ni masa pergi Johor premium Outlet last month.
harga pun murahh. next time nak try bau lain pulak. 

p/s: so this might just be the best product for me! I dah berjaya hilangkan masalah bau. you alls bila? :D






Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …