Skip to main content

Kek Red Velvet yang Bertukar Warna

Assalamualaikum.

          ni nak serita sikit pasal misi buat kek red velvet dengan Aiena petang semalam. kitaorang ni punyalah excited kan nak buat kek sama-sama. dann, mangsa kami ialah kek red velvet tuu. aku ni memang tak pernah buat kek tu. aku kan kekampungan sikit. so kalau bab kek moden ni memang aku tak berani nak buat. takut tak jadi. tapi disebabkan ada Aiena, tetiba dapat kekuatan pulak nak buat kek tu. tengok-tengok resipi pun cam senang je. hhe .

lepas Aiena dah sure dia nak datang, aku pun mulalah berperang kat dapur dengan penimbang nak sukat tepung, gula semua. sampai je Aiena kat rumah aku, kitaorang pun start lah putar bahan-bahan tu dengan mixer. awal-awal tu everything go smoothly. wahh kemain suka hati kitaorang. tengok kek tu dah warna merahh sukaaa. (tapi time tu belum letak tepung ngan koko.)


 cantik kan warna dia?

          lepas tu aku dengan Aiena dengan confidentnya mula buat buttermilk then masukkan tepung. tepung tu aku campurkan sekali dengan serbuk koko. kalau ikut resipi, tepung gandum 280g dan koko 50g. aku pun bulat-bulat percayakan resipi tu. aku masukkan semua tepung ngan serbuk koko tu sikit-sikit diselang-selikan dengan buttermilk. mix punya mix. aikk, asal jadi warna coklat+merah ni? (err, banyak warna coklat sebenarnya.) T.T warghh terletak lebih serbuk koko ke? tapi dalam resipi tulis macam tu. aku ikut exactly macam tu. adehhh. tak jadi dah red velvet. 

haa nampak tak perubahan yang ketara tu? T.T

ni pulak buttermilk yang kitaorang buat sendiri.
(susu+sikit cuka= buttermilk)

lepas dah siap adun semua bahan tuu, aku terus je tuang dalam loyang. ready nak bakar. takkan sebab warna dia tak 'red' kita nak kena buang dia, ye dakk? so pasrah je lahhh. jauh dalam hati tu double triple kecewa okkk. sambil tengah tunggu kek nak masak, kitaorang basuh mixer tadi. sebab pasni nak putar whipping cream pulakk. sambil-sambil tu terbau jugakla bau kek tadii. perghhh aroma diaa. menusuk kalbu. sedappp! rasa je taktau lagii.

          bila kek tu dah masak, aku ngan Aiena mulalah memukul krim keju, butter, gula dan limau dalam mixer. wahhh nasib baik krim elok tekstur dia. aku takut je kalau krim tu pun bertukar warna. hahaha. bila kek dah sejuk, mulalah tangan-tangan kitaorang beraksi. haha Aiena memang excited nak sapu krim dekat kek tu. 

ni diaa rupa kek yang dah siap masakk. nampak yummy kan?

sapu krim.

Fully done! 

sekarang masa nak potong pulakk. eh? apesal liat ni? ah sudahh. adoiiii, nasib baik sedap tauu. cuma bawah dia tu keras sikit. ehh janganlah cakap keras. crispy laaa. haha. apa-apa pun rasa dia sedappp. cuma presentation lah tak berapa nak ok. haha. at least kitaorang cubaa. lepas dah kaji balikk, aku tahu mana silap. serbuk koko tu kita kena kurangkan banyak supaya warna koko tu tak mematikan warna merah tadi. dan kek jadi liat sebab terlebih tepung. hhhuuu. jadi lepas ni aku kena rombak balik resipi tuu. 

          pengajaran dekat sini, kita tak boleh percaya resipi dalam sesetengah blog atau buku 100%. ada sesetengah resipi yang menjadi dan ada sesetengah nya hampehhh. jadi kita sendiri yang kena pandai adjust. disebabkan ni first attempt aku ngan Aiena buat kek tanpa bantuan orang yang lebih tua, so aku rasa ni dah cukup baik dah nii. :) yang penting kena ada basic. Insya Allah lepas ni aku nak buat lagi red velvet. tapi dengan new resipi. nak perbaiki kekurangan. biasalahh, kita manusia tak semua yang sempurna dan kita mesti belajar daripada kesilapan. right? 

kek untuk Aiena bawak balikk. 







Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Giveaway Time By Aishah Badrulhisham

Assalamualaikum.

Giveaway kali ini merupakan giveaway kedua yang aku buat, dan akan dijalankan selama 2 minggu. Yeayyyy, tepuk tangan. Alhamdulillah, ada rezeki lebih bulan ni rasanya nak share dekat para blogger semua. Aku harap, ramailah yang sudi nak join giveaway aku ni. Hadiah kali ni istimewa sikit sebab korang berpeluang dapat 1 set produk kecantikan organik. Eksited tak? Selain tu, 2 helai wide shawl akan diberikan pada pemenang-pemenang yang bertuah.


Klik banner untuk join. 
Hadiah produk kecantikan organik ini ditaja oleh Qayra Signature . Di mana, produk-produk Qayra ni semuanya diperbuat daripada bahan-bahan organik yang semestinya halal dan selamat. Manakala, hadiah wide shawl pula ditaja oleh aku sendiri, sebagai tuan punya blog.
Set produk kecantikan : 1 Turmeric Cream, 1 Turmeric Soap & 1 Organic foundation.

Syarat Wajib Giveaway Tulis satu entri yang bertajuk "Giveaway Time by Aishah Badrulhisham"Follow blog : Aishah BadrulhishamFollow Instagram : @aishah.b…