Skip to main content

PMS Yang Melampau!

Assalamualaikum.

          harini aku terlewat sikit update blog. biasanya pagi-pagi tangan aku dah mula menaip. tapi pagi tadi terlambat bangun pulaa. alahh, lambat sejam jee :3 lepas tu ingatkan tengah hari tadi nak update last-last tak jadi juga akibat PMS yang melampau. ohhh memang tak tahan betul rasanyaa. Alhamdulillah lepas bangun tidur tadi dah ok. tu yang tangan ni cepat je on computer.

mungkin ada yang tak tahu apa tu PMS. PMS ni sebenarnya period pain lahh. kalau dalam bahasa melayunya, senggugut. dah faham dah? haha. PMS ni memang biasa dengan perempuan kalau awal-awal period. last until 3 days. but kalau kes aku, sakit pada hari pertama je. dann biasanya sakit tu jenis yang biasa-biasa je. kalau dah kena tuam terus ok. tapi yang peliknya kali ni tak ok pulakk. sakitnya melampau. makin dituam makin menjadi-jadi pula sakitnyaa. dah kenapa?


          nak nangis rasa tauu. golek sana golek sini tetap juga tak mampu nak tahan sakit. dah letak bantal bawah punggung pun sakit jugaa. aduhh, time tu aku terfikir, sepanjang bulan ni aku ada salah makan ke? tak pernah pulak sakit gilaa. lepas tu otak gila aku menerawang lagi. macam ni ke rasa orang sakit bersalin? uishh dah jauh melencong! tengah sakit-sakit tuu boleh pulak tetiba rasa nak terbuangg. haaa, lagilah perasaan orang nak beranak tu keluar. sebab aku teringat "rasa nak bersalin macam orang nak buang air besar". eihh otak aku niii. aku paling benci bila rasa sakit nak terbuang bergabung dengan period pain. jadi makin tak tentu arah hidupp. -_-" taktau nak bezakan sakit yang mana satuu. urghh.

kebetulan harini umi aku masak lauk favourite (ayam goreng ngan sambal tumis) tapiii selera nak makan tu automatik hilang. semuanya gara-gara sakit nii. tengok lauk pun rasa payau je tekak ni. kalau tak sakit, aku mesti dah terujaaa dahh. last-last tengah hari tadi cuma umi ngan ayah je yang makan. aku pulak tertidur dalam bilik. 

kecur air liur aku tengokk. (bila tak sakit)

          bangun-bangun je perut rasa lapar. nasib baik sakit dah kurang. aku pun capai lah pinggan. adalah dalam sesenduk aku ambil. tak lalu nak makann. takut termuntah pulaa. makan sekadar nak alas perut. lepas tu datang pula mood rajin nak buat air limau suam. orang kata limau boleh kurangkan period pain. tu yang try buat.  Alhamdulillah, nampaknya dah ok dah nii. hheeeee. kalau tak ok, macam mana boleh update blog. kannn? hahaha.

serius melegakan and sedappp. tapii, umi buat lagi sedap ok! 

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Giveaway Time By Aishah Badrulhisham

Assalamualaikum.

Giveaway kali ini merupakan giveaway kedua yang aku buat, dan akan dijalankan selama 2 minggu. Yeayyyy, tepuk tangan. Alhamdulillah, ada rezeki lebih bulan ni rasanya nak share dekat para blogger semua. Aku harap, ramailah yang sudi nak join giveaway aku ni. Hadiah kali ni istimewa sikit sebab korang berpeluang dapat 1 set produk kecantikan organik. Eksited tak? Selain tu, 2 helai wide shawl akan diberikan pada pemenang-pemenang yang bertuah.


Klik banner untuk join. 
Hadiah produk kecantikan organik ini ditaja oleh Qayra Signature . Di mana, produk-produk Qayra ni semuanya diperbuat daripada bahan-bahan organik yang semestinya halal dan selamat. Manakala, hadiah wide shawl pula ditaja oleh aku sendiri, sebagai tuan punya blog.
Set produk kecantikan : 1 Turmeric Cream, 1 Turmeric Soap & 1 Organic foundation.

Syarat Wajib Giveaway Tulis satu entri yang bertajuk "Giveaway Time by Aishah Badrulhisham"Follow blog : Aishah BadrulhishamFollow Instagram : @aishah.b…