Assalamualaikum.
ni nak serita sikit pasal misi buat kek red velvet dengan Aiena petang semalam. kitaorang ni punyalah excited kan nak buat kek sama-sama. dann, mangsa kami ialah kek red velvet tuu. aku ni memang tak pernah buat kek tu. aku kan kekampungan sikit. so kalau bab kek moden ni memang aku tak berani nak buat. takut tak jadi. tapi disebabkan ada Aiena, tetiba dapat kekuatan pulak nak buat kek tu. tengok-tengok resipi pun cam senang je. hhe .
lepas Aiena dah sure dia nak datang, aku pun mulalah berperang kat dapur dengan penimbang nak sukat tepung, gula semua. sampai je Aiena kat rumah aku, kitaorang pun start lah putar bahan-bahan tu dengan mixer. awal-awal tu everything go smoothly. wahh kemain suka hati kitaorang. tengok kek tu dah warna merahh sukaaa. (tapi time tu belum letak tepung ngan koko.)
ni nak serita sikit pasal misi buat kek red velvet dengan Aiena petang semalam. kitaorang ni punyalah excited kan nak buat kek sama-sama. dann, mangsa kami ialah kek red velvet tuu. aku ni memang tak pernah buat kek tu. aku kan kekampungan sikit. so kalau bab kek moden ni memang aku tak berani nak buat. takut tak jadi. tapi disebabkan ada Aiena, tetiba dapat kekuatan pulak nak buat kek tu. tengok-tengok resipi pun cam senang je. hhe .
lepas Aiena dah sure dia nak datang, aku pun mulalah berperang kat dapur dengan penimbang nak sukat tepung, gula semua. sampai je Aiena kat rumah aku, kitaorang pun start lah putar bahan-bahan tu dengan mixer. awal-awal tu everything go smoothly. wahh kemain suka hati kitaorang. tengok kek tu dah warna merahh sukaaa. (tapi time tu belum letak tepung ngan koko.)
cantik kan warna dia?
lepas tu aku dengan Aiena dengan confidentnya mula buat buttermilk then masukkan tepung. tepung tu aku campurkan sekali dengan serbuk koko. kalau ikut resipi, tepung gandum 280g dan koko 50g. aku pun bulat-bulat percayakan resipi tu. aku masukkan semua tepung ngan serbuk koko tu sikit-sikit diselang-selikan dengan buttermilk. mix punya mix. aikk, asal jadi warna coklat+merah ni? (err, banyak warna coklat sebenarnya.) T.T warghh terletak lebih serbuk koko ke? tapi dalam resipi tulis macam tu. aku ikut exactly macam tu. adehhh. tak jadi dah red velvet.
haa nampak tak perubahan yang ketara tu? T.T
ni pulak buttermilk yang kitaorang buat sendiri.
(susu+sikit cuka= buttermilk)
lepas dah siap adun semua bahan tuu, aku terus je tuang dalam loyang. ready nak bakar. takkan sebab warna dia tak 'red' kita nak kena buang dia, ye dakk? so pasrah je lahhh. jauh dalam hati tu double triple kecewa okkk. sambil tengah tunggu kek nak masak, kitaorang basuh mixer tadi. sebab pasni nak putar whipping cream pulakk. sambil-sambil tu terbau jugakla bau kek tadii. perghhh aroma diaa. menusuk kalbu. sedappp! rasa je taktau lagii.
bila kek tu dah masak, aku ngan Aiena mulalah memukul krim keju, butter, gula dan limau dalam mixer. wahhh nasib baik krim elok tekstur dia. aku takut je kalau krim tu pun bertukar warna. hahaha. bila kek dah sejuk, mulalah tangan-tangan kitaorang beraksi. haha Aiena memang excited nak sapu krim dekat kek tu.
ni diaa rupa kek yang dah siap masakk. nampak yummy kan?
sapu krim.
Fully done!
sekarang masa nak potong pulakk. eh? apesal liat ni? ah sudahh. adoiiii, nasib baik sedap tauu. cuma bawah dia tu keras sikit. ehh janganlah cakap keras. crispy laaa. haha. apa-apa pun rasa dia sedappp. cuma presentation lah tak berapa nak ok. haha. at least kitaorang cubaa. lepas dah kaji balikk, aku tahu mana silap. serbuk koko tu kita kena kurangkan banyak supaya warna koko tu tak mematikan warna merah tadi. dan kek jadi liat sebab terlebih tepung. hhhuuu. jadi lepas ni aku kena rombak balik resipi tuu.
pengajaran dekat sini, kita tak boleh percaya resipi dalam sesetengah blog atau buku 100%. ada sesetengah resipi yang menjadi dan ada sesetengah nya hampehhh. jadi kita sendiri yang kena pandai adjust. disebabkan ni first attempt aku ngan Aiena buat kek tanpa bantuan orang yang lebih tua, so aku rasa ni dah cukup baik dah nii. :) yang penting kena ada basic. Insya Allah lepas ni aku nak buat lagi red velvet. tapi dengan new resipi. nak perbaiki kekurangan. biasalahh, kita manusia tak semua yang sempurna dan kita mesti belajar daripada kesilapan. right?
kek untuk Aiena bawak balikk.
Comments