Skip to main content

Sarapan Sihat

Assalamualaikum.

          selamat pagi you alls. dah sarapan belum? sarapan apa tu? pastikan sarapan korang tu sarapan yang sihat ok? sebabnya metabolisma badan kita yang tertinggi adalah pada waktu pagi. dan waktu tu sel-sel badan kita bersedia nak kerja. oleh itu sarapan yang baik mempengaruhi performance badan kita. kalau korang perasan, orang yang sarapan berat (nasi lemak, roti canai berkeping2, mee dan sebagainya) diorang cepat mengantuk. tu maksudnya metabolisma badan dia tak boleh adapt dengan makanan tu, terlalu berat nak proses.



contoh sarapan yang baik :)

bukan maksudnya kita tak payah sarapan. sarapan tu penting. cuma janganlah sampai melampau. makan biar sikit, tapi kerap. ehh? betul kan? sarapan yang baik juga membentuk tubuh yang baik, lebih cergas dan bertenaga. mehh sini aku nak tunjuk korang sarapan pagi aku. memandangkan mak aku sibuk kerja so mak aku jarang buat sarapan. lagipun ayah aku breakfast dekat luar. so inilah dia sarapan terbaikk aku. 


set sarapan herbalife.

          bangun-bangun je dari tidur, benda pertama yang masuk dalam mulut mestilah the tea-mix. teh ni penting. teh ni yang meningkatkan metabolisma kita pagi-pagi. lepas minum tea mix, aku minum aloe vera pula. yang ni proses mencuci usus. lepas dah minum aloe vera, aku minum NW formula. ni air untuk jantung. kalau korang ada penyakit salur darah tersumbat, elok sangat minum NW ni. semua air-air ni aku minum secawan (saiz yang sama). dan yang terakhir barulah minum formula 1 (shake). yang ni pulak makanan untuk sel. kalau nak tahu lebih tentang food cell (shake) ni, sila rujuk entri aku yang lepas. :)

jadi, elakkan skip breakfast atau makan berat waktu breakfast pada waktu pagi. jom ramai-ramai amalkan sarapan yang sihat. go go go!






          

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Senarai Make Up Brand yang Berkualiti

Assalamualaikum.

          Hai. Harini adalah nak share sikit pasal brand make up yang tengah meletups letups sekarang ni. Maklumlah, semenjak dah masuk dunia media ni dah pandai la sikit-sikit bab kecantikan, bab make up dan yang paling penting dah baca majalah CLEO yang memang sarat dengan maklumat make up dan brand make up terkini.


Urban Decay

Siapa tak kenal Urban Decay? UD memang sangat famous dengan dia punya eyeshadow pallet. Even aku pun tak ketinggalan menggunakan eyeshadow pallet jenama UD ni. Yang aku guna NAKED3. Memang best sangat brand ni, macam-macam jenis eyeshadow pallet korang boleh pilih, ada nude set, smokey set eh macam-macam lagilah!
          Di samping combinasi warna dia yang tahan lama dan cantik, UD ni pun senang nak apply. Tak payah nak tenyeh banyak-banyak sampai jadi hantu cina. Walaupun celet sikit, dah ada eyeshadow melekat pada kelopak mata korang. Lagi yang best, setiap set eyeshadow ni dia sediakan sekali eyeshadow brush. Senanglah kan kalau korang ta…