Skip to main content

Gigit Kuku

Assalamualaikum.

          berapa ramai diantara kita yang betul-betul ambil berat pasal kuku? maksudnya, setiap minggu buat rawatan kuku ke apa ke. mungkin ada sesetengah orang yang berpendapat, ''alah, kuku je'', ''apa je fungsi kuku ni?'' nahh ini dia. ramai yang tak tahu fungsi kuku apa. kalau tanya apa fungsi kuku, semuanya jawab ''entah''. sadisnyaaa. 


sinii aku bagitahu apa fungsi kuku. kan setiap kejadian yang Allah jadikan tu ada fungsinya tertentu. cuma kita ni je yang malas nak ambil tahu. ok, fungsi utama kuku ni adalah untuk melindungi hujung jari kita yang lembut dan penuh saraf serta meningkatkan daya sentuhan. see? betapa pentingnya kuku. cuba bayangkan kalau kita dijadikan takda kuku? whoaa, I can't imagine that. 

          kuku yang cantik dan bersih juga sebenarnya melambangkan personaliti seseorang. cubalah kalau kuku korang buruk? terkopek sana sini, tak rata, hitam. ada tak yang nak dekat dengan korang? takda kann? jadii, ironinya, kita kenalah jaga kuku masing-masing dengan baik, sentiasa pastikan kuku tu bersih dan yang paling penting, pendek. barulah takda kuman yang menempel dalam kuku tuu.

kuku yang tak sihat boleh mengundang penyakit tau. salah satu penyebabnya, ialah penyakit suka 'gigit kuku'. ''elehh, apa salahnya gigit kuku?''  salah okk. tabiat buruk ni boleh menyebabkan gangguan kesihatan yang serius yang boleh melukakan jari korang. lepas dah luka, nanti jadi radang kuku pulak. bukan setakat tu je. nanti bentuk kuku korang pun dah tak cantik, dah tak rata. bila selalu gigit kuku, nanti bentuk kuku korang bergigi-gigi macam gergaji tu. nak ke? 


          kebanyakan orang yang suka gigit kuku ni, sebab kuku dia panjang, tu yang dia jadi gatal mulut nak gigit. hhe. so nasihat aku, rajin-rajinkanlah diri potong kuku guna pengetip kuku. jangan guna gigi. gigi fungsinya untuk mengunyah makanan. bukannya untuk buat 'potong' kuku. dann kalau korang ada tabiat menggigit kuku waktu tengah leka (menonton tv, cakap dalam phone) aku nasihatkan korang bawak snek atau gula getah. agak-agak rasa nak menggigit tu, cepat cepat kunyah snek tu atau gula getah. dan masalah 'gigit kuku' akan selesaii!

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Masscom UITM

Hai.
          Harini saja nak share pengalaman interview kos Masscom. Ya, aku mohon Diploma Mass Communication atau dalam Bahasa Melayunya, Diploma Komunikasi dan Media. Pernah dengar? Kalau pernah, tahniah korang seorang yang PEKA. Kalau tak pernah, korang kena lebih banyak explore dan membaca. Sebenarnya aku pun takde la tahu mendalam sangat pasal Masscom ni. Yang aku tahu dia berkaitan dengan media.
Tapi, memandangkan aku dapat interview kos ni, jadi kenalah study serba sedikit. Apa yang aku dapat sepanjang 'research' kos ni orang panggil kos artis. Sebab kebanyakan artis, Instagram famous, wartawan, pengacara semua merupakan pelajar Masscom. Nama pun media kan?
          Temuduga aku haritu dekat UITM Pasir Gudang. Bertarikh, 23 April 2016. Selang 3 hari dengan aku punya temuduga Farmasi SPA. Jadi, preparation aku pun ala kadar je sebenarnya. Sebab masa dah tak banyak. Aku baca mana yang patut je.
Sebenarnya, interview ni ada dua perkara. Mula-mula dia akan kumpulkan kit…