Skip to main content

Sarapan Sihat

Assalamualaikum.

          selamat pagi you alls. dah sarapan belum? sarapan apa tu? pastikan sarapan korang tu sarapan yang sihat ok? sebabnya metabolisma badan kita yang tertinggi adalah pada waktu pagi. dan waktu tu sel-sel badan kita bersedia nak kerja. oleh itu sarapan yang baik mempengaruhi performance badan kita. kalau korang perasan, orang yang sarapan berat (nasi lemak, roti canai berkeping2, mee dan sebagainya) diorang cepat mengantuk. tu maksudnya metabolisma badan dia tak boleh adapt dengan makanan tu, terlalu berat nak proses.



contoh sarapan yang baik :)

bukan maksudnya kita tak payah sarapan. sarapan tu penting. cuma janganlah sampai melampau. makan biar sikit, tapi kerap. ehh? betul kan? sarapan yang baik juga membentuk tubuh yang baik, lebih cergas dan bertenaga. mehh sini aku nak tunjuk korang sarapan pagi aku. memandangkan mak aku sibuk kerja so mak aku jarang buat sarapan. lagipun ayah aku breakfast dekat luar. so inilah dia sarapan terbaikk aku. 


set sarapan herbalife.

          bangun-bangun je dari tidur, benda pertama yang masuk dalam mulut mestilah the tea-mix. teh ni penting. teh ni yang meningkatkan metabolisma kita pagi-pagi. lepas minum tea mix, aku minum aloe vera pula. yang ni proses mencuci usus. lepas dah minum aloe vera, aku minum NW formula. ni air untuk jantung. kalau korang ada penyakit salur darah tersumbat, elok sangat minum NW ni. semua air-air ni aku minum secawan (saiz yang sama). dan yang terakhir barulah minum formula 1 (shake). yang ni pulak makanan untuk sel. kalau nak tahu lebih tentang food cell (shake) ni, sila rujuk entri aku yang lepas. :)

jadi, elakkan skip breakfast atau makan berat waktu breakfast pada waktu pagi. jom ramai-ramai amalkan sarapan yang sihat. go go go!






          

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …